Денес бевме на редовна месечна контрола кај педијатар.Бебе полни 2 месеци денес.Педијатарот во Ремедика рече дека се е во ред, но во извештајот што ми го даде пишува: Фонтанела во затварање.Многу ме загрижи ова, колку што знам нели фонтанелата треба да се затвори многу покасно, а од друга страна докторката баш ништо не ни спомна, кога дојдовме дома ова го прочитав.Ве молам за совет, што би можело да значи ова?
Valjda se podzatvorila malce vo prosliot pregled. Sto se grizis da bilo strasno ke ti go potencirale tamu
Да,баш така.Се испаничив и и се јавив на докторката, ми рече дека тоа значи дека не и е затворена, ама јас од паника помислувам на се.Фала ти многу.
Majki ve molam malata ima samo 5 dena i utrinava imase tvrda zelena stolica.Sega ima zolta stolica megutoa istata e proliv vo rok od 20 min ima tri kakanja i prodolzuva.duri i kako voda .Sto znaci proliv za ovaa vozrast isto deteto e omlitaveno i kacuva temp.Dzvonam vo remedika mefutoa nemale dezuren pedijatar.Ve molam za informacija mamicki
Ако не било нешто ок ќе ти кажеле сигурно. Инаку задната фонтанела треба да се затвори до кај 3 месеци, може за таа е напишано дека се затвора. А предната е поголема и се затвора подоцна.
Колку качува температура? Да знаеш само за бебиња се смета нормално до 37, па дури и до 37,5.Првите денови и мене многу ми какаше, на секои 2-3 часа, но ова на 20 мин е многу.Ремедика немаат дежурен педијатар, но Систина би требало да имаат. Обавезно носи ја.
Благодарам на одговорот, многу ми значи, во меѓувреме се слушнав и со докторката, ми рече дека не е затворена, да не паничам, ама мене напишаното ми делуваше како да се затворила веќе, затоа се загрижив.
Мама носи детето, не барај информации на форум. Ремедика кај што немаат дежурен педијатар па и не креваат со саати. Систина,Клиника сеедно. Незнам што е ова, полно новороденчиња болни.
Здраво мамички, Бејби е 5 дена, си полни по 4-6 пелени на ден бојата е темно жолта (сенф) но структурата е како зрнеста. Нормално ли е? Инаку си цица, на мајчино млеко е
Има вирус,мојава скоро 5 месеци ќе прави и го закачи а немам поим како....пролив со темп.и тоа и отиде 39.9 душичка...онаку над 38.5 се рачуна дека има темп. и тогаш далеронче сирупче се дава а проливот малку потешко и помина,со ваја по 10 капки на ден бевме од 30 јули до пред некој ден,носи бебе не го мисли дома...нека поминува со лесно
Mamicki mesec i 3 dena sme, ovie 2-3 dena za ziva glava ne saka da spie. Mislam si spie po pola saat vo race koga mi e a ja stavam vo krevetce ili na krevet do mene odma se budi i toa i e spienje preku den. Navecer napraviv rutina banjanje jadenje i spienje, ama ovaa nedela nekako ne ni ide. Ja banjam i davam mleko i duri 11-12 ne fakja dodeka da zaspie. Ima momenti e kenkava ama mnogu malku mi spie i mnogu kasno mi zaspiva pa dajte nekoj sovet sto da pravam. Preku den gledam da e posvetlo i kolku mozam poglasno a navecer gasam segde svetlo, televizor i gledam da e potivko ama dzabe
Ne e rasipan vo upatstvoto pisuva deka treba da ima parcinja I Jas go imam I kaj Mene imase parcina I mislev deka e rasipan se dodeka ne procitav deka treba da e taka
Mene iskreno cajot od bekutan mi napravi samo poveke problemi bebceto posle ispieno cajce poveke se grcese vo meseto
Не паничи мама нормално е да почни полека полека да се затвора сигурно таа била поентата на напишаното. Ако имало нешто ќе ти кажела
Blagodaram na site za odgovorite ni dadoa da primame dupla doza biogaja(po 5 kapki i nautro i navecer)i plus dodatok i prevarena voda po 50 ml za da ne dehidrirra,pa utre pak sme na doktor.
Фала ти мила, така ми објасни и докторката дека не е затворена, ама јас како неискусна за се си паничам