Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    14.376
    Калина број 2 :rofl:. Само шо она ја обожава софи, ја гризе ко куче некое :toivo:. Ама мама до неа и држи. Сама ја фаќа, си носи божем до уста ама место жирафата раката завршува у уста. :lol:

На mace89, IRBBB и Naatashka123 им се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.340
    Допаѓања:
    33.692
    На собна температура 4ч, во фрижидер 4 дена (ама поназад, не на вратата за да нема промена во температурата), а во замрзнувач 6 месеци.
    А зошто молзиш мама ако немаш потреба? :^)

Зошто сало на бебето?
    Однеси го на дежурен педијатар.

Смееш.

Мама уште е премало бебето, ни ред има, ни сила за да влече, затоа дреми по 1ч на цицка. Немој да даваш дохрана, нека си цица. Ако не напредува, тогаш ќе даваш ад. 250гр за една недела е одлично.

@ivance.. Јас не знам сред зима што ќе правиме кога ќе треба да се облечат повеќе слоја облека. :x

@kostovaivana разгаленковци. :l:

На ivance.., Oneo, kostovaivana и 2 други им се допаѓа ова.
  3. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.107
    Мами дај кажете како да го заспијам бебуш преку ден:?: Само моето ли бебе не спие како што треба...Скоро цел ден е будно, ако заспие тоа трае најмногу пола сат и се буди. Ги шутира играчките над креветчето, гуга нон стоп како да се кара со мене, се чудам од кај толку сила наоѓа 8) Порано си преспиваше по 2-3 сати на едно спиење но сега 3++ е не сака еве две недели сме вака. На моменти е кенкаво нервозно од што му се спие ама пак не спие. И цице и музика никако сон не го фаќа. Навечер си легнува околу 21-22часот и си спие, ќе се разбуди само за цицкање и пак си продолжува до 7-8часот сабајле ама преку ден мака мачиме, неможам ниедна работа да сврзам

4. Vase89

Vase89 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2020
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    276
    Dobro mila fala ti za sovetot

Последна измена: 11 септември 2021
  5. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.107
    Смееш но да знаеш дека е многу јак. Ако не ти е многу јака главоболката пробај со кафетин, мене секогаш ми помага од него. Од Ремедика ми кажаа дека е дозволен при доење и стално го користам

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    14.376
    Пробај да почнеш да го заспиваш на саат и 15 минути саат ипол. На таа возраст околу саат ипол им е прозорец на будност. И легни го на стомаче. Мојата на грб коа ќе ја легнам се разбудува и сака да си игра. Затоа се на меше си спие, не може да мрда многу и спие растура :lol:

7. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.107
    Хмм мила тоа не сум пробала. На стомаче до сега ретко ја ставам само на тами тајм кога е и на кратко. Фала за советот, ако успее частам 8):*

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Solen☀

Solen☀ Популарен член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Isto ko ja da sum pisuvala 3+++ e i
    Plus preku den sam si se budi koga ke se svrti na mese ia noke si prodolzuva
    Mi visi na grada cel den od sto se uspivame na sekoe

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Немам некој конкретен совет ама ќе ти кажам како правам јас за денските дремки.
    Прво или лежиме на кревет или го шетам низ дома и пеам тивко. Тој задремува. Одиме во спална, ролетната скоро спуштена, му давам да цица во легната положба. Некогаш се успива за брзо, некогаш мора цело време да сум до него.
    Најубаво спие од 14 до 17 часот и тогаш го користам времето за домашни обврски или дури е татко му тука.
    Повеќе од 1-1 ипол сат не го оставам буден, без разлика колку е весел.
    Скоро секој ден во исто време е буден и во исто време заспан.

На kostovaivana и mace89 им се допаѓа ова.
  10. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.107
    Тоа ми е грешка што го оставам повеќе од два сати буден и после не сака да спие но ќе смениме тактика од утре. Ќе гледам на сат, штом помине сат време одма во кревет го носам. Може проблемот е што не ми е затемнета собата, имаме венецијанки на јужно орјентиран стан и цело време е светло:whew: Ќе пробам некако да затемнам додека ставиме ролетни (facepalm)
    @Solen☀
    мора да постои начин, вака веќе не се издржува, преморени сме:doh:

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Solen☀

Solen☀ Популарен член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    I jas ne zatemnuvam ama ne sum primetila deka toa mu smeta
    Moevo za 1 ipol ke zaspie ama problemot e sto na 30min se budi i odma se vrti na mese i se rasonuva taka i posle.1 saat bara pak da spie

12. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Да, преморен е и тежок за заспивање.
    Ако не е со венецијанка доволно темно стави некој крпа над неа, да видиш дали затемнето помага.
    Пробувај, сигурно има начин што ќе му одговара.

Моето само на страна може да се сврти, на стомак не можи. Се мачи дури е буден, ама не можи.
    На страна си се врти во спиењето, некогаш и така спие. Јас го легнувам на грб и за кратко е на страна, ама не се буди.
    А да го легнеш на стомак да спие од почеток?

13. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    14.376
    Пробај со гледање на саат обавезно. Преморено бебе мноооогу тешко и долго заспива. Пробај баш со следење прозорец на будност и шо вика @Oneo, колку и да е весел и расположен пробај да го заспиеш. Јас си ја гушкам во мене и ја нишкам и шшкам и задремува ама вака праиме само кога се нервира дека од цицката тече млеко иначе на цице, легната на перницата за доење и ја клацкам и заспива.

На mace89 и Oneo им се допаѓа ова.
  14. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.123
    Тешко нас тогаш трета светска војна ќе тераме :rofl::rofl::rofl:

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ladybug.89

Ladybug.89 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    39
    Мамички и јас го имам истиот проблем со спиењето. 2 недели е бебушот и никако не сака да спие дента. Дали 2 саати од цел ден. Навечер исто тешко заспива но ајде да кажам барем спие. Бекој совет за толку мало бебе? Нормално ли е ова?

16. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    1.508
    Ние сме 5 недели и 2 дена , последново време т.е вчера и денес како едвај да спие преку ден , се нервира да заспие ама никако ... Навечер е некогаш будно или спие зависи како ќе се погоди.. Синоќа ја преспа цела вечер ама го будам да цица , незнам дали е најнормално така

17. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    14.376
    Рано е, многу е мало уште. Уште шо се вика не е свесно шо е ноќ шо е ден. Ама најважно преку ден нека спие во галама, во дневна и во светло. За ноќното спиење воведи рутина во исто време секоја вечер пример бањање, цицање во тивко и затемнето и спиење. И со тек на време ќе си научи и ќе си створи ред ќе знае.

Тој период има скок во развој, може затоа да прави така овие денови како шо викаш. А за цицање веќе тој период, ако добро напредува, нема потреба да го будиш ноќе за цицање. Само ќе си побара кога ќе огладни.

На Ladybug.89 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Vase89

Vase89 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2020
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    276
    majka pij od cajcevo i da vidis kako ke ti dojde mlekce jas od nego si pijam i si imam mlekce bez problem IMG-20210831-WA0007.jpeg

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bremena

Bremena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2021
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    285
    Isto I mojata e samo so racete vo usta :) I gi trgam nonstop I Pak gi pika.Nekoj pat duri I mnogu nervozno smuka :D mislis teci nesto od Niv :D se nervirav I Jas ama dzabe e toa e.Moeto I tvoeto se rodija vo Ist den taka da izgleda mu e nekoja faza :)

20. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    10.438
    Баш така, шмука како незнам што да течи :rofl::rofl::rofl:
    Ајде и јас почнав да се помирувам тоа е, нека се здрави и живи:D

На Bremena му/ѝ се допаѓа ова.