1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    Jaka forava so kromidot bas ke probam. Jas ja stavav na parea vo kupatilo ke pustam tus da tece na vrelo i sedime tamu i posle so stapce za uvo ke i zacistam. Toa im e od prasini i od sto se pika vo mene celo vreme

На thelittle17, Oneo и Kolache na mama им се допаѓа ова.
  2. Sinolicka.

Sinolicka. Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2020
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    404
    Мајки здраво. Беба ми е 4++ од пред некој ден почнав со воведување кашички по 1 2 лажички е сега 2 дена ми се кака темно зелено и вчера и денес а само слива проба 3 дена по 2 лажици и сега 2 дена јаболко ама од јаболко во не спие добро заплачува нонстоп и ги дига ноџињата кењка.. педијатарот ми вели да прекинам со кашиве и само чај и пробиотик да давам.
    Ве молам за слично искуство дали имам простор за грижа?? И од кој чај сте задоволни и пробиотик исто?? Дали е можно да е реакција на кашичките што да правам? А и периодов не сака воопшто да цица со сила и кратко цица исто и со спиењето мака мачиме

3. Inana123

Inana123 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2020
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    870
    Нормално е со воведување на тврда храна да се менува бојата на изметот. 1-2 лажички според мене не се многу, но чим педијатарот ти рекол да прекинеш послушај го. Јас давам биогаја пробиотик и сум задоволна, чај неќе да пие, и давам водичка по малку.

Иначе ќерка ми сливата и ствара запек а крушата ја спротерува. Да не е можно од сливата да е така?

На Sinolicka. му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sinolicka.

Sinolicka. Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2020
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    404
    Па јас кога и давав слива во тие 3 дена многу добро какаше 2_3 пати дневно со жолта боја се мислам од јаболкото е и има доста гасови

Последна измена: 3 јуни 2021
    На thelittle17 и Inana123 им се допаѓа ова.
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.429
    Допаѓања:
    26.857
    Ние смњ навикнато на наша храна, кога ќе јадиме нешто поразлично пример кинеско или мексичко што содржи јаки зачини одма може да не боли стомак, така и кај нив. Рачунај до вчера пиело само млекце и оддеднаш желудникот прима храна на кока не е навикнат, запек, грчеви е нормално. Доколку не е бебе спремно за цврста храна не го брзај, можеш од 5ти месец да почнеш пак. За спиењето веќе имам на 1-2 страни предходно пошано што се се дешава во
    4ти месец.

@Oneo доколку е многу затнато отидо на педикатар они знаат најдобро како да стават физиолошки раствор во носето и одма ќе му се одзатни, само не покушавај сама (така мене доктор ми кажа) пошо е многу малечко и најдобро е стручен да му ги истави мрсулите, за влечење е ептен мало. А околу какањето, нормално е да кака толку пати колку што цица, имам една какачка дома хаха 16 месеци е и уште по 4-5 пати си кака.

На Oneo и Sinolicka. им се допаѓа ова.
  6. Inana123

Inana123 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2020
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    870
    Паузирај со кашите неколку дена, давај пробиотик и земи чај на Хип мислам дека е најдобар бидејќи е без шеќери а бекутанот има доста шеќер во него.

Чим си дала сега за вкус јаболко и е се во ред, понатака мешај го со нешто што ја спротерува, ете слива може.

7. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    И моето од јаболко искака скоро темно зелена боја, после продолжив со морков и банана, не е толку зелена сега каката.

8. Sinolicka.

Sinolicka. Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2020
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    404
    Моево почна и да не спие цело време се буди и приплачува го боли пупето изгледа, сега ќе паузирам малку а кога ќе продолжам јаболката ќе ја избегнувам

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Јас кога ќе ги поминам планираните вкусови, ќе пробам пак ама во комбинација со нешто што не и прави проблем, да видам како ќе биде тогаш.

10. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.475
    Денеска во аптека ми предложија против комарци и инсекти едни како привезоци да ги кажам, што се закачувале на количка, креветче, било каде во близина на бебето. Биле ефикасни. Околу 200 денари се.
    Дали некоја ги има користено? Дали се ефикасни?

11. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.486
    Допаѓања:
    7.271
    Јас ги користев, неколку пати купив за на количка ама дополнително и чико спреј користев и супер беше, не ми се случило да го искасаат комарци бебе.

На thelittle17, Daydream и Saraaa9 им се допаѓа ова.
  12. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    5.213
    Нас за носето ни кажаа, може ќе звучи чудно, ама мајчино млекце. Тука каде што живеам, мајчиното млекце е лек за се :D Во лажиче да се измолзи малку, се става во едното ноздриче една капка, па во другото исто и со прстите му се масира малку носето. После неколку минути си кивнува и отпушено му е :)

На thelittle17, lilo, Oneo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    Ko kaj nas sto e rakija lek za se:rofl:

На IRBBB, Majra, thelittle17 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Мајки што да ставам на бебе за потпарено на вратот?
    Жар црвено,иритирано ко со ситни бубуљички е.
    Од сабајлево е вака...

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    34.714
    Некоја крема на база на цинк оксид.Поминува за еден ден.

16. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.294
    Majki samo da ve izvestam mu pomina na bebceto licenceto so jekoderm. Sekoj den bese se pocisto i pocisto. Posle 5 dena e skroz belo. ☺☺ Toa sigurno bese dodir koza so koza ( od miluvanje od baknuvanje) . Sega strogo zabraneto cepkanje po lice posebno za taticko ☺

На Krofna*, IChika, firequeenn и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Balerina90

Balerina90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2020
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    78
    Др. Марина од Ремедика и мене ми рече истото. На бебе стапче да капнам мајчино млеко и да му го зачистам носето така.

На lilo и Marge им се допаѓа ова.
  18. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Измиј го со водичка исуши убаво и стави бебшка пудра така 2-3 пати на моите така им поминува секогаш :D

На Sinolicka., thelittle17 и Bicka77 им се допаѓа ова.
  19. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.974
    Допаѓања:
    12.184
    И мојата така имаше на вратчето под брадата поточно,со пудра бебешка на бејбилов и помина од 2...3..пати ставање

На Bicka77 и Saraaa9 им се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.134
    Допаѓања:
    19.082
    Веледа со цинк за газе што е. За ден поминува.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.