1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.790
    Допаѓања:
    9.621
    Mене ми дадоа бр од Ремедка неонатологија као 24/7 поддршка и Др Марина нејзин број. Знам само еднаш се јавив на тој број со сестра некоја зборев. Не памтам дека ми се јавија они сами. Патронажна не доаѓаше заради коронава.

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.790
    Допаѓања:
    9.621
    Гаќички имаш у аптеките али можеш и 2 тетри и шведска да ставаш

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  3. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    423
    Како си задоволна од капките за нос? Носето му е затнато на бебево мое, користам аква марис спреј и Бејбигал ама не ми се многу ефикасни. И дали може да се земат без рецепт зошто ми е на одмор матичната?

На Iva Mitrevski му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    423
    Ако сакаш бројче имам од канцеларијата нивна во Аеродром да ти дадам да ги исконтактираш. Фина жена е одма доаѓа, и јас сум од Аеродром беше кај мене затоа ја знам.

5. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    853337FB-AF61-4EF6-B20D-7AFBDA2AC249.jpeg
    Па до сега еднаш сум ставила капки, се и со пумпица повлеков и го средивме носето, одат без рецепта и се некоја смешна цена, едно вакво е околу 10-15 ден

На TeodoraMJ и thelittle17 им се допаѓа ова.
  6. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.486
    Допаѓања:
    7.271
    Ми треба помош мајки..
    Бебе е 2 месеци, на ексклузивно доење, дополнително давам пробиотик Waja и сируп против грчеви Nurse Harvi.
    Какаше редовно додека не го почнав пробиотикот и Сирупот против грчеви. Прв пат откако дадов се покака после 4 дена, следно после 5 дена, сега се поминати 7 дена и уште не е какан..
    Пијам компот од сливи, сок од портокал, јогурт но џабе.
    Масажи на мешето правам по неколку пати дневно, вежби со ноџињата исто така.
    Од педијатар совет беше да намалам со пробиотикот на 5 капки наместо 7 и ако не се појака и денес да го провоцирам.

Што можам да направам да му олеснам? Многу е вознемирен, пробува да кака и од што стене повраќа.
    Пред 2 дена прими и вакцини рота и шествалентна.

Не напоменав дека сирупчето против грчеви го прекинав пред 4 дена, пробиотикот давам 5 капки.

7. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    2.257
    исто на ексклузивно доење, матичната рече дека и до 14 дена ако не е какана не е проблем и ако си пртка. моето се искака на 9ти или 10ти ден, баш ни се совпадна со вакцини и на мерење температура ја провоцирав, не ми успеа од прва иначе, после 4-5 пати се олесна.

и јас пробував секаква храна за олеснување но безуспешно, само на мене ми помогна тоа. :wasntme:

8. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    14.376
    Ај пушти ми го бројот. Утре сме на прва контрола во Ремедика па баш ќе прашам и таму.

9. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    423
    +38922463060

10. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Со царски вие, кога треба прва контрола за мене за раната и за бебе? Пишува 7-10 во отпусното, но дали од испис или од раѓање?

Вчера не пуштија од болница, и кога е паметно да одам дали оваа или следна недела?!

11. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    Jas bev posle 40 dena

12. Kolache na mama

Kolache na mama Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    2.950
    Отидов на 17-от ден од пораѓај кај докторот што ме породи. Кај матичниот бев на 50-от ден.
    За бебе отидов кога направи месец.

13. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    A koncite da gi izvadi i da ja vidi ranata pred tie 40 dena ne? Jas sega ponedelnik zakazav a samo 7 dena ke bidat pominati otkako me operiraa8-|

14. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Бебе има 21дена. Последниве 2дена почна многу да грчи, како голем човек. Носето е чисто.
    Треба да го носам на педијатар или нормално е?

15. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Конците мене ми ги извадија во болница. Доколку забележиш промена на рана или оток и болки ми рекоја ке дојдиш ако е во ред на 40 дена.
    А бебе после 7 дена го однесов на педијатар

На Lili4e му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Мајки со кои пелени почнавте?
    Денес го гледам брунчиња на газе, проливче на 3h, ика, 5 дена сме-што да му дадам?

17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    34.714
    Пролив не е.Нормално е бебе од 5 дена да кака и по 7-8пати.Столицата е течна -жолто златна.
    Немој да користиш влажни марамици, и секогаш убаво го бриши со сува крпа или хартија.
    Користи бејби тупфери и крпички за една употреба намокрени само со вода.Газе ако нема црвено не се става ништо.Можеш да ставиш Бепантен се додека го снема црвенилото, после не мораш:).

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Павловичева мачкам и пудра бекутан ставив.

Мене ми е да не му студи на детево, како ладни рацете цело време - вчера на првото капење јас будала ја послушав свекрва ми, демек не го облекувај многу и со цел памет само тенки шпикозни без боди без ништо, на голо. :( Сега цел ден де каам мислам од тоа ика и ладно му е.
    Влажни не користам, тетра со вода само. А од кои пелени си задоволна?

19. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Рацете, нозете и носето ладни треба да бидат, така ми кажаа на болница.
    Иначе јас деновиве го облекувам по боди на кратки и тенки пихозни, не сака да биде покриен дури спие.
    За какањето некоја страна поназад истото го прашував, ми кажаа дека толку мало, кака многу. Моето до 2 недели какаше по 8пелени, сега почна по 5пелени.
    Ика и моето ама не од ладно, исто на болница ми кажаа дека ќе ика, па нормално ми е.
    За пелените,јас за почеток земав Памперс премиум, па памперс актив, па бејби лов сите му беа огромни. Сега имам молфикс тие беа најточни. Да порасни малце па ќе ги користиме памперс премиум.

На Lili4e и IRBBB им се допаѓа ова.
  20. LucyLu

LucyLu Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.194
    Како јас да се читам исто. Еве 4 месеци уште проблем до тоа какање. Ротата и одговара ептен одма се искакува од неа.
    Сливи, сливи со очи бре несакам да видам :rofl: Па не круши, па сок од круши ништо се беше џабе и се откажав. Гасови имаше нон стоп и олеснуваше не и се стврднуваше стомачето не провоцирав ниту еднаш сама да се искака. Најмногу 8 дена 9тиот се искака.
    Масирај го мешето кружно во правец на стрелките на часовникот и по малку стискај.Неколку пати скружи и крени ги ноџињата. Мојата вака ептен тртори