Кога се породив јас цело време бебе беше со мене. Овде воопшто не им даваат ад, мојава капка нема пробано а 4 месец е. Млеко повеќе ми дојде 3 ден. Ставај го што повеќе и почесто тоа ќе си дојде
Женски од немам млеко за еден дрн дојде до роа градиве да ми се камен. Освен измолзување има ли друг начин како да си олеснам, да не накачам температура?
Топол туш или топли облоги на града. Лист од зелка. Блага масажа. И најважно ставај го бебе што е можно почесто да ти ги празни. Мачно е ама за ден два треба да ти омекнат и полесно дс ти е
Мене ми се случи истото во болница, ама мене не ми даваа да се одмолзувам, затоа што ми рекоа дека така уште повеќе ќе надоаѓа. Прво со мерење на бебето пред и после цицање утврдија со сигурност дека бебето пие млекце, рекоа дека ако не било така, тогаш одмолзување. Инаку пред доење топол туш, за отпушување на каналите, после доење - ладно, во болница ми ставаа кеси со мраз и ми ги виткаа градите со крпи со некоја течност што лади, а дома јас мачкав павлака на хартија или лист од зелка и ставав после доење, за да не надоаѓа премногу млеко, додека влезете во шема. И масажи додека цица бебето, со прстите како да трчаш низ градата, нз како да објаснам. Болно е, ама тоа е, ќе помине за неколку дена.
Se zavisi od kolicinata i mene mi rekoa probaj izdrzi ama prvata nok doma i gradi i vrat i glava ke mi eksplodirase. Molzev racno ama ne se domolzuva, sabajleto odma po pumpa. Ako e pretesko i ne se trpi pumpata e za olesnuvanje so tek na vreme toa ke si se sredi sekako.
Женски за бебе новороденче треба да се вади здравствена книшка или нешто во социјално да се пријавува?
Купив здравствена книшка од книжара и ја однесов на работа и тие средија се што треба. Не се сеќавам дали и копија од извод носев, ама мислам дека и тоа требаше.
Можеш да пиеш чај за доилки на алкалоид лактомис, во него има разни билки , исто така масажа на меше околу папокот во насока на стрелките на часовникот
Јас пијам од хип, ми рекоа може јас да пијам, макар што и на бебка и давам понекогаш. Од бекутан неа и зедов и си го пие, немаме проблем
Грчевите неможе скроз да ги снема. Кај секое бебе е различно, кај некои поизразито. Можеме да ги ублажиме само, бидеќи освем воздухот кој го голтаат при хранење па им создава гасови исто така им се развива и дигестивниот систем ,тоа трае до 3 месеци. Што може да ублажи ? Чај од ким, чаевите на бекутан и хип. Мајка ми ми кажа чај од нане со малце шеќер во него и по 1 лажичка после хранење (јас ова не го пробав ) , масирање на стомачето со кружни и нежни движења , редење на топла облога или специјален појас баш за грчеви, галење и мазење на бебе со цел да го утешиме. Тоа е мами, ќе поминат па нема ни да се сеќавате после . @Емина1 добро е да имаш аспиратор дома. Но да внимаваш кога да го употребиш. Аспиратор се користи исклучливо кога тече носе и е затнато од густината на секретот ,но не и кога е суво . Нај практичен е овој. Има и електрични но јас не сум задоволна, па овој го користам.
Го имав и овој за големата кога беше бебе, но според мене далеку попрактични и побезбедни се аспираторите со силиконски врв.
Мојава све шо не е млекце плука. И со капките одвај се мачиме, морам да се одмолзам да ги помешам со млекце па така да и ги дадам. Иначе ги плука многу е смешна. Почнав да и давам од оние на бекутан капки за грчеви и супер е да ти кажам, полесно си прди и не се мачи толку
Хахах јас colief и давам капки, и задоволна сум. И јас и ги мешам со млекце малку А чајот првиот пат го неќеше, кога направи една фаца... ама сега го тера
Не е лошо да имаш, јас зедов од Бекутан најобичен и да има некое цуфче или како прашинки на почеток има некои бидејќи не им се развиени уште целосно ноздрите лесно