Кога прашав и јас педијатар кое време да давам д витамин и пробиотик ми рекоа кога сакам. Неодамна на фб прочитав една нутриционистка како вели дека д витамин е најдобро да се дава наутро затоа што поубаво се апсорбирал така. Ми имаше смисла и од тогаш ги давам наутро.
Обично е одоздола само по памперс или тенко боди ако е поладно. Имам страв од претоплување, па пазам на тоа. Кај него многу помага и за грчеви и за рефлекси повивањето. Одма ми се смирува, барем сега за сега. Нозете му ги оставам или лабаво повиени или откриени, да може да ги мрда. Јас ептен бев против ова, дури и на мајка ми и свекрва ми им се лутев кога ќе спомнеа на почетокот. После кога на секоја минута почнаа да го будат рефлекси и да го мачат грчеви читав многу за тоа што им помага и повивањето на рачиња многу често се спомнува, па решив да пробам во 3 саат сабајле. Од одма му помогна. Па затерав сега така. Ќе бидиме до кога ќе може
Majki Dali e normalno bebe 5 meseci samo da doenje da kaka sekoj den a nekogas I dva pati....se iznacitav po 10 dena ne kalele decava sekakvi probiotici davale ... Moevo bez nisto sekoj den kaka
Да нормално е не го мачкај со ништо и не го чепкај. Радувај се искрено јас пијам апчиња на природна база за да кака
Исто е и мојата, секој ден кака по 2 пати, само на доење сме и никогаш не сум дала пробиотик. 5+++ сме
Значи јас попуштам нервно со грчевивееее... чајчето Векутан како го давате, кога и колку? Има резултњти, помага??? ХЕЛП!!!
Јас го давам еднаш на ден.Го правам во вода од 100 мл, а испива 50 мл.Мислам дека откако го дацам почна почесто да кака.Инаку цел ден е нервозна и по цел ден плаче,не знам што е, дали се грчеви или не, ама и јас ќе полудам
А одеднаш пие 50мл или распоредено во текот на денот? Кај моево се апла грчеви, не може да прдне, се грчи... плаче он, плачам јас ...
Не ми го пиеше мене а и читав мн шеќер содржи поубаво чај од ким дај а и ти пијај внимавај на исхрана цитрусни овошја млеко јајца кромид и лук 2 недели не после едено по едно внесување да видиш што прави грчеви кај нас на пример млекото беше
Одеднаш 50 мл, некогаш и повеќе.Докторката ми кажа од 50 до 100 да и давам.Знам дека содржи шеќер но од друга страна пак помага за полесно варење на храната.
Јас и давам еднаш дневно по 50мл, но знае и 30мл да испие. Нас ни помага. Т.е не ни имаме ние јаки грчеви, во блага форма само. Веќе и намалуваат мислам.
Грчевите се нормална појава кај скоро секое бебе, ретко кое ги нема. Пикот им е од 4-6 недели, после се намалуваат, но може и до 3,4 месеци да ги има. Јас давав еспумисан капки и топло на мешето, нешто помагаа. Не очекувајте чуда ни од капките ни од чајот, тоа едноставно треба да помине и да се издржи. Додека барате и пробувате разни додатоци, ќе поминат грчевите
Јас користам вакво. Кај мене малата има моменти кога многу немирно спие и знае силно да се удари со рачињата по глава/лице и знае да заплаче и да се расони. Во тие моменти знам да ја ставам во swaddle и си продолжува помирно со спиење. Претежно навечер го користам и нормално кога не е многу топло. Го немам конкретно тој модел, имам друго, но е доста тенко и пријатно. Кога ја мотам во него, не ја покривам со ништо (доаѓа како замена за чаршавче).
Од каде го имаш земено? @Lili90 плачев и јас со моево бебе од жал што ми беше кога се грчеше така да те разбирам. До сега кај нас помага Nurse Harvey сирупот, термофор и swaddling.
Мене многу ми помогна сирупот на Nurse Harvey's, 2 пати дневно по 5мл и ColiPrev по секој подој. Од кога почнав вака се преродив! И бебево исто! А чајот од Бекутан ја не би го давала, многу шеќери и празни калории непотребно кога може со друго да се реши.
Ми го дадоа поклон, не знам од каде е. Најбитно е, ако веќе купуваш обавезно види го каков материјал е, дали е тенко, затоа што има и подебели што се користат кога е поладно.