1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    14.903
    Бебе излезе од скок новитет ни е во раце само да е и тоа не било како да биде ,,авионче" ќе лета таа. Значи луѓе рака ми паѓа по цеееелллл ден дома сама сите си идат после 5-6 легни на кревет пишти како да ја коли некој. Да си се олеснам затоа пишав хахаха

На CareTee, KonstantinaM, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.395
    Допаѓања:
    33.781
    Од кога влезе во орална фаза, не можам да го тргнам од цицка. Цица, повраќа и пак плачи за цицање. Само така заспива веќе неколку дена и откако ќе заспие некое време брадавицата в уста да му е, за да може да си цицни по некое време. Ако се тргнам, се буди. Ако ми е преполна градата со млеко и му шприца, се дери додека не изгуби глас. Цуцла ми плука, рачињата сака да ги шмука, ама пишти оти не пуштаат ништо или пак ако му 'побегни' од уста, оти толку координирани му се движењата. 2++ е, скок не е, излеговме од втор, рано е за трет.
    Утешете ме ве молам. До кога ќе трае ова?
    Едно не можам да мрднам нигде оти нема да заспие без цицка, друго брадавиците разранети ми се, а никогаш не ми биле такви. Ни кога беше новороденче не сакаше да дреми на цицка ако е сит.

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  3. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    14.903

Исто а сме 3м шприца таа пишти лом се правиме, рачињата во уста само пелената ја зема ја става во устето, за на Цицка кога како, се лигави во ден по 10 боди и соблекувам да се здрави и живи и мојава на вечер кога заспива добар 1 саат дреми на цицка односно спија ама тргни цице се разбудува се штрекнува. До кога ќе биде незнам хахахаха

На Zumbulche, marija99992 и IRBBB им се допаѓа ова.
  4. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Кај моето ова се случува од раѓање, само што не повраќа туку трга и не голта, му тече од уста. Од цуцли му иди нагон на повраќање.
    Заспива, ја пушта градата,го легнувам и пишти за назад. Го враќам си стои така на града. Само дење така, ноќе нема проблем.
    За заспивање, маки. Освен мене т.е. градата нема шанси да го успие друг. Од раѓање само еднаш се има успано со татко му и толку. (facepalm)(facepalm)

Последна измена: 22 јули 2021
    На marija99992 и IRBBB им се допаѓа ова.
  5. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Кажете како да направам бебето да сака да се вози во корпата во количка (facepalm)
    Од почеток го возам на кратки патеки во транспортер. Го ставам во корпа, незнам дали се плаши, плачи. Ставав ќебенце,тетра, играчки шарени, неуспешно. Го возам на тераса,низ дома демек да се навикне, одма плачи.
    Во транспортерот има додаток за да го држи телото стабилно, дали има такво нешто за корпата ?
    Можи со додатокот се чувствува сигурно, незнам. А сега гледам ако сме надвор дури е потопло, се поти на грбот од транспортерот.

Последна измена: 22 јули 2021
  6. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.918
    Допаѓања:
    6.869
    Кај нас на почеток така беше па ставав ќебенце во ролна завиткано па на него ја потпиравме и беше супер изгледа осеќаше како сигурност до неа :D и некоја играчка можеш да закачиш на количката што ќе и го држи вниманието на почеток од шетањето секако после заспиваат одма :D

На IRBBB и Oneo им се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    34.714
    Иста е и мојата, еве 5 месеци.Навечер ми спие на града и никако другчие не заспива освен града и количка. Денски исто само на града да биде.Ама гледам во последно време не цица само ја држи во устата.Јас и бегам па макар и за 1 минута:sweat:. Мачно ми и ми се плака едвај чекам да почнам со цврста храна со надеж да ги прекинам ноќните подои:(.

На CareTee и IRBBB им се допаѓа ова.
  8. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.604
    Другарки дајте совет што најдобро ви се покажа против грчеви?Да знам што да купиме...глеам се мачи изгледа почнуваат ;(

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    984
    Да ти кажам најискрено кај мојов ништо не помага... давав колиеф, па се префрлив на еспумисан со биогаја пробиотик. Џабе ... педијатарот вика кај машките е повеќе изразено и тррба време да пројде за да се разработат цревцата... али пробај. Колиеф се многу добри и еспумисанот исто така... види што ќе има ефект :)

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  10. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    3.814
    Еве и ние сме 4++, чудо ноќе не прави проблем, за 5 мин ќе се нацица и си легнуваме и двете. Ама преку ден од 2 часа дремка еден час е на цицка обавезно. Не пушта и крај. Ако пробам да ја тргнам се буди во секунда. Цуцла никаква не прифати. А штом до сега не фати сега и да сака не и давам.

