1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.395
    Допаѓања:
    33.781
    После 3 месеци не се дава витамин К. Или чисто Д3 или комбинирано со ДХА омега.
    Јас доктор Лео почнав сега да ги давам и мислам дека со нив ќе продолжам.

20-30гр дневно (ова по книга).
    На 15 дена треба минимум да ја врати родилната тежина.

На Bicka77 и KonstantinaM им се допаѓа ова.
  2. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    5.795
    Јас на почеток го мерев на кујнска вага :D додека да качи 5кг, толку и е лимитот на вагата што ја имам. Ставав голем послужавник, ја сетирав на 0 и мерев. :DКога качи повеќе се меревме на обична.

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    Na bebevo pocna da mu se pojavuva suva koza na glavceto,t.e. skalpot. E sea dali e od promena na klima, solta vo vozduhot ili nie sto ja bacuvame od more izlezeni, dali kapceto sto go nosi pointenzivno( mada pereno e normalno) dali sto i smeniv gel za tusiranje/sampon(mada nema na drugo mesto reakcija na kozata) ne znam.

Prasanjeto mi e sto se stava na skalpot, nekoe ulje da preporacate? Dali moze domasno organsko maslinovo? Dali krema,dali da pocekam da se adaptira na morska klima?

4. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.604
    Фала ти :angel:,кризирам на моменти дали е се ок...од болница така без насоки не пуштија,патронажна не дојде и све сама,уште педијатар вика рано е дојди на месец (facepalm)

5. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.604
    :DСи нашла решение,јас на обична ја мерам немам кујнска дигитална некоја мала обична е :)

6. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Педијатар ми има кажано кокосово уље да се мачка навечер и така да спие. Ако не ти смета мирисот, пробај, има органски кокосови..

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. katarina5

katarina5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2010
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15

На БубуБт му/ѝ се допаѓа ова.
  8. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.130
    Мајки, дали некоја има информација дали во Јане Сандански или Букурешт ги има вакцините што се ставаат во полни 2 месеца?
    На фб читам дека некои мајки го презакажувале за Август вакцинирањето….

9. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Јас погоре прашав, ама немам одговор. Наводно во Букурешт не вакцинирале дека е ковид центар, ова педијатарот ми го кажа. Ми рече одете Идадија. И нас ни се ближи вакцината на 2 мес што е, до Букурешт седам, и практично ми е да претрчам со бебе. Не знам, некоја скоро да ни каже да вакцинирала таму бебе? Или вие од Карпош каде ги вакциниравте?

10. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.604
    Извини педијатарот од Букурешт ти е?Ако да...како си задоволна?Како одите со закажување или?

11. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Не ми е од таму, Козле е мојов, но знае од околината како што. Инаку гужви е кај мојов и мн малку зборува

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Сме се успале сите тројца...бебево се разбуди во 7:30 вчера од 22:15. Премногу мрда по цел кревет се движи и неколку пати го исправав ама не се разбуди. Сабајле пелената му беше мн малку мочана скоро сува. Откако цицаше пола саат три пати си бљуцна и се испокака. До сега напредувал како што треба ова прв пат вака да спие обично станува во 4:30-5:00 па во 6:30-7:00, а пелената неколку пати била сува сабајле.
    Прашањето ми е да го будам ли за ноќно цицање ако вака си спие или не бидејки е 3+

13. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Не мораш ако добро напредува

На Ula му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Ќе го гледам сега како ќе биде он секако треба да намалува од ноќните подои.

15. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Јас и без бебе немам врзано толку саати, не па со бебе. Нека спие, нека ужива, а и вие со него. Блазе си ви со такви бебиња. Моиве програмирани се на 1.5h.

На IRBBB и Slonce91 им се допаѓа ова.
  16. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Знаете дека јас не с
    Заплукај :D колкави се твоите како расте моево почна да врзува повеќе спиење ноќе aма денски некад око не склопува или ќе дремне 20-30мин

17. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    И мојот е ист навечер. Заспива кај 7:30-8 ч. Кај 5 сам почнува да бара јадење дури. Јас го земам кај 3 еднаш од страв дека не јади доволно. Пелените исто преку ноќ не мочка баш, откако ќе се разбуди ги полни ама не многу имам пишувано и пред некој ден дека слабо ми мочка од ко фати жешко. А добро напредува.
    Вака со спиењето е веќе некое време, можеби месец, сега е 3+++. И претходно спиеше убаво цела ноќ, со плус едно станување за цицање.
    Дење слабо спие.

18. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Ic ne se sekiraj mojava od posle 40 dena e takva, super napreduva, nakaj 20h se banjame pa i davam da jade i do 21:30maks e zaspana, se budi nakaj 5,6 sekoja nok ne ja budam ama ja zirkam poso ne e bebe so place koga e gladno tuku smata so ustata

На Ula и Pacient srna им се допаѓа ова.
  19. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    5.214
    Ме замисливте со спиењево. Моето е 3 полни месеци, навечер максимум што врзал било 4 саати, сега нема шанси повеќе од 2 ипол, најверојатно од скокот. Е сега, заспива обично накај 8.30 и спие до 5 - 6 сабајле, ама со будење, некогаш презаспива со цицање, некогаш со галење, ама заспива одма, сме немале до сега станувања и седење будни преку ноќта. Е сега ова се рачуна како преспивање на ноќта или не? :^)
    Затоа што па преку ден ако е буден повеќе од еден ипол час е ужасно нервозен и никако не се смирува, а ако отспие само 45 мин, исто е нервозен и гледам секогаш и преку ден да спие доволно, со презаспивање успевам да му ги развлечам дремките по два часа.
    Да ги кратам денските за да врзува ноќе повеќе или како? Кога ви спијат бебињата само по 20-30 мин преку ден, не се нервозни? Затоа што мојот обично после 45 мин се буди на дневна дремка, ама јас се трудам да го презаспијам, страв ми е ако го оставам само со 45 мин дека многу ќе плаче и никако не се смирува.

20. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Мојава спие три четири пати у денот по саат време, саат ипол преку сила… не е нервозна, си игра у игрална, се шетаме у раце по тераса пошто е под сенка цело време и дува ветерче, па малку во реалксатор и поминува време…. Инаку и мојава е сега у 4ти скок ама да не ка подречам само првите два дена беше кенкава од тогаш навака е смешка, одлична е, да знам дека и другите деца ќе ми бидат како неа уште 10 ќе родам

На IRBBB, CareTee и Marge им се допаѓа ова.