Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Ja bi ti preporacala da ne se preopteretuvas so apps ke se mrdnes poveke. Bitno ti e da pamtis posleden pat koga cicalo za da znaes koga da ponudis pak ako ne pobara. Drugo ne se smaraj sledi si go bebeto mesto da gledav vo appot

2. Pacient srna

Na zeskovo zar ova?
    Generalno ne sum za ovie motanja pogotovo ne na vremevo

IRBBB, lovely91, mamaJana and 2 others like this.
  3. MissWitch

MissWitch Истакнат член

Јас лично не ама прашував тука и некој ми каза лепенките брзо престанивале да лепат. Доколку го бараш за раце да држи ја некој краток период додека бебе да ср навикне да заспое со одврзани раце го повивав само нагоре телото со тетра пелена а нозе оставав слободни до тоа што од коа ќе заспиеше моево дека мн мрда и рацете ги вадеше затоа што не сравав безопасни. А ако ти е за кпристење ко вреќичка мислам дека попрактични ти се тенките вреќички од ист материјал од тетрите од алкалоид берово.

4. Пудинг8

Пудинг8 Истакнат член

Капките д3 и омега дха како ги давате? Заедно едно по друго или со пауза ?

5. IChika

IChika Истакнат член

Д3 посабајле, а омегата навечер

6. Oneo

Oneo Популарен член

Д3 сабајле, омега навечер.

7. Lili4e

Lili4e Истакнат член

И јас така ги давам капките, а пробиотик навечер досега давав, ама и за него да не има одредено време во денот?

8. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Навечер и мене ми рече педијатарот.

9. IChika

IChika Истакнат член

Дали правите широк повој на жешково? Пошто ми кажаа до 6 м да сум правела али не ми се става на ова жешково да се вари бебуш

10. Oneo

Oneo Популарен член

Јас прво навечер давав ама ми се какаше многу во текот на ноќта, па почнав да давам поручек. До вечер е искакан 2-3 пати и спие мирно.

Јас немам ставано ни еднаш широк повој, па на жешково ако не е морално, не би ставала никако.

11. Oneo

Oneo Популарен член

Мене ова ми е скроз безврска производ.
    Не му ја разбирам функцијата. Да го држи бебето стегнато, како заробено?
    Ако му е намената демек да не се плаши, да не прави како да "лебди" со рацете, тоа е дел од процесот на развивање.
    Нека си биди слободно бебето, нека си мрда.
    Плус и на жешково :sweat::sweat:

dromka and KittyCat:) like this.
  12. Solen☀

Solen☀ Популарен член

Како ви ги поднесуваат бебенцата капсуливе бебитол? Моево имам приметено после е кенкаво и бљуцка засирено млекце

Kaja991 likes this.
  13. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Мајки дали кај некое бебче имало вакво црвенило на лицето
    Вчера ѓу беше чисто, сабајле кога стана жар црвена едната половина од лиценцето
    Педијатарот ми рече да го мијам со вода и да го мачкам со еуцерин атопи ама и вас да ве консултирам

14. kanella

kanella Популарен член

И јас ќе ти ја пофалам Baby+. Од внесување време на цицање, спиење, менување пелени има мелодии и бели звуци. Плус има да следиш развојот на бебенцето milestones, и за секој период има убаво објаснето за развитокот.
    Не постигнував да внесам секогаш се за цицање спиење итн, но за другиве работи многу ми се најде.

marta993 likes this.
  15. Kaja991

Kaja991 Популарен член

I moeto isto..

16. NewMama

NewMama Истакнат член

@IChika јас редам широк повој ,редев и за син ми. До 4 месеци. Во европа широк повој носат само оние на кој што им е потребен и кај што има индикации но не сите. Во секој случај не е штетен а и фактот што процентуално во балканов има најмалце популација со криви и тесни колкови за разлика од еу ,ме охрабрува да редам. Сепак твој избор е, ако си решила се прави ехо на почеток па следно на 2 месеци ,ако е се во ред немора да ставаш.

Ве читав наназад ,немора да повивате бебе за да не мрда со рачињата или за да не скокнува со истите во сон. Ако вратчето е доволно зајакнато да кога лежат на стомак може да го сврти од лево на десно и обратно,слободно ставајте да спие на стомак. Прво му држи самото тело топлина на стомачето и ќе се чувствува пријатно и второ кога ќе се стреси во сонот со рачињата веднаш ќе допре на душекот и ќе се осети сигурно,одколку да шара во воздух и да бара потпора. И трето нема главчето да е сплескано од ниедна страна,баш ќе има мн убаво лиценце.

Него сакав да ве прашам ,ќерка ми денес направи 40 дена. Приметив дека од бсж и вакцината за хепатит кои и ги ставија уште во болница и излегло брунче на раменото но како да е загноено. Нормално е тоа ?

kostovaivana, KittyCat:) and IChika like this.
  17. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Женски фала на мислење ама не барав совет дали да користам или не. Прашав за искуство со конкретнава работа. Да не ми требаше, немаше да прашувам.

@MissWitch мене на лепенките не ми ни текна. Ништо, ќе си терам со тетра пелена. Фала

18. kanella

kanella Популарен член

Јас користев слично порачано од пат пат. Можеби два месеци го користев, претежно навечер кога грчевите и беа поизразени. Помирно спиеше повиена, и кога почна да и смета сама почна да си кажува. Лепенките кај мене не се расипаа.

Emotional123 likes this.
  19. Pacient srna

Zaedno posle banjanje navecer. Prasav pedijatar mi rece nema vrska koga sakas kako sakas davaj gi. A probiotikot sabajle radi kakanjeto

Lili4e and Пудинг8 like this.
  20. Marge

Marge Популарен член

Ние имавме исто неколку обиди со ова, реално многу мирно спиеше кога беше вака повиено, ама кога ќе се разбудеше му беше тесно и многу плачеше. Можеш и со тетра, само е полабава и мене ми беше страв ако му се ослободи, со кревање на рачињата да не си ја остави врз глава. Инаку нас ни беше совет ова од патронажната, дека иако изгледа дека "го измачуваме" наводно бебето со ова, напротив му помагаме да се смири.
    Кај овие постои опасност од претоплување, внимавај на тоа само.
    Ноџињата му ги оставав слободни, само рачињата ги повивав.

Emotional123 likes this.