Со млекото и градите исто беше тој период и кај нас. Ама еве сега од 4 месец е супер, нема толку вишок млеко за да шприца а и бебе поубаво голта. Издржете период е. :muscle:

На IRBBB, Ava.84 и Oneo им се допаѓа ова.
  11. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    3.814
    Индивидуално е. Неможеш да знаеш што би помогнало баш кај твоја беба. Да ги снема грчевите неможе, ама да се помогне да се ублажат може. Кај нас ептен во некоја блага форма беа грчевите поминавме само со еспумисан и био гаја. Има многу сирупи, чаеви…. Пробај и ти пиј чаеви ако се доите да и помогнеш некако преку млекото.

Има цела тема за грчевите, се изначитав јас се, ама среќа ептен лесно ги поминавме. Може и кај вас ќе бидат во блага форма.(fingers)

На IRBBB, KonstantinaM и Lili90 им се допаѓа ова.
  12. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    984
    Може некој да ми објасни што значи 4++, 3+++ и слично? Хаха

13. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    3.814
    Јас имам разбрано дека се тоа неделите. Пример 4++, 4 полни месеци и две недели. За секоја недела едно плусче. Се надевам не сум грешка.:D

На Iva Mitrevski, IRBBB, Naatashka123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    984
    Ахааа има логика. Фала ти :))

15. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Мајки сакам да ве прашам, како ги заштитувате малечките, бебенцата од на пр.ако настине, се разболе недај боже поголемото дете.
    Имам мало бебе и дете од 4 за скоро 5 години.Фала богу се е во ред никој не е болен, ама сакам да си знам од септември големиот ке биде во градинка по 3 часа.
    Или што и да биде настинка или било што да си терам како што до тогаш било.Страв ми е сега и од вируси и од се со малово.Сега големото е дома не оди во градинка.Ама има мал братучед што оди во градинка редовно и сега во лето па често е болен од таму со вируси.Не живееме во иста куќа ама сепак малку се плашам.Кога оди кај баба му нон стоп се заедно :(

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.604
    Фала ви ќе морам да пробам нешто,јас секако пијам чај од ким ама сакам и за неа директ нешто да и помогнам...не ми изгледа ко да има опасни грчеви ама се познава дека ја боли стомачето :(Душички се :l:

17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    34.714
    Никако мајка.Кога беше бебето 2 недели фативме корона,сите позитивни.Дада со растечено носе, после некој ден бебе беше.На големата и викам подалеку од бебе да не го бакнува,ама пак оди и го гушка.Секако заразата се шири пред симптомите да се појават.Големата си оди секој ден на градинка, а малата планирам на 11 месеци да тргне.Ќе си стекне имунитет малата преку дада и:lol:.Не смееме во стаклено ѕвоно да ги држиме, имунитет се гради во допир со вирусите:).Малку е мачно со 2 болни деца,ама ќе пораснат:$.

На Pacient srna, IRBBB, CareTee и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.649
    Допаѓања:
    40.154
    Татко ми ми земал матичен млеч. Смеам ли да конзумирам по малку? Да не му се направи некаква алергиска реакција зошто го дојам?

19. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Мајка ти пред време за се се секираш. Прво за пораѓајот живци искина од 6ти месец дали ќе стигнеш до Скопје, сега од септември ако настине, што со бебе. Жено, уживај, не можеме тоа многу да го контролираме, моментот ќе покаже. Моето е 5год оди во градинка, иди дома одма го бацува го гали бебе, и тој сака да си се погали. Ние научени на поголемиве, бегај, оди во другата соба, нее не го бацувај, миј се раце одма, потивко, суреди ги одма играчките, итн.
    Живот. Прилагодување. Тогаш ќе му ја мислиш ако се деси, пред време немој. Сите деца се различни крај краева, исто како и секоја бременост, секој брак, додуша жениве горе долу слични сме:D

На H&J му/ѝ се допаѓа ова.
  20. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Е богами таква сум и неможам да се сменам верувај ми :( еве сега се секирам за рота вакцината на малиот шѕо ќе ја прими дури во септември, нова е, син ми поголемиот ја нема примено.Читам ја ставале со други некои во еден ден наедаш.Како толку вакцини наеднаш бе :( Па требало да се внимава на хигиената кога менуваш пелената, да не се допира изметот зошто преку него можеш да се заразиш со тој вирус, да миеш раци, па сега ми одат мисли како да го заштитам големиот што ја нема примено таа вакцина да не случајно дојде во контакт па да фати вирус.Абе секакви луди, мисли ми идат и секогаш останува само "што ако" и од тоа што се плашам никогаш и не се случува.
    А за пораѓајот затоа маж ми првото нешто кога стигнавме во болницата што ми го кажа беше " цела бременост се секираш како ке стигнеш, еве сега си тука" сакаше уште да зборува ама јас во болки и ме сожали..

На Lili4e му/ѝ се допаѓа ова.