1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.108
    И моето не сака тропалки. Одма ги фрла. Ама ова дека е меко и може да го гриза интресно му е, а изгледа дека е од природна гума и ги привлекува за да ги земат во уста

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    14.903
    Цела е нафрлена од тоа што се пика во уста и може и раче и пелени и се се можно прсти наши значи што фати одма е во уста. Жива вода се прак цела 100 пати се пресоблекуваме и лигушка и ставам кога излегуваме...

Јас зедов bibs не дека ја сака кизнај што сега си ја вади па пак си ја става со рачето....

Софии ни е најверна другарка од кога ја купив не е одделена од незе .... Искрено арно што ја зедов :D

На Bremena, Oneo, mace89 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.395
    Допаѓања:
    33.781
    Изгледа само мојов не ја сака Софи. На почетокот ја подглодуваше, сега и јас да му ја нудам, ја врти главата, не ја сака. :|
    Ама ако е некое џиџе шарено или тропка, ќе полета по него.

На Oneo, mace89 и KittyCat:) им се допаѓа ова.
  4. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Jas ja utnav malata sofi, do dusa ne ni znaev deka postoi, zdravje ke ja kupam golemata :rofl:

На KittyCat:) и mace89 им се допаѓа ова.
  5. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Жени ај помош…
    Бебето е уште малце 5 месеци, имаме проблем со бањање и мислам дека само моето бебе не сака да се бања…

Од кога е родена а бањав на 3 дена, некогаш преку една ден зависи, нормално како мала рикаше, пискаше, после некое време почна да го сака бањањето, и пеев, се смееше, се супер па почнавме секој ден да се бањаме од кога фана летото.
    Од пред една недела бебето пиште при бањање, значи а ја легнам на мрежата одма почнува се мршти и со првото полевање на вода она почнува да плаче значи рика и плус рика со лигавење малце оти штом а фатам у рака и така да ја полевам не плаче.
    На мрежа ја бањам од раѓање, пред месец и купив како столче адаптер ич не го сака значи, и со крпа постелено да не е цврсто и ладно џабе, малце како тесно иде тоа, а ја седнев/легнев у него одма рикаше па ај пак на мрежата се вратиме и не плачеше неколку пати.
    Па фана веќе да натежнува на мрежа си викам ај да пробам да си леже на крпчиња под неа директ у корито не бре нема шанса, плаче, писка на макс…
    Пак на мрежа од после тоа и сега и на мрежата ми рика…бањањето трае една брза минута оти цела се вцрвува и не прекинува а тешка ми е да ја држам у рака оти сама а бањам.
    Водата не и е жешка значи, денес баш и поладна намерно ја направив и цртани и позадина шо ги сака и цуцла до нас се, џабеее пак ми пискаше…
    Шо може да е проблемот, цела недела ме полуде не можам на раат да ја избањам.
    Може ли да не сака вода детето?
    Или нешто да се има исплашено од шо и мењав при бањање?
    Нема шанса да ја имам изгорено со жешка вода или па да е мн ладна, секогаш е иста…
    Да сменам време на бањање преку ден да пробам?
    Освен мрежа и тој адаптерот што друго има и е згодно за лежење на бебењето при бањање? Едни мечиња гледав како сунѓери.
    Се изнапишав за едно бањање…

Последна измена: 26 август 2021
    На Metier123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Епа тие сунѓерите ги имам видено и јас ама се мислам дека беа за помали бебиња... Сега брзо некој постираше такво у што последно купивме за бебе, пребарај некоја страна назад, да видиш големината...

На Nefertiti. му/ѝ се допаѓа ова.
  7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.395
    Допаѓања:
    33.781
    Мама директ со тушот да пробаш?
    Ние сме немале досега проблем, ама во последно директно со тушот го капиме и е превозбуден, само се џари во него. Исто можиш да пробаш в раце кај тебе, двете директ под туш, ако ти фаќа умот.

8. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.108
    Моето од прв ден сака бањање благодарение на свекрва ми. Она ми покажа како е најдобро и фрлив и мрежи и мечиња потпирачи. Коритце поткачено со перниче под него и едно пешкирче под глава на бебе. Обавезно му правам вежбички со ноџињата во водата, па со рачиеата, демек шлапка па ми се смеам и му зборам цело време. Бањањето трае кратко 2 мин максимум и после му правам масажа на цело тело со крем и ептен го обожава овој ритуал :) Види пробај може ќе успее. А од колку месеци гледаат цртани? Моево е 3 месеци и не сум го приметила дека гледа во ТВ нешто посебно

9. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.486
    Допаѓања:
    7.271
    Ако ти кажам дека ќерка ми од како се роди до 2 години ја капевме в раце, мм држи јас поливам со вода.
    Одкако се роди модрееше од плачење на секое капење, па само ова ни беше спас.
    Сега со синко еднаш пробав, го ставив на мрежата и веднаш почна да плаче па одма се откажав.
    @IRBBB внимавајте со тушот да не го свртиш или да надојде потопол млаз, многу ми е страв мене да не го попарам бебе :worried:

На Nefertiti. и IRBBB им се допаѓа ова.
  10. Cherry79

Cherry79 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    1.860
    Мојава има 7 месеци и уште ја бањам на вакво душече. Ако ја ставам без душече плаче. Ова го закачувам кај главата и газето и нозете и се во вода и не прска. Не треба да ја држиш никаде, нормално ќе бидеш покрај бебето. Полнето е со стиропор и лесно се суши. IMG_20210826_080303.jpg

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.395
    Допаѓања:
    33.781
    Досега немало проблем, ама не па дека не можи да се случи беља. Ич не сум помислила, ама ќе имам на ум. Фала мама. ❤️

На mamaJana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.888
    Допаѓања:
    10.402
    Периoд е. Збoри и ќе пoмине.

Последна измена: 26 август 2021
  13. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.888
    Допаѓања:
    10.402
    Зависи oд бебетo, првoтo знаеше да и привлече внимание тв, сега oва бебе истo има 3 месеци не е заинтересиранo.

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Пудинг8

Пудинг8 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    232
    Од колку месеци може да го ставам на под? Или нема врска тоа :D

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Пудинг8

Пудинг8 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    232
    И јас истото ја прашав докторката. Рече слободно да си се средиш, хидрогенот додека дојде до млекото ништо не останува. Као да не се плашам и онака му ставам на папочето хидроген демек ништо нема да се деси. Си се ишатирав и ништо не се деси :inlove::inlove:

На Lili90 и Pacient srna им се допаѓа ова.
  16. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.604
    Мојава има 2 месеца,бевме на ортопед и он кажа дека може да се става и сега...најверојатно нема ограничувања,најубаво и најбезбедно било така за да има слобода на преткање и за убаво да се развива :$

На Пудинг8 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    10.439
    Мајки денес примивме прва вакцина, и ни дадоја сируп во случај да крени температура Efferalgan.
    Ми кажаа според килажата да и дадам ако треба, си има и дозерка внатре.
    Е сега прашањето ми е бидејќи не разбрав, дали таа доза според килажата е за 24ч, бидејќи се давал на 6ч или таа доза според килажа е една доза што треба да ја испие :^)
    Да не и дадам дупла доза ми е страв ... ох

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.395
    Допаѓања:
    33.781
    Единачна доза е со дозерката. Не брзај само, може нема ни да крени температура, а и да крени до 38, па и 38,5 се толерира без антипиретик, само разладување.

На Naatashka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    10.439
    Да да, не и давам додека не крени. Само да бидам спремна реков да знам :D
    Фала мила

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Јас само во раце го бањам.
    На едната рака бебе со другата го бањам. Ама мојот е помал и кога е мм тука ми помага.
    Во корито малце ќе поседи и тоа само ако пеам иначе плачи.
    Освен во раце или заедно под туш незнам како поинаку.
    А и уште малце ќе почнува да седнува па можи ќе засака во коритце.

Еднаш ми беше пуштен тв и се загледа како хипнотизиран, ама одма гасам, не го оставам да гледам. Мали се уште за тв.