1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    И јас на 07.06. се породив, кака по 10 пати на ден, имавме и ние вака - ми кажаа се чисти се од плодовата вода и нормално е. Утре ќе му биде позлатна :) и ние сме само на доење. Моево само спие, цица и кака. Будно повеќе од 10 мин не било. Кога ќе одиш на контрола и дали патронажна ќе дојде сама или треба да бараме?

2. Nikajana

Nikajana Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    98
    Во Понеделник одам на контрола а за патронажна незнам мила како и мене никој ми се нема јавено
    Мојава синоќа од памет ме извади плачеше многу и беше будна од 1:30 до 15 до 4 помислив дека се грчеви ама нели е рано... баш во понеделник ќе прашам
    П.с сега какаше и беше златно жолта боја:)

На Lili4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bejbi29

bejbi29 Активен член

Се зачлени на:
    24 јули 2020
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    16
    Zdravo :) Sakav da ve prasam dali nekoj od vas ja ima knigata Bebe gotvac, i dali ste zadovolni od istata, dali vredi da se kupi ?
    Blagodaram odnaped

4. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    24.687
    Мене малиов ми настина. Ќе си пукнам од мака. ;( 3 месеци има.
    Прееска во спиење почна да кашла, да плаче..гледам очите му солзат, носето му тече и топол беше.
    Го однесов веднаш кај педијатар, го прегледа, температура 37.5, црвено грло има, на плуќа е чист. Му даде сируп цефаклор и капки синомарин, чепче по потреба.
    Сируп му дадов и одма исповрати се'.
    Ќе ставам и слика од крвната слика да ја видите, зошто многу сум испаничена, а докториве треба на секое да ги препрашуваш, си прегледува и ништо не кажува.
    20210612_230358-01.jpeg

5. stanislavac

stanislavac Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    25
    Majki bebeto mi Ima 4 meseci I denes prv pat pokaci temperatura...od 37 so 2 do 38 so 1 se dvizi...bevme na pedijatar ne e nastinka,napravime krvna slika I ni srece deka e mala virusna infekcija da sledime I po potreba paracetamol Ili cepce .... E Sega vecerva koga merime temperatura so digitalen toplomer za pet min pokazuva razkicni vrednisti,ednas 36 so 9 ednas 37 so 5 I na razkicni mesta po teloto razlicno pokazuva...Kako merite vie temperatura I Kako ja spustate kaj malo bebe

6. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    24.687
    Јас го искапив и потоа чепче му ставив и му спадна температурата. Мери му со живин топломер ако имаш.

7. stanislavac

stanislavac Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    25
    Utre planiram takov da zemam so digitalnive zivci izgubiv...inace ja izbanjav vaka vesela e ... Se nadevam ke I padne temperaturata

На Skorpija25 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Јас не сум имала искуство, ама што ми кажувале другарки, леукоцитите се малце високи, нели зошто е настинато малото и се бори организмот. А и тромбоцитите се високи малце, ама нешто имаше дека кај мали деца се покачувале не знам за што точно беше, и јас имам бебе 3 месеци, и точно знам како ти е, зошто и јас се плашам од настинки, ама ете како за некоја утеха ти одговорив тоа што знам, иако немам искуство.
    П.С. и јас се плашам моментално да не имам сипаници, па и него да му пренесам. ;(

9. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.123
    А имаш сменето храна некоја па да мислиш дека е од тоа а ако те полазило инсект мислам дека поголеми ќе ти бидат а не ситни

10. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Исхрана ново нешто немам внесено, освен што не јадев пиперки и домат, а денес тоа јадев, не знам многу ми е страв за бебето, за мене не е важно и да фатам.

11. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.123
    Да не си во мисла отиди си на лекар во понеделник најубаво па ќе знаеш што е

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Да ќе одам, како да знам дали се сипаници, не се разбирам? :sweat:

На Slonce91 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    24.687
    ј

Има бело на средина на брумчињата?
    norice_izpuscaj_MK.jpg
    Покачена температура? И на кој дел од телото имаш?

14. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Немам покачена ТТ, ништо друго, никаков симптом. Немаат бело, имам на рацете неколку, и 2-3 позади на грбот, ме чешаат.

15. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Од внатрешна страна на раката, и кај лактот, така се и на грбот. @Skorpija25

Прикачени фајлови:

16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.394
    Допаѓања:
    33.780
    Јас мислам дека му е супер крвната слика (за бебиња има други референтни вредности, не се овие) и искрено, јас не би давала антибиотик на оваа крвна слика и на 37,5 температура, не знам зошто толку брзаат матичните педијатри.

17. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    24.687
    Не ми личат на сипаници. Или нешто те има полазено или е алергија. После првиот пораѓај ми се појави ваква алергија, баш овој период беше, 3 месеци имаше ќерка ми. Намален имунитет беше причината кај мене. Така барем ми кажаа тогаш.

18. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Те чешаа ли? И дали знаеш кај сипаница за колку време се прошируваат и се прават повеќе брунчиња? Јас варичела имам прележано како мала, другата не. Смее нешто да се пие ако е ова алергија, или да се мачка, за да не се чешам како будала.

19. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    24.687
    Не знам и јас се изненадив кога ни рече антибиотик да земеме. Не бев кај матичен, во државна болница бев, ама секако ќе му ги пратам и на матичниот резултативе да ги види, а и на мојот матичен :D Секогаш се консултирам и со него, некако најсигурно ми е. Плус паничам и сакам да слушнам повеќе мислења.
    Еве не можам да заспијам, ќе дежурам цела ноќ, 100 пати станав да го проверам дали е топол и 100 пати му измерив температура за да се уверам дека е иста.
    Знам дека не сум нормална :tmi: ама премногу е мало и многу се плашам.

На thelittle17 и IRBBB им се допаѓа ова.
  20. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    24.687
    Да, ме чешаа многу. Течна пудра ако имаш стави. Јас пиев лоратадин, но по препорака од лекар.
    Штом варичела имаш прележано на што се сомневаш сега? Морбили?