1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    Rasobleci deteto...utre ako ja setas romperce i eventualno kratki corapi tenki. Kolku e posvezo doma 2 raboti na dolgi sto i stavas? Baska pokrieno e sigurno ili kaj nekogo vo race

На Bicka77, Nane26, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.790
    Допаѓања:
    9.622
    Ноември се роди малата, ми препорачаа Ремедика и после и ортопед, носев. Ама сега да се родеше нема шанси на ова топло :whew:

На Lili4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.790
    Допаѓања:
    9.622
    Боди по кратки и фустанче по долги ако шеташ рано сабајле кога е посвежо. Или на кратки фустанче носи со себе џемперче за секој случај. За хулахопки многу е топло мислам. Стави чорапчиња и носи во торба кебенце исто за сваки случај.Мислам дека ти е премногу за дома боди по долги и уште еден слој по долги. Јас ако е свежичко би ставила боди по кратки и тенко горно на долги.

На Bicka77, dromka, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  4. stanislavac

stanislavac Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    25
    Jas ne stavav...ama vo konsultacija so ortoped...prvo go pregleda bebeto...bevme na 2 I na 3 meseci

На Mom_3 и Lili4e им се допаѓа ова.
  5. Barbie*world

Barbie*world Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2021
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    105
    Ortoped kje vi kaze dali ima potreba od sirok povoj, na prv pregled koga kje go odnesete

На Mom_3 и Lili4e им се допаѓа ова.
  6. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    544
    Мене ми кажаа на болница и патронажната сестра да ставам до прв преглед на ортопед ,па тој после ќе каже дали да се продолжи.

На Lili4e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.323
    Допаѓања:
    57.429
    Кога почнавте да ги ставате на 45 степени во количка?
    Уште малку 4 месеци, мислам дека за некоја недела веќе ќе можам да пробам?

Знам дека треба консултација со ортопед, ама во градов немам таква опција...

8. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.974
    Допаѓања:
    12.184
    Јас откако наполни 4месеци..после една недела.Така ортопед ми кажа кога бевме претходно на преглед.А она душичка се и е интересно,ужива.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    На што да се внимава кога се купува хранилка?
    Дали е пожелно столчето да се мести во полулежечка и седечка положба?
    Имам бендисано едно 2 во 1, се прави од него столче и масичка, многу е убаво на изглед, ама седиштето е фиксно, дали тоа значи дека ќе го користи од 6/7 месеци кога ќе може убаво да седи? Инаку бебе е 3 месеци и планирам од 5м да почнеме со вкусови.
    За поклон е, сакаат од сега да ни купат и да си одберам

10. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.790
    Допаѓања:
    9.622
    Мислам дека не е неопходно и пожелно да се мести во почулежечка состојба столчето. Јас имам хранилка на киндеркрафт 6+ и од 6м седи во неа. Со вкусови почнав од 5 месеци и ѝ давав во релаксатор седната (со тоа што мојот релаксатор се мести и како столче-полулегнато) за неколку лажички не е проблем. За хранилка е важно да има појас околу рамената и струкот на бебето да го држи врзано, и да има потпирач за нозете.

На mila89 и Осе им се допаѓа ова.
  11. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    Се мислам помеѓу овие две
    Screenshot_20210618-122201_Chrome.jpg Screenshot_20210618-122042_Chrome.jpg
    Со тоа што дрвената ми е поубава ама е фиксна, а другата се подесува и во висина и делот кај нозете се прави на различни нивоа.
    Дали смета тоа кај дрвената што не се подесува ништо? И што нозете ќе и висат така слободно?

12. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.790
    Допаѓања:
    9.622
    По правило нозете не треба да висат но ретко која хранилка има подеслив дел за нозете. Мојата е слична како оваа на вторава слика и најмногу ја земав за кога ќе потпорасне дете да седи со нас на маса да јаде во нејзино столче а да не и биде високо масата. А за нозете што висат врзав марама ма да уште е мала и не и ни висат нозете туку седната е 90 степени без да ги витка нозете во колената.

На mila89 и Осе им се допаѓа ова.
  13. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.475
    Моето е 3 месеци и кога цица истото го прави. Само не се кубе и да се тегне, туку така си ја чепка косичката позади или си го држи увцето. Не сум пробала да ја тргам, не ми изгледа тоа за проблем. Јас ја оставам тоа што и е убаво и што гледам дека и влева некоја сигурност да си го прави. :)

На IRBBB, dromka и Осе им се допаѓа ова.
  14. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    I mojata si go cepka kosiceto,pocesto koga se prezaspiva sama vo krevetxe nego na cicanje

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  15. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.494
    Допаѓања:
    5.250
    Ливинг, јас кога бев костозглобна на три месеци на контрола, докторот ми рече после 4 и пол месеци можам да го седнам на најниско во количка ама уште не сум пробала, се уште се возиме во транспортер

16. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.475
    Баш за ова прашував и јас 2,3 страни поназад. На ортопед на 2 ипол месеци ни рече дека слободно можам да ја ставам на 45 степени. Јас не почнав одма, почнав на 3 месеци и пресреќна е.

Самото бебе ќе си покаже. Ако се поткрева сама, не сака да лежи, сака да е исправена во раце, да гледа, разгледува, ако се одвојува со телото нанапред кога ја држите во раце, значи веќе бебето си е спремно. Барем мене вака ми објаснија.
    Можеш да пробаш, па ќе видиш. Секако тоа би било 5 минути во денот, за почеток. :)

На dromka и LivingGlam им се допаѓа ова.
  17. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.323
    Допаѓања:
    57.429
    Колку чекаше таму за прегледот? Кај кој доктор и како си задоволна?
    Планирам на 6 мес да го однесам. Требало на 3 контрола? Не знаев...
    На 2 мес бевме во дијагностички центар на ехо на колкчиња, 1 минута “преглед” и никаков совет, многу разочарувачки.

18. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    Mojata use sea prai toa a 2.5meseci e. Bas sledna nedela sme na ortoped da vidam sto ke kaze

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  19. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.494
    Допаѓања:
    5.250
    Првиот пат ме пушти матичната уште на пет недели, бидејќи чудно му крцкале колкчињата, а уште немавме ни здравствено осигурување и влеговме со врски да речам, само го виде докторот, го прегледа, ехо му направија, рекоа во ред е и контрола за два месеци…па следниот пат отидовме без упат, кога беше докторот дежурен, не прими без проблем истиот преглед ништо не кажа посебно ама тој пат отидов со листа на прашања…и ми ги одговори…иначе сам докторот ништо не ми кажа…првиот пат кога бевме имаше доста гужва ама дека бебе не пуштија преку ред..иначе бевме кај д-р Шешо…на контрола на 3 месеци бевме зошто така ни пишуваше на извештајот ама дали е морално не знам искрено

20. Ivana.kas

Ivana.kas Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2021
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    637
    Барав на Мустела пената за теменици но никаде ја немаше, па ми го препорачаа ова, рекоа било и поефикасно од мустелата. Е сега на грчки е целото во аптека ми рекоа да го ставам после капење што ми е чудно малку. Дали го користел некој да ми каже како се употребува? 20210618_161854.jpg

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.