Imase eden period moeto a zaspie i ja stavis vo krevetce pretase so racinjata kako da se plasi i placese uste zaspana nerabudena. Jas ne sakav da i pravam swaddle pa toj period ja zimav so mene gusnata na spalna spiese. Traese ova vaka nedela dena mozda mislam okolu taa vozrast bese
Имаше период и кај нас на почетокот баш како и ти што опиша, таа плачеше и јас со неа мислев дека е гладна, но цице никако не прифаќаше, ја зедов дигната лице до лице и зборев тивко и и пеев, шетав низ соба и така се смири и си заспа, тогаш сватив дека им треба близина и помош за да заспијат, мн често ми спиеше на гради да не речам првите 3 месеци, сега веќе е подруго скоро 6 месеци сме.Пробај со повеќе близина може да помогне и кај тебе.
хммм а да пробаш еднаш дневно да жасираш од глава до пети, тоа ептен ги опушта. Моево знаеше и да си заспие често додека да завршам.
Јас па имав обратно искуство, од раѓање давав биогаја, и сменив со нормиа, четири дена не се искака. Ги вратив биогајата и одма се испразни бебето. Мое мислење со каков пробиотик сте полнале со тој да се продолжи. А ги читав составите на капките и доста различен состав се биогаја и нормиа.
Според она што ми го дадоа мене како совет, лекари и педијатри кои се докажани и искусни во својата област, бебето кога ќе се роди има неразвиена цревна флора, односно не му се доволно развиени сите корисни бактерии во цревата. Треба да време да созрее и да си се направи баланс во цревата. И тоа време е разлчино од организам до организам. Ништо што би му дала однадвор нема да го убрза стварањето на цревната флора. Дури ми рекоа дека чаевите кои се пијат за таа цел често имаат контра ефект, зошто го плакнат дигестивниот систем и од она што е корисно, големата количина вода (без хранливи материи во неа) често и непотребно го оптоварува диг. систем. Пробиотик треба да се зема само со лекарска контрола. Да, генерално е безбеден суплемент во исхрана, и моментално ќе го зголеми број на корисни бактерии, но прашањето е што ако тоа го даваме секој ден. Прво, премногу корисни бактерии не се во ред исто као и премалку. Второ, телото треба само да создаде баланс и да му се дозволи да созрее без форсирање и без присила однадвор. Единствено што може да направиш, ако доиш, е додека доиш да припазиш и да не јадеш нешто што на бебето си забележала дека му прави проблем..
Отвори и ќе си го кажуваме бисерите нивни, мада некогаш не вреди ни да се коментираат… инаку со спиењево на кревет или помалку од саат се пријавувам, абе никако да врзи детево повеќе од 1 саат. А во раце може цел ден да спие и да си се смешка сама.
И мене не ми е јасно, а психолог сум. Не ми е јасно врз база на кои научни сознанија, теории или студии или искуства е направена шемава?! Како може да се гледа расположението на детето по шема? Или било чиво расположение? Само зошто е во одредена недела од животот треба да е задоволно и среќно бебе или да е незадоволно? А се друго што може да е причина треба да се стави настрана или повторно да биде објаснето низ призмата на шемава и скоковите? Плаче детево, а епа ок е да плаче - шемата вели време му е. Ако шемата вели не му е време, лошо сме пресметале ама шемата не е погрешна, сигурно. И што ќе правиме? Ај ќе чекаме да помине фазава... Како родител ја разбирам потребата да се следат вакви информации. Сакаме да си објасниме што стои зад расположението и однесувањето на нашите деца и тоа е во ред. Ама бидете критични кога примате информации од интернет, не секој е стручен да советува. Проверувајте го изворот на информацијата, неговото образование, искуство и сл. Некои совети се стварно лоши, не држат вода, не се потврдени од стручни лица и од истражувања или се премногу воопштени, генерализирани или симплифицирани. Накратко далеку се од реалноста...
https://www.facebook.com/346129235445980/posts/4790424874349705/ Ако мислевте знаете да јадете сладолед, сте се зезнале.Поздрав за сите што се во фаза највкусно стапалце.
Такво е и моето креветче баш до мене залепено,кога е цврсто заспана спие во него и на почетокот таму си спиеше,а сега зависи од расположение често сме легнати двете на спална цица и така заспива.Ај можеби е период незз што да кажам.
Здраво мајкички И јас овде да прашам нешто, до скоро бев само во Труднички Сакам да ве прашам дали на вашите бебушки штотуку родени им ги чистите носињата со спрејче редовно секој ден? Бебуш мој уште некој ден 3 недели како е роден, гледам во носето напред има како засушени мрсулчиња.Дали има потреба да се чисте, баш секој ден, со спреј и аспиратор или да оставам така?( не сум чистила до сега од кога е роден ) И препорака за спрејче...
Кога ќе видев дека во носето има мрсулчиња чстев т.е скоро секој ден и уште чистам, обично пред бањање и прскам и додека ја бањам и излегуваат од водичката после само со аспираторчето пребирам остатоци. Користам ISOMAR спреј за носето.
Кога беше помало му го чистев скоро секој ден пред спиење со спрејче и аспиратор зашто уште му се чисти носето од раѓање и моево беше нервозно и не можеше да спие. После 2 месеци не требаше што има си излегува кога го бањам
Zdravo bebce ima 3 meseci i eve primetuvam glavceto non stop go drzi na levata strana kako da i e polesno taka da ze vrti i koga spie na levo kolku i da ija vrtam glavata ona pak na levo. Ova e spomnato na pedijatar koj sto vika deka i bilo navika isto bevme i na ortoped pred edna nedela spomnato i on ne kaza nisto deka se bilo vo red.. ama nemoze da e vo red ona da e sklona na levo da si ja vrti glavata i normalno poveke ja stava levata raka vo usta posto poveke e na levo 80 posto od denot. Mn se sekiram neznam sto da pravam?
@Bicka77 @Pacient srna @Zumbulche многу ви благодарам, многу ми помогнавте со вашите искуства, верувам дека е период и кај нас и дека ќе помине.Ете денес е малку по смирена, ама ќе видиме каква ќе биде вечерта