1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    433
    Јас од одма го ставав.

На Naatashka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    433
    Мене од работа ми пријавија во социјално и им реков и за бројот да прашаат, па добија одговор на маил.

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.649
    Допаѓања:
    40.154
    Пуфлево изгледа навикнува да спие на мене.
    Станува се потешко да го заспијам во креветче.
    Кенка, плаче во креветче, а штом го земам да лежи кај мене на гради, си се мести и кома.
    Штом го тргнам иста приказна.
    Некој совет?

4. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    984
    Камо моево да заспива така... не спиеме ние. Грчњеви не згазија :( ни во рака, ни во креветче... никако не ја бива.. :(

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.196
    Кога имаше грчеви заспиваше на мене, ми беше жал и ја оставав.

На kostovaivana и Emotional123 им се допаѓа ова.
  6. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.475
    Како му е убаво-така. Сега е најважно да напредува, да спие и да полни пелени. Вчера излегло од тебе, сака близина, сака топлина, сака да осети познат мирис, глас.. Има време за воведување ред. Тек таму од 3 месеци ќе можеш да почнеш да го учиш да спие во свое креветче. Сега е џабе, само ќе се нервираш, а нема потреба.

Јас будала, слушам од страна да не спиела со нас, ќе сме ја научеле така, ти зборат сите... И што направив, 2 недели не спиени, нит она, нит ние, уморни, нервозни, падна со килажа. Ќе ја учам јас и ќе му воведувам ред на бебе од недела дена. А тоа сиротко сака само топлина и близина. Еве ја сега на скоро 5 месеци си спие сама во нејзино креветче без проблем.

На Пудинг8, LivingGlam, Hristinakiki02 и 11 други им се допаѓа ова.
  7. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.649
    Допаѓања:
    40.154
    Фала. И мене ми го зборат тоа.
    Дури ми набиваат грижа на совест секој пат кога ќе заспие на мене или кога ќе го гушкам и нишкам, као е ќе видиш колку ќе ти биде тебе тешко после.
    Сега гледам дека е во прв скок во развој. Тоа било работата.

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Јас пак од што спие на мене, мислам цела брунки од топлово се направи. Се потиме по цел ден, ја капам по 2 пати. Дали да го мачкам со нешто лицето или само ќе се исчисти?

каде има такви подлоги со пијано?

9. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    И јас таа ќе ја земам после за поголемово. А за бебево што да земам, викендов ќе одиме до Изгрев, нема нормално на плажа да се сончаме, ама пак дали да ја мачкам со нешто?

10. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Jas ovaa za bebeto ke ja koristam, od samo ragjanje e mozes da go mackas i bebeto

На Lili4e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    И моето така сакаше да спие до кај месец. Се менуваваме со татко му.
    Сега 2 месеци има, не сака да смисли да спие на нас. Турка,се нервира.Значи се е минливо.
    Јас уживав дури ми спиеше така :inlove:
    Во креветче го легнував само навечер кога е ептен цврсто заспан. Дење со нас,на нас или да лежиме заедно со него.
    Дури е мирно уживај, прави како ви одговара вас.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Moeto od sam start spie i denje i nokje u krevetce i cat pat na spalna ja stavam, so mene ednas dva pati dali ima spieno

13. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    И ние на почеток ја држевме да спие или у корпата од количката, тоа како куќа и беше :) . Пола спиење у раце пола у корпата,во креветче никако не можев да ја ставам се будеше брзо и немирно спиеше. Околу 3 месеци решив дека е доста спиење во корпа и раце и ја ставив у креветчето, се помачивме една недела и после си се навикна. Почнува да им се намалува рефлексот кога ги шират рацете тогаш и веќе успеваат да спијат убаво во креветче. Сега е 4 и мирно си спие во креветчето.

14. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    14.376
    Да си правите како ви одговара. И ја се расправам со мм и мајка ми дека сум го научила бебе (2 месеци) да заспива само во раце. Демек коа ќе пораснела потешка ќе била. Викам глејте си работа, ако треба цел живот у раце ќе си ја заспивам :rofl: мали се уште, сакаат топлина, мајкичка. Секако еден ден ќе пораснат и ќе бегаат од нас :rofl:

На mjay.yyy, KittyCat:), lovely91 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.604
    Еве ме пак...гледам сите се околу тоа пишуваме,ама некако сум загрижена.Месец и 10 дена ми е беби и задњиве денови апла по цели денови е со мене кога цица,кога дреме...сама легната ретко,кај татко и во раце 15 мин.преку сила.Во разговор со други викаат ако јаде,пуни пелени и е весела ок е....како да е весела?Малецка е што да и направам за да е весела?Стварно незз дали нешто не и чини или е период кој треба да помине ;(?

16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.395
    Допаѓања:
    33.781
    Мамич опушти се, премногу е малечка, си го сака мирисот на мама, твојата топлина. Тука се чувствува најсигурно и мислам дека тоа е нормално.
    Од ден на ден растат и се сменуваат, чувствувам дека за многу брзо време ние ќе бараме да ни спијат в раце. Затоа да го искористиме секој миг. ❤️

На KittyCat:), ivance.., Lili90 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.604
    Оф фала ти :hug: дај Боже да е така...мене не ми е тешко можам по цел ден со неа :l:..ама од страна коа ќе ми кажат баба ги успивала,татко ги успивал си викам јас да не згрешив нешто,ама како да ја успива маж ми кога со цицање заспива?! Денес баш искризирав ;(

18. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.264
    Допаѓања:
    18.129
    Големата до 11 месеци шанса немаше друг да ја успие. Тргнав на работа, па кога знаеше дека не сум дома ќе заспиеше со баба и некако,дека она ја чуваше. Малово 3ипол месеци скоро, освен со мене со друг нема заспиено. Се знае дека на бебе од месец дена најпотребна му е топлината на мајката.

На Pacient srna, KonstantinaM, Oneo и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Емина1

Емина1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    106
    Vo ovie topli denovi koja e temperaturata vo sobata kade sto e novorodenceto ? Na kolku pustate klima ured?

20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.395
    Допаѓања:
    33.781
    Секое бебе си е башка приказна. Мислам дека е најпаметно да не бараме проблеми кај што ги нема. Добро е дури спие мама. :D

Ние моментално сме во трет скок и како и вториот, спие само кај мене в раце. Претходниот скок навечер спиеше со нас на спална, ама овој не, не сака никаде освен кај мене. Еве 3 по полноќ, тој ми спие в раце, јас дремам на форум оти не можам да спијам вака со него.
    Ама до кога ќе е вака? Недела? Месец, година, три години? После јас ќе го молам да спие со мене. :D
    Ве гушкам. :hug:

Ако не се лажам, идеална температура за новороденче е ~23°С. Ама сигурно нема дома да држиш 23°, а надвор е 40°. Јас штом температурата во собата надминува 27°, веќе пуштам клима. Од кога се почнати жештиниве, преку ден постојано работи климата во дневна додека бебе е в спална (отворени врати за да лади и таму), а кога е в дневна наместо на ладење ја подесувам климата на вентилација за да го врти ладниот воздух, а навечер се отворени сите прозорци и врати буквално, демек за промаја. :bug:

На kostovaivana, KittyCat:), Емина1 и 2 други им се допаѓа ова.