1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    Ако крајниот термин бил 20-ти Ноември, а сестра ти се породила на 6-ти тоа е 38-ма недела што не е никако пред време родено. Родено си е точно навреме на средната на 9-ти месец.

2. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Проблемот е што билирубините никако да се намалат, три дена по ред како му земаат крв тие цело време се високи (мислам 300 беа). Инаку во Штип се породи и ќе чекаме да видеме и резултатите од крвта утре што ќе кажат, ако е иста ситуацијата ќе бараме да ја преместат во Скопје. Сите креваме паника, бидејќи ни е прво бебче дома :)

3. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Елени големината на бебето е нормална. Терминот исто така. Ако е жолтица, и тоа не е страшно. Немам искуство ама мајчиното млеко е најдобар лек за тоа. Побарајте второ мислење и без паника. Колку повеќе паничите толку пострашна ќе ви изгледа ситуацијата.

4. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    785
    Синчето мое имаше и повејке од два месеци жолтица па сега сме во ред на два месеци билирубинот му беше 126
    мој совет само смирено и повејке доење

5. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Ви благодарам на советите. И зетот се консултираше тука со наш педијатар и тој рече да не паничиме, дека полека ќе се намалуваат. Да продолжи да го дои и дека ќе се среди.

6. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Ееее мојот беше како портокал жолт може две недели, пет дена бевме во болница, фототерапија и не пуштија дома. Без гајле, ќе помине.

7. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Кога се роди син ми ја имаше таа бебешката жолтица беше жолт многу ама не не задржаа повеќе не беше опасна на болница,ми викаа да го вадам на сонце го вадев цело време и за 15 16 дена помина зависи кој тип на жолтица е сепак...

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.974
    Ние само да се пофалиме дека денес полниме три месеци,цуцката од мама бргу расте некако :)

На Artemida81, * Zence *, leona83 и 9 други им се допаѓа ова.
  9. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Ние денес полниме 6 месеци значи точно 3 месеци се разлика.Ееее децата брзо растат.

На Artemida81, * Zence *, wtff и 2 други им се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.974
    Да очеувам ли скок во развој или не е морално? како беше кај вас?

11. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Мислам дека не е морално иако ние сега сме во скок во развој кога имаме проблем со спиењето.До пред скоро беше бебе што секој би посакал да го има без грчеви,си спиеше супер, сам си заспиваше навечер во креветчето ама сега се му е пореметено.Се мачиме за заспивање,станува на секој саат навечер,а знае сред вечер да стане и да си гуга па мачење за повторно заспивање и ако не ранобуден си е во 5 најкасно 6 станат е.Се надевам дека ке се нормализира наскоро.

12. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Веќе 2 дена малата има влакно во око (од косата што и паѓа). ММ запнал да и го извадиме а мене ми е страшно дс и брцаме во око и никако не дозволувам. Дајте ми совет што да правиме. Се мислам дали дс одиме на доктор??

13. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мајκи κаκо ги дававте Саб Симплеκс κапκите? Κолκу пати и по κолκу пати јас му давам 4 пати по 10 κапκи,таκа ми κажаа во аптеκа,една дρугаρκа ми κажа деκа е мала таа доза,затоа не му поминувале гρчевите исκуства со овие κапκи фала ви :)

14. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.292
    И мојата имаше влакно од косата во левото око и мислам дека колку твојата беше ама мене ми беше страв да и чепкам во око, а колку што приметував не и сметаше и после некое време само од себе го снема :)

15. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Како да бидам сигурна дека не и смета?

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.974
    Таа доза ти е дури голема.Мене ми рекоа три пати по 5 и не повеке од тоа.Еспумисанот се дава по 10-15 капки.А не помимува пошто е веќе општо познато дека грчевите се период кој сам од себе ке помине :)

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.974
    Ако не плаче значи не и смета.Можеш лицето да и го измиеш.Или на памукче натопи малце вода и помини на окцето нежно.Никако не бркај во око.

18. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ќе ја избањам сега ќе видам дали ќе искочи. А кога сме кај плачењето.. Прочитав на форумот за скок во развој( не сум многу запознаена со ова) дека во 6 та недела се случува. Ние сме 5 та. Малава овие 2-3 дена ми е многу сменета, плаче и кога ја дојам и кога и давам АД. На секое доење/дохранување имаме плачење па цицање и се така. Дои по 2 часа а пие 60 мл АД млеко 1 час. Денес дали вкупно спиеше 2 часа од сабајле. Заспива на рака штом ја ставам на кревет се буди. А си спиеше по 2-3 часа преку ден. Дали се работи за скок во развој или може да е нешто друго?

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.974
    Плаче само кога јаде?Да не има кандида во устето па да ја боли?Иначе за скокови незнам и ја мн .Не приметив кај нас значајна промена а еве сме три месеци.

20. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Јас од Саб Симплекс му давам еднаш на ден 15 капки, така пишува и на упатството. @chocolade и ние сме истите вчера и денес. Се смирува само кога го дојам. Сабајле во 6,30 стана, па заспа во 10h и спиеше само еден час додека го возев во количката бидејќи бевме во град, и после тоа само по 5-10 мин ќе дремне и ќе стане. Еве сега веќе еден час спие, се надевам дека ќе поспие повеќе :sweat:.

На TIGARCE86 и chocolade им се допаѓа ова.