Bebinjata koa ke legnat na strana bilo so celo telo ili samo glava useto im se guzva,ne e ubavo pod glavata ko nasite na primer zatoa sto se mnogu meki uste. Ili gledaj podmesti mu go ako ne se budi ili pocekaj koa ke pocne da legnuva ubavo useto ke se sredi
Мамички бебе ми е 2+ месеци и веќе некое време само шутира со нозете во вис. Не спие навечер заради тоа. Изгледа има гасови но му давам еспомисан 2 пати на ден по 25 капки. Не верувам дека се грчеви пошто кога ги имаше многу плачеше од нив. И кога ќе го покријам со тетра пелена обавезно ја шутира и сака да спие откриено. Некој совет како да се справам со него, барем да преспие како што треба, вака цел ноќ се буди
Истото е и кај нас, само кај нас се плус грчеви. Не плаче само кенка. Тетра пелена обавезно шутира и си спие така. Јас не го покривам пак зошто очигледно му е топло со тоа. Прави вежбички за полесно да прдне, стискај му ги ноџињата, така ќе се олесни полесно... еспумисан јас давав, ама не видов некој ефект искрено
Мислам дека колку порано го ставаш во кенгур или марама побрзу ќе ја прифати.Во Германија ја носат мајките од самото раѓање.Многу ми се убави и на толкава возраст убаво стои , а и за мајката не е проблем.Твоето е големо ако прифати можеш да го ставаш.Само знај дека грбот ќе те боли. Мојата е 5++ уште шутира се.Сега спие со вреќичка(кај нас е 20 степени) и пробува да ја шутира ,ама не може и си се помирува. Инаку дедека беше само со ќебе покриена ќе го шутнеше и се будеше.Па престанав да ја покривам.Пробував ја мотав нема шанса одма се одмотуваше.
Мора ли д3+к1 да се даваат во течен саат? Јас ги давав рано сабајле накај 8 ама денес промашив, не знам како... може да му дадам сега? И ако му дадам сега да си терам утре исто како до сега?
Пробај да по повиеш (swaddle). Со тетра тенка ама пак на жешково види дали ќе сака. Или па не го облекувај само по пелена повиј го. Ако нејќе така на стомак легни го да спие. Кога се на стомак не можат толку да мрдаат.
За покривањето баш во темата спиењето на ваше бебе се муабетеше, сите не сакаат покривање. Жешко е, не го покривај воопшто. А за спиењето помирно, пробај земи го со тебе дури да се успи цврсто. Јас легнувам со него на кревет, се успива цврсто и го легнувам во креветче. Ако го легнам одма исто шутира и немирно спие.
Читам дека бебушите ви се со нозе во вис или дека се отскриваат. Тоа значи дека повој не редите. Само јас редам од генерацијава ?
Зошто повој? Греота е на жешково без причина да го малтретираш. Јас и на двете деца никогаш им немам ставено. Кога го прашав Видоевски дали е во ред што не ставам, ми одговори дека ставам. Всушност памперсот е широк повој. Ако не дај боже има проблем, повојот не е решение. Исто рече дека е многу важно да не им се ограничува движењето, дека кога претаат со ноџињата прават вежби.
Мајки здраво, бебе ми е 6++,сакав да направам селфи со него, и ко за беља, ми отиде наназад, бајаги наназад, од паника го исправив и го удрив неговото лице во моето рамо, почна да плаче од што го удрив мислам, го смирив, му давав играчки во раце, се смееше, му го измив лицето,пак се смееше, многу сака вода, му го галев грбчето и викам ај да го заспијам. Заспа... Мислите ли дека му е нешто на грбчето, крв немам во себе, ептен се потресов, што ми требаше. Ептен имам стресови, уште ова ми фалеше. Ваљда е добар. Сестра ми ми вели дека ништо не му е, коските уште им се во развој, јас па викам да не му е утоплено местото па после кога ќе се олади да му е нешто. Крв немам.
Бебе 3++ моментална тежина 5750гр, а родено 3080 Што мислите мајки добро ли напредува ? Бев на педијатар ми вика слабо качува почни да му даваш и дохрана Цела сум во прашалници
Што збориш бе?Како слабо?На 6 м треба да ја дуплира килажата т.е треба да е 6160г. Во просек бебето напредувало 890гр што е сосема добро.Немој да даваш дохрана.Продолжи со доење и нареден пат кажи дека даваш ад.