1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600

Леле дури читам вака дека не ви спијат бебињата, се загрижувам дека моето многу спие хаха..
    Врзува и до 5-6 сати и дење и ноќе без да се расони воопшто. Само кенка, го земам цица и си продолжува со спиење.
    Дури му сменувам памперс ќе ги отвори малце очите и после цица и се успива пак.
    Ноќе спие во затемнета просторија, дење во светла. Дури шетаме се буди разгледува малце и се успива пак.
    Има скоро 2 месеци.

2. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Јас првите месец и пол ни спиење ни одраз во огледало не видов мислам хахаха Стануваше мн често за цицање, а и премногу грчеви имаше тоа беше хорор. Полека не знам како успеав да го научам на ден и ноќ. И најважното што ми беше е да заспива сам без нункање само седам до него можам да пеам, да го галам или да му држам цуцето ако го бара. Можеби затоа и повеќе време му треба денски да заспие зашто се го интересира од страна и додека да заспие му доаѓа времето за цицање. Можеби вака е сега потешко ама после ќе биде полесно. Зашто заспива сам и тоа сега за сега иде океј
    Леее лоша да не сум бре

На Sinolicka. и Oneo им се допаѓа ова.
  3. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Јас па изнаспиена сум. Ноќе брзо цица и си спие.Знае некогаш да дреме на града, ама повеќе дење. Ноќе спие без проблем.
    Моево немаше грчеви,само неколку дека дури имаше гасови плачеше, топло ставав се смируваше.
    Да и јас не го нишам или шетам за да заспие. Или го ставам во креветче и тоа само се ниша или на кревет легнувам до него,пеам и се успива.
    Не како лоша хаха.. Да му остани навика да се успива сам, лесно и сега, лесно и во иднина :D

На Pacient srna и Ula им се допаѓа ова.
  4. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Леле блазеси ви, јас немам таква среќа со моите - на 1.5/2h програмирани се. Па јас дури сум презаспала, ете бебе пак. Може и до мене е, не знам.

Туку да ве прашам, био гајава колку време ви трае, и дали треба нешто пауза да се прави, или да се користи цело време? 2.5 недели може имам како ја купив, пробувам да дадам кога гледам празно шише

На Ula му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Извади го тоа горе, мн му е долго цевчето, ќе има уште некоја капка. Ние скоро месец ги користиме ама ептен треба да пазиш тоа течат мн брзо, па некад ќе отидат повеќе. Јас решив некоја алтернатив да побарам за пробиотик зашто грчевите се намалија, не е пропишано да мора да биде биогаја. Во суштина не треба да се дава цело време исти пробиотик треба да се менува ☺️.
    Што знам дали е до тебе, не верувам. Може мали се уште пробај со тренинг некој инаку пак ќе кажам моево само си покажа дека вака сака. Го фаќа склет и нервоза од топлово и така сака да си лега со сите четири во вис хахах

На Lili4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    14.903
    Ај оф Топик
    Вие што бебушките ви се женски дали сте користеле дубак? Демек не се препорачува а па мене ми е толку интересно да ги гледам во дубак.... Рано ни е ама да си знам да си планирам и од колку месеци се седнуваат во дубакот ?

7. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.567
    Допаѓања:
    81.216
    Мојата е 6 месеци и не ми е во план да користам дубак. Цело време е на земја веќе си лази, а почнува и да се крева. Дубак не се препорачува, но сепак крајната одлука ја има родителот.

На KittyCat:) и Ava.84 им се допаѓа ова.
  8. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    14.376
    У принцип ортопедите и за женско и за машко дете дубак не препорачуват. Дубаците се правени по мерка а не секое дете е исто. Кога седи во дубак и кога стои на ноџињата колковите му се во неприродна положба и со долго користење може да настанат проблеми. Подобри се оние проодувалки, за само да се качува и да пробува да оди. Во секој случај, одлуката е на родителите. Ама и да одлучите да користите гледај да не го оставаш долго време во дубак :sun::sun:

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Советувај се со ортопедот на следна контрола. Јас првото го ставив на 7 месеци, многу сакаше но по малку

10. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.509
    Допаѓања:
    27.269
    Од 6 месеци на двете ги ставив во дубак и другово мислам исто од 6 да го ставам по малку

На KittyCat:) и Ava.84 им се допаѓа ова.
  11. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    14.903

Фала ви на сите ќе зборувам со ортопед може нема ни да ја ставам ако гледам дека се останато и е поинтересно

На minne992 и kostovaivana им се допаѓа ова.
  12. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    433
    Едно прашање, креветчето ми е на 3 нивоа, од кога се става на второ, а од колку месеци на трето ниво?

13. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    14.376
    На највисокото ниво до 3 месеци. После ќе видиш, зависи од детето. Кога ќе почне да се исправа најдоле.

На IChika му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Кога ќе почне само да се врти од грб на меше или обратно тогаш на 2ро ниво. На трето кога ќе почне да се исправа. Ќе видиш сама по бебето кога веќе не е безбедно..

На IChika му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Не. Не се препорачува, сите ортопеди тоа го кажуваат.
    Откако почна да седи само на под со играчки околу, сега 9мес и сама си игра на подот, лази, се исправа итн.

16. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    14.903

Фала ти многу

17. Solen☀

Solen☀ Популарен член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Прашање дали има некоја замена за бејбитолот д3+к1 Приметувам дека му прават голема мака откако ќе му ги дадам бљуцка засирено и густо од масленоста.

18. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Има д3+к1 на други фирми. Ја конкретно на Др Лео ги користев.

На Solen☀ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TweetyBird

TweetyBird Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    116
    Здраво мајки. Бебе е 3 месеци, само на доење сме. Давам пробиотик биогаја. Бебе, фала му на Господ со грчеви маки од 40 дена, наваму нема. Но и кркорат црева, и кога е будна многу мрда во тој период. Дали е можно да се грчеви или пак е настината. Има некако потечна столица деновиве, а брзо сега примивме Рота. Мислење? Благодарам

20. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    Kolku brzo e rotata? Ako ste uste vo prvata nedela od rota od nea ke e. I mojata imase grcrvi denovite po rotata onakvi kako prviot mesec ama kratko traea dali 15tina min vo denot. Creva krkorat i koga se vari hrana isto ko na nas

На TweetyBird му/ѝ се допаѓа ова.