Здраво. На бебе од 1 месец му давам Babytol - D3 + K1, а докторката ни препорача и Д3 Пливит (3 капки). Дали треба да ги давам и едните и другите, бидејќи ме загрижува тоа што на Babytol пишува препорачана доза е 400 IE за доенчиња а вака вкупно прима 1000 IE?
Фала ти, само што ги добив во ординација, ми рекоа за сега ништо, оти е мал пликот(помал од монета 1 денар), ако се зголеми да барам нешто на природна база.
Majki skoro sme 4 meseci I samo na doenje sme...do sega se bese super sme nemale nikakov problem,super cicase I napreduvase,bez grcevi,redovna stolica znaci se super...poslednava nedela nekako slabo saka da cica I e ponplaclivo...na pocetok traea podolgo podiite a Sega dosta pokratko,peleni si polni...ama se mislam Kako da e gladna Ili brzo se zasituva...Dali taka bilo I kaj vas...I Dali e skok vo prasanje posto do sega ne osetivme nikakov skok bebeto si bese super epten mirno
Како што расте, така ќе има повеќе сила да влече и нормално ќе се најадува многу побрзо него предходно. Во 4 месец има и скок кој е ептееен хаотичен, исто така и регресија во спиење. Може да ти е повеќе плачлива, да не спие добро дури и на вечер,да не сака непознати луѓе и да плаче од секого освен од тебе и таткото, нормално е се тој период. Продолжи само со доење и немај гајле, ќе пројде.
Бебиња во 4 месец колку треба млеко да пијат? Ние сме полни 4 и неколку дена,има 6-7 оброци и пие само по 150мл. Планирам од следната недела да воведам кашички,со што почнавте првите неколку дена и по колку?
Мислам дека не,мојава 2+на цело раче беше искасана и мат.рече да се остави така ,ако не се повлече за еден ден камигел да земам или ако е полошо тек тогаш синопен и сл.
Исчитај ја темата за воведување на цврста храна. Мене ми беше од помош. Советувај се и со педијатар. Се почнува со јаболко, круша, банана, тиквица, тиква, батат, морков... Јас сега скоро почнав, 3 дена една намирница воведувам. Првиот ден 2-3 лажички, вториот 5-6, третиот 10тина или додека бебе соработува. Симни си и бебе готвач за да видиш како се спремаат и комбинираат некои намирници.
За дозирање на Д3 консултација со ортопед. Се надевам набрзо имате преглед и тој ќе ви ја одреди дозата.
Моево 6 месеци прави утре има 4 оброка по 150 и еден 180 Почнавме со јаболко морков круша тиквичка батат банана брокула цреши компир од утре ориз баш вака најизменично ги давав ама консултација со педијатар мораш да направиш
Педијатар ми рече дека можам да почнам прво со житарици,зеленчук па овошје па месо. Ама ме интересираше и вие како,што,колку сте почнале
Малце чуден редот Обично со овошје или желенчук дека поводенести се ама штом ти рекол така терај така
И ние почнавме со безглутенски житарки. Овај распоред се користи обично во Еу државите. Јас во Македонија ја носам кај Марина и она е за овај распоред.
Здраво, имам две прашања. Бебе има 2недели, во текот на денот има по 8 пелени и какани и мочани, па се загрижив да не е многу какање? На почеток имаше 5-6пелени исто какани и мочани. Го пратев не е течна столица,нормална е. Си напредува се супер, нема грчеви досега. Само на доење сме, кога сака и колку сака. Друго прашање, дали можи на толку малечок да се влечат мрсули од носот со она цревцето,што се влечи со уста? Веќе 2дена е затнат од едната страна и никако да падне само, почна да го нервира веќе.
Со пелените таман е, не е воопшто многу. Како и да е ќе менува, па ќе прашуваш после еднаш у 3 дена дали е ок За мрсулите, мене педијатар на еден месец ми рече мало е за такво нешто, да вадам со ќош од тетра на пример.
1. Чим напредува и столицата е нормална нема простор за грижа. 2. Кромид и само кромид. Моето е 6м. не знам што е цревце, пумпи, раствор, спрејови....Ќе исецкаш на ситно кромид и во близина на бебе ќе го ставиш (пребарај за кромидот имаме пишувано).