Не мора да значи дека кај сите е така. Моето бебе до 1 месец го будев, па напредуваше добро и педијатар ми кажа да не го будам повеќе. После 1 месец само 1-2 пати бараше да цица, после 2 месеци почна да не бара воопшто. Јас лактација одржував со пумпа. Одмолзував малце колку да немам грутки. Буди ја до контролата на месец. Ако добро напредува како што беше кај нас, педијатар прашај си дали да ја оставаш да си спие.
Синко напредуваше повеќе од одлично, ама сам си бараше ноќе на 3 часа. Советници за лактација велат дека првите два месеци треба да се буди. И јас би будела. Ноќното доење најчесто е најефикасно, не знам каде прочитав.
Прашање. Синко има 2++ и знае од време на време мнооогу да се згрчи цел како да се стиска, ноџињата нагоре стегнати, лиценцето му се сцрвенува и после некое време ќе се искака, а некогаш и не кака... како да го боли мешето. Ама многу како да се мачи во тие 2,3 секунди... нормално ли е тоа? Познато ли ви е?
Да, го знам и јас тоа. Моето напредува сеуште по 1600-1700гр. месечно. Можи и поради тоа ми кажаа да не го будам повеќе. Затоа за се треба индивидуална консултација, пак ќе кажам не е кај сите исто и не важи за сите исто.
Точно така, јас кажувам како сум прочитала дека е. И синко многу качуваше на почеток, прв месец без малку 2 кг.
Мене педијатарот на болница ми рече да не го будам за цицање. Досега ниеднаш не сум го разбудила. (ајде, и за ова поделени мислења )
Jas planiram na 6polni da pocnam. Obicno postarite pedijatri vikaat porano zatoa sto taka bil sovetot. Jas sum 35god i togas im vikale na 3.5 meseci da davaat prvo sok pa kasi
По најновите препораки идеална возраст е после 4 да се почне со вкусови иако напредува добро. Тогаш почнуваат по малку да се исправаат за седење, може да учи да те емитира како се јаде и полесно прифаќаат нови вкусови. Подоцна се потешко прифаќаат. тоа секако оброк нема да има за 1 месец од почнувањето зашто по некоја лажичка се дава. Така да ќе му дојде околу 6 месеци да има еден воведен оброк. А млеко секако до 1 год. е главна храна.
Совет и мислење ќе ве молам Денес полниме 2 месеци. Наутро околу 11 часот и навечер пред спиење иако е гладна кога ја местам за доење почнува хистерично да плаче и не ја прифаќа дојката ниту едната ниту другата.. Почнувам да ја клацкам, нишкам и се смирува.. Повторно ќе ја наместам за цицање повторно плаче.. Одбива да цица, а знам гладна е.. Не заспива, главчето го врти за цицање. Мислење и како би го решила проблемов? Ви благодарам однапред
Јас го будев, т.е. му давав да цица во сон, поради мала родилна тежина, така ми кажа педијатар. После напредуваше добро, па ми кажаа немора повеќе. Затоа и пишав дека за сите е различно, според детето секако
Пробај да ја доиш легната,кај мене само така иначе многу клоца се изместува кога ми е на раце па све друго ја интересира,а вака раат легнати двете и си цица
Смени позиција мама. Мојов имаше периоди кога цицаше само од стоење, во движење. Уште ме боли сѐ кога ќе помислам. Сега пак сака само од лежење да цица, никако поинаку, мора да има простор за да се врти, да клоца со ноџињата и да фаќа нешто со рачињата, инаку и прегледнет да е, ќе цицни 2 пати буквално и вришти, не цица.
Мајкиии Моето не сака кај мене на рака воопшто , си цицаме само во лежечка позиција .. А кај моите и кај мм му е супер , мирен си е и си заспива.. Да не знаете што е проблемот? Ми фали некако да го научам кај мене барем да го смирам додека сме сами дома
Majki Kako gi zastituvate usencata od voda pri kapenje?Sekogas vnimavam da ne I se polnat so voda ama Denes ubo I gi napolnav I dvete moze da I bide nesto?
И јас сум за ексклузивно доење до 6 месеци. Така е и препорака од СЗО. И лактацискиве советници исто се согласуваат со тој став. Јас планирам до 6 полни освен цицка ништо да не и давам. А ти можеш да му кажеш на педијатарот дека и ти до 6 месеци не сакаш ништо да му даваш и готово. Твое дете е и твоја одлука кога ќе почнете со вкусови.
Мамички со што им ги перете алиштенцата на вашите бебиња? Денес ја носев на педијатар дека е исфрлена по рачињата, грбот и малку по ноџињата и ми кажа да сменам детергент. Досега користев Бекутан и Виолета. Ми кажа со некој без парфем што е да пробам, па пишете искуства каков да земам.