Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

@brm_brm нас ни дадоа марисимо спрејче пиши на нет ќе ти излезе ќе го видиш.
    Баш пред некој ден ставив слика од него само незз во која тема беше :x
    Јас имам како носефридата ама од исомар е мислам.Со тоа ваѓаме мрсулчиња.

2. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

И мојава не сака звуци. Цел ден може да брчи фен ама шанси нема да заспие. Строго на цицка или гушната во мене, 2 минути ќе се понишкаме и кома транс. Битно е да не гледа ништо, само мене. Ни татко ни баба никој, само мама. Мм пробувал неколку пати да ја заспие ама нема шанси, полузатворени очите мене дур не ме види нема спиење :rofl:

KonstantinaM and Oneo like this.
  3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Оти ако има погусти мрсули треба со нив да се борам како со крокодил за да ги подизвлечам и на крај пак со чепкалка за уши ги довадувам. А тек ако е болно дете со густ секрет, немам поим како би се справила.
    Ова е моето искуство.

4. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Бебе е 2ипол месеци.
    Сабајлево прими рота, шестовалентна и пнеумокок
    Сега заспа, не е јаден од 4ч савајлево, уште малце 6саата
    Да го будам или да чекам?
    Земав далерон сируп, блокмакс, чепчиња и лепенки
    Дали да зелепам лепенки превентивно или не?
    Кога да очекувам реакции, и на која тт да му дадам нешто и по колку

5. lovely91

lovely91 Популарен член

Дај му во спиење да се напие млекце или ако цица надој го во спиење да не дехидрира ,поспано е од вакцините ,мене ми рекоа до 38.5 природно да проба да се спушти тт пример со расоблекување или туширање телото со млака вода ,ако крени повеќе тт пишува на сирупчето за таа возраст колку се дава иначе може да крени тт а може и не секое бебе е различно.

Grasiela** likes this.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Лепенките сечи ги и залепи му на бутињата кај шо е боцнат. Ќе го ладат за да му намалат болка и оток.
    За блокмакс мислам дека е уште мало :?: ај нека кажат поискусни мајки.
    Далерон сирупче можеш да дадеш ако крева температура над 38,5. Под тоа, ако веќе почне да ти крева, туширање со помлака вода (без главчето), масажа со алкохол разреден со вода 50:50,чорапи со оцет. Внимавај со чепчињата, нагло ја симнуваат температурата.
    За цицање, јас во спиење би му дала, веројатно е поспан од вакцините, па да не е гладен.

Grasiela** likes this.
  7. Lili4e

Lili4e Истакнат член

И погусти излегуваат со капки, прво прскам 2-3 пати Марисол/Аква марис тоа што имаш дома, омекнуваат и со едно две влечења се ми излегува. Јас барем така чистам носе :) и на големиов од бебе до 3 год некаде додека не научи сам да си го чисти, носе фрида користев

8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Не знам мама, може јас не влечам добро од страв, може и капацитет на плуќа ми е толку. :D

Lili4e likes this.
  9. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Значи за сите сега за сега е решение цицање :$,туку кажете некоја занимација додека се будни гледам досадно и станува само да лежи,сака да се исправи :wasntme: и да и зборам и одговара :D,друго нешто?

10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Odkaj 2.5-4 i neso meseci na cicka legnata zaspivase milina...posle pocna mnogu da se vrtka i da si igra vo cicanje i sega e koga kako. Navecer doduse groto na cicka zaspiva ama preku den ako sme doma se ljuljame malce pod aspirator vo race porano so cicka vo usta ja ljuljav sea i toa nejke ama cuce pocna da faka

@Oneo isto kade i da sme samo bel zid da gleda,ako e nadvoe tendata od kolickata do kraj spustena i strogo na edno mesto napred nazad(ova i doma nekad i go praam)

KonstantinaM, IRBBB and Oneo like this.
  11. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Вакви лепенки најдов, да ставам значи превентивно?
    Мислев да не симнуваат тт зошто не му е покачена

Attached Files:

12. Oneo

Oneo Популарен член

Да, лепенки јас ставав 2 дена на боцнатите места.
    Ја влечат топлината, да не крени температура.

Grasiela** and IRBBB like this.
  13. Oneo

Oneo Популарен член

Буден дури е му тропам со тропалки дури лежи на теписонче, лежи во подлога и се занимава со играчките над него,пуштам музика и со него во раце играме..
    На тераса ми ставам