Jaka forava so kromidot bas ke probam. Jas ja stavav na parea vo kupatilo ke pustam tus da tece na vrelo i sedime tamu i posle so stapce za uvo ke i zacistam. Toa im e od prasini i od sto se pika vo mene celo vreme
Мајки здраво. Беба ми е 4++ од пред некој ден почнав со воведување кашички по 1 2 лажички е сега 2 дена ми се кака темно зелено и вчера и денес а само слива проба 3 дена по 2 лажици и сега 2 дена јаболко ама од јаболко во не спие добро заплачува нонстоп и ги дига ноџињата кењка.. педијатарот ми вели да прекинам со кашиве и само чај и пробиотик да давам. Ве молам за слично искуство дали имам простор за грижа?? И од кој чај сте задоволни и пробиотик исто?? Дали е можно да е реакција на кашичките што да правам? А и периодов не сака воопшто да цица со сила и кратко цица исто и со спиењето мака мачиме
Нормално е со воведување на тврда храна да се менува бојата на изметот. 1-2 лажички според мене не се многу, но чим педијатарот ти рекол да прекинеш послушај го. Јас давам биогаја пробиотик и сум задоволна, чај неќе да пие, и давам водичка по малку. Иначе ќерка ми сливата и ствара запек а крушата ја спротерува. Да не е можно од сливата да е така?
Па јас кога и давав слива во тие 3 дена многу добро какаше 2_3 пати дневно со жолта боја се мислам од јаболкото е и има доста гасови
Ние смњ навикнато на наша храна, кога ќе јадиме нешто поразлично пример кинеско или мексичко што содржи јаки зачини одма може да не боли стомак, така и кај нив. Рачунај до вчера пиело само млекце и оддеднаш желудникот прима храна на кока не е навикнат, запек, грчеви е нормално. Доколку не е бебе спремно за цврста храна не го брзај, можеш од 5ти месец да почнеш пак. За спиењето веќе имам на 1-2 страни предходно пошано што се се дешава во 4ти месец. @Oneo доколку е многу затнато отидо на педикатар они знаат најдобро како да стават физиолошки раствор во носето и одма ќе му се одзатни, само не покушавај сама (така мене доктор ми кажа) пошо е многу малечко и најдобро е стручен да му ги истави мрсулите, за влечење е ептен мало. А околу какањето, нормално е да кака толку пати колку што цица, имам една какачка дома хаха 16 месеци е и уште по 4-5 пати си кака.
Паузирај со кашите неколку дена, давај пробиотик и земи чај на Хип мислам дека е најдобар бидејќи е без шеќери а бекутанот има доста шеќер во него. Чим си дала сега за вкус јаболко и е се во ред, понатака мешај го со нешто што ја спротерува, ете слива може.
И моето од јаболко искака скоро темно зелена боја, после продолжив со морков и банана, не е толку зелена сега каката.
Моево почна и да не спие цело време се буди и приплачува го боли пупето изгледа, сега ќе паузирам малку а кога ќе продолжам јаболката ќе ја избегнувам
Јас кога ќе ги поминам планираните вкусови, ќе пробам пак ама во комбинација со нешто што не и прави проблем, да видам како ќе биде тогаш.
Денеска во аптека ми предложија против комарци и инсекти едни како привезоци да ги кажам, што се закачувале на количка, креветче, било каде во близина на бебето. Биле ефикасни. Околу 200 денари се. Дали некоја ги има користено? Дали се ефикасни?
Јас ги користев, неколку пати купив за на количка ама дополнително и чико спреј користев и супер беше, не ми се случило да го искасаат комарци бебе.
Нас за носето ни кажаа, може ќе звучи чудно, ама мајчино млекце. Тука каде што живеам, мајчиното млекце е лек за се Во лажиче да се измолзи малку, се става во едното ноздриче една капка, па во другото исто и со прстите му се масира малку носето. После неколку минути си кивнува и отпушено му е
Мајки што да ставам на бебе за потпарено на вратот? Жар црвено,иритирано ко со ситни бубуљички е. Од сабајлево е вака...
Majki samo da ve izvestam mu pomina na bebceto licenceto so jekoderm. Sekoj den bese se pocisto i pocisto. Posle 5 dena e skroz belo. ☺☺ Toa sigurno bese dodir koza so koza ( od miluvanje od baknuvanje) . Sega strogo zabraneto cepkanje po lice posebno za taticko ☺
Др. Марина од Ремедика и мене ми рече истото. На бебе стапче да капнам мајчино млеко и да му го зачистам носето така.
И мојата така имаше на вратчето под брадата поточно,со пудра бебешка на бејбилов и помина од 2...3..пати ставање