1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Најдобронамерен совет, не ги брзајте децата, не гледајте по други а најмалце по книга. Поголема е веројатноста дека прво со прстињата ќе фаќа пред да научи со цела дланка. Барем додека сме дома пред да се вратиме на работа, јас мислам по цел ден сме околу нив. Играјте си, помагајте, учете и сигурно ќе има резултат. А кога? Што е важно :) загрижувачки е ако бебето не добива внимание и не напредува но мислам тоа не е случај со ниедна од нас тука.
    Ова нај нај добронамерно. Инаку за споредба, моето бебе околу 3 месеци почна да зима ствари сам и да ги задржува подолго

На dromka, Lovebug01, Fatalnata и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    Pa togas ja stanav ja presoblekov ja nadoiv i slednoto bese vo 6.30. Obicno e kakana sekoja zatos ja presoblakam. Od pred nedela dena pocna poretko da mi kaka

3. Anilove

Anilove Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    62
    Мајки, пишав и во др теми, бев на педијатар, ми рекоа дека на лицето е атопичен дерматит, да ставам еуцерин маслена купка и крем, купив не му помина, купив биодерма цикабио крема,така ми рече кожна докторка, не му поминува, немам пари за блу кап, но ќе се снајдам ќе ја купам и неа пошто тестер не можам да најдам, но дали ќе помине и од неа, сега пак ставив од еуцеринот, каде грешам не знам, ќе одам пак на педијатар, но сепак и анонимно и туѓо мислење од искуство, ми е битно.
    Хелп! Слика во прилог од блиску сликано
    Многу се нервирам за синко, живци скинав, кај имам стресови од др страна уште ова ми фали што не поминува, на лице е, да беше на др место пеки..
    На ад сме, ако нешто значи, 4+

Прикачени фајлови:

4. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    2.257
    не ме сфаќајте погрешно со поставеното прашање, чисто ме интересираше искуства од други мајки со бебиња на слична возраст ко моето или некој месец поголеми. :) ако добро се сеќавам, од 3м почна да ги фаќа играчките од baby gym што висат над неа, па ги шета од еден на друг крај на дрвената шипка кај што се закачени, а од пред некоја недела почнав поинтензивно да ја занимавам без висечките и да ѝ подавам за она сама да го фати, некогаш ги задржува по една минута, некогаш ги фрла на друг крај од собата, ама кога ќе падне на или до неа, чека од мене да ѝ ја подадам, изгледа не ја приметува во видик. на стомак кога е, знае и до пола саат без бунење да си лежи и се тегне и ротира по играчките/тропалките. не ја брзам за ништо, по совет на ортопед нонстоп е на подлога на земја, те на стомак, те на грб за да си се развива по нејзино темпо. релаксатор џабе имаме, дали 5 пати е ставена во тоа.

На Ava.84, Bicka77 и lemon8ejt им се допаѓа ова.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.628
    Со кортико маст едино, ама прво да прашаш педијатар.

На Anilove му/ѝ се допаѓа ова.
  6. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.494
    Допаѓања:
    5.250
    Јас сум нова во светот на атопичен дерматит,пред една недела ни се направи,ние за два дена сме 4 месеци...и ние користиме масло од еуцерин и балсам исто од еуцерин за тело а за лице интензивен балсам исто од еуцерин, кога ќе го намачкам му се смируваат пликовите, само кога го капам тогаш му се вцрвенуваат...нас ни рекоа овај месец да земаме АД капки наместо д3, повеќе пробиотици и да следиме...вака е добар, вчера после капење се чешаше и се раскрвави ама не гледам други знаци дека му смета...имаше една членка во темата за дерматит убаво напишано нејзино искуство можеш да го прочиташ...

7. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.585
    Види денес како ќе полни пелени сепак е многу малечко ако и денес се слабо мочкани моја препорака педијатар да посетис..
    Можеби има жолтица па заспива на града можеби цица малку да се засити, а не да се најади..
    Син ми до 2 и пол месеци мислам бесе 24часа на града немав можнос да мрднам цицаше кратко колку да се засити и за еден час беше гладен и се така во лруг по цели денови.. Али во просек 5-6 пелени мочкани треба да има

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    433
    Ова белово е крема ставено или такво му е лицето моментално? Нас ни се појави исто дерматит на лицето, црвено му беше со ситни бубулички. Ми препиша на рецепт педијатарпо декотал маст и за 2 дена му помина. Прашај педијатар дали можеш да го користиш тоа.

9. Anilove

Anilove Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    62
    Лосионот атопик од, еуцерин, еве и сега му ставив на спиење пак.
    Фала ти, ќе прашам, живци искинав.

10. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    423
    Здраво, предлог за кенгур од кој се задоволни ама да не е многу скап, околу 2500, 3000 ден.

11. Ognena*

Ognena* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    872
    Види во bebe home имаш на safety first, јас го земав 2000.

На TeodoraMJ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Што од блу кап ти треба?
    Јас ќе купам и ќе ти пратам од каде и да си, пиши ми што само. Душиче мало, може од многу креми и му се влошува.

На Ula, dromka, Mom_3 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. TweetyBird

TweetyBird Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    116
    Дали сте се соочиле со ваква ситуација. Бебуш сака да цица со лежење на грб и главата на страна.. Ако ја свртам на страна турка со нозе, раце.. Многу ми е страв за вратчето и главчето.. Бебуш е 1 ипол месец.. Искуства?

14. Anilove

Anilove Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    62
    Неее, фала ти❤️
    Ќе се снајдам. Се потрошив многу дека сме со една плата, но за синко ќе се снајдам. Кај сум купила еуцерин и биодерма, ќе скратам од друго и ќе купам, сепак фала.
    ДА, може му се влошува, баш сега му е многу црвено, читам тука за блу кап и ко слепа за стап се фатив за неа пошто таа нема кортико, други креми имаат.
    Фала ти ❤️
    Се нервирам дека никој во аптеките не ми даваат тестер , барем да пробам.

15. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    А од педијатар да побараш тестер? Или ако нема кај твојот, ангажирај пријатели, фамилија кој има деца, да прашаат кај нивните педијатри. Ја ќе ја носам мојава веројатно утре, не ми текнува да сум видела кај педијатаров, ќе прашам и ако има ќе ти земам ;)

На Anilove и ivance.. им се допаѓа ова.
  16. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.813
    Исто сме и ни
    Исто сме и ние, од почеток цица на таков начин, дури кога се обидувам да ја наместам странично се закашлува , на перница за доење па и легнати на кревет исто е само со главчето свртена,еве веќе сме 4 месеци, јас искрено оставам како и одговара ако и смета сигурно нема да цица, барем според мене.

На Pacient srna и TweetyBird им се допаѓа ова.
  17. stanislavac

stanislavac Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    25
    Majki...kolku treba da cica bebe...Ima 3 meseci I nekolku dena...nekogas bara mnogu dolgo da cica nekogas epten kratko...inace dobro napreduva,polni peleni...e Sega nekogas mislam da ne e go gladno a nekogas se plasam da ne ja precicam...I kakov red na spienje imaat bebinjata...navecer si spieme so edno Ili dve stanuvanja za cicanje ama preku den mnogu kratko spie

18. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    Se razmoca i raskaka cel den samo ja brisam...taa edna bese takva kolku stres da ti naprai:D

На kjofti4 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    Mojata cica taka nekogas u poza topka ja vrti glavata. Sega veke i pozadi saka da secizvrti da vidi sto ima. Edna raka mi e pod nea da ja pridrzuvam i vrtam ako dozvoli. Pridrzuvaj ja i nemas gajle

На TweetyBird му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Anilove

Anilove Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    62
    Фала драга, се јавив на педијатаркава, не ме прима дека имала закажани пациенти и болни, за лиценцево по тел ми кажа блукап имала кортико, јас да купам афлодерм и само да мачкам навечер 3 до 5 дена.
    Се си мислев дека блукап нема кортико. ❤️
    Фала ти сепак