1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    10.439
    На колку време ги бањате бебушите? Секој ден?
    Јас досега секој ден, но друг педијатар сега ми вели на два до три дена :^)

2. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    6.711
    Имам прашање во врска со какањето.Од кога почнуваат да намалуваат со какање? Првата недела ми какаше по 5-6 пати на ден, сега ептен намали, по еднаш на ден и еднаш навечер.Докторката ми рече дека ќе се намалува како ќе расте, но гледам дека има гасови и дека се мачи да се искака.Не знам дали тоа е проблемот што помалку кака.Бебе е 26 дена.

3. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    6.711
    Јас секој ден ја бањам но под чешма, како што ми покажаа во Ремедика и гледам да биде кратко.Ова зарадаи папчето, зашто сеуште не и затворено како што треба.Гледам дека и е полесно откако ќе ја избањам и веднаш се смирува.

На Pacient srna, kostovaivana и Naatashka123 им се допаѓа ова.
  4. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Секој ден на почетокот до 6-7ми месец, сега некогаш преку еден ден, некогаш секој ден. Не користев купка и шампон секој ден, може затоа ти рекол педијатарот дека им се суши кожата. Моето бебе беше со атопичен дерматит па ми препорачаа така да прерипнувам користење на купка/шампон и ја мачкав со стелатопиа после секое бањање.

На Naatashka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.486
    Допаѓања:
    7.271
    Мое бебе преку 2 дена, го одмивам секој ден под чешма.
    Ќерка ми ја капев секој ден во декември родена, второ дете кога ќе му се посреќи (facepalm):rofl:

На Skorpija25, LjLj, Nane26 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    И мене од болница ме советуваа да не го бањам секој ден, исто на 2-3дена. Но јас го бањам секој ден, па на жешково и 2 пати денот, го потурам само со вода да се освежи и поубаво си спие.
    Јас се туширам секој ден, не па него да го оставам така, греота е, се поти и тој.
    На зима можи преку 1 ден да го бањам,не знам.

На Ula, Lili90, kostovaivana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Naatashka123

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    10.439
    И јас ја мијам секој ден под чешма и кратко, не користам досега купки, шампони...
    И да, откако ја измијам се смирува и веднаш ми заспива, а и лето е мислам дека баш ја освежува.
    Ама ме замисли па затоа теков да ве прашам, но ќе си продолжам секој ден ко така :D

На Lili90, kostovaivana и Oneo им се допаѓа ова.
  8. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Ја на 2 дена ја бањав кога се роди, совет од болница. Сега на топлиниве секој ден бањам, еден ден со купка, еден ден без, само како туш...

9. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    14.376
    И јас ја бањам секој ден. На температуриве јас по 3 пати се туширам не па неа. Ние веќе почнавме во кадичка да се бањаме. Јас ја држам тато ја мачка со Еуцерин маслената купка. После ја потураме со чиста вода и ја мачкам со Еуцерин лосионот. Кожичето и е супер од Еуцеринов, нити и се суши нити ништо, ептен мекана е. На почетокот коа се лупеше 2 дена со Еуцеринот и и помина. :sun:

На IRBBB и Naatashka123 им се допаѓа ова.
  10. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    14.376
    Ај и тука да прашам. Цел ден 37.4 имам температура иначе. Болката ми се смири ама уште ми е мачно. Претпоставувам дека е од млекото ама сепак. Сте имале вака мака??

11. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    984
    Ние сме 12 дена и секоја вечер само со водичка го бањаме. Греотка се на топлово да не се бањаат :)

12. Naatashka123

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    10.439
    Да, додека цица некогаш мислам на чело пот има. Душичка. И уште да не ја искапам(facepalm)
    Ние сме 28дена, сеуште само со вода и јас, ама деновиве ќе почнам и со некоја купка си велам. И да ја пробаме кадичката:inlove:

На Lili90, kostovaivana и KonstantinaM им се допаѓа ова.
  13. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.604
    Јас па од старт и купка и кадичка :wasntme:....мислам дека е ок:inlove: :$.Никој ништо не ми посочи (facepalm)

На IRBBB, Iva Mitrevski и Naatashka123 им се допаѓа ова.
  14. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    I jas skoro sekoj den ja banjam, imam preskoknato 2-3 pati, deka zaspana mi bila. Isto so Eucerin maslena kupka, pod cesma vo kujna. Objasnuvav pred nekoj den kako :)
    34 dena e moeto, se kaka isto kako na pocetok, sekoe menuvanje na pelena kakana e, 6-7 pati sekako.

На KonstantinaM, kostovaivana и Naatashka123 им се допаѓа ова.
  15. Naatashka123

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    10.439
    Па дека велат додека да падне папочето и затоа и под чешма јас и без купка, но и побрзо ми е некако хахаха иако неа брзо и падна.
    Инаку додека наместам када, купки, триста чуда(facepalm)

На Lili90, Lili4e и KonstantinaM им се допаѓа ова.
  16. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Mene i pedijatar i ortoped mi kazaa ednas na dva tri dena da ja banjam ama nema sansi na ova toplo taka da praam, sekoja vecer pred spienje si ja banjam

На kostovaivana, KonstantinaM и Naatashka123 им се допаѓа ова.
  17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    Na 2-3 dena od oktomvri nataka. Pedijatarot na ova zesko na 2-3 dena li se banja:D

На Iva Mitrevski, Nane26, i13dk и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Naatashka123

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    10.439
    Хахах и јас да ти кажам тоа се запрашав

19. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Мојов не спие бре преку ден толку. Дремки од по пола саат и еднаш ако завлече така подолго. Ама не е нервозен кога ќе стане. Предходно се напињав со тие прозори на будност, па колку да спие, па кога е цицан и треси бебе натаму наваму оно не сака да спие си разгледува се смее и почнува нервозен да биде зашто го форсирам да заспие. Сега гледам само да не е гладен ама пак излегува дека во тие 2-3h спие пола саат. Кога му се приспива закенкува му давам цуце или ќе го галам и заспива.
    Иначе какво е тоа бањање на топлово преку два три дена...Мислам газе се мие цело време, а цел неколку пати и навечер со коса и купка зашто моево е мече. Кога ќе го внесам во купатилото па тоа воодушевување па тоа скокање од радости хаха

На Nane26, Oneo и IRBBB им се допаѓа ова.
  20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.395
    Допаѓања:
    33.781
    Секој ден, со купка/шампон и масажа со лосион. Откако почнаа жештините 2 пати дневно, секој ден. Одмивање газе после секое какање (ако сме дома). Во овие 2 месеци само еднаш се има случено да не го искапиме, а тоа беше оти касно се прибравме, а тој беше заспан.

Отприлика после 1 месец намали со какањето. Му се смени и бојата и конзистенцијата. Нормално е како расти да намалува со какање, а бебките што се на доење може да не се покакаат воопшто мислам до 14 дена се смета за нормално. Не се секирај.

На Маја Т, Naatashka123, kostovaivana и 1 друга личност им се допаѓа ова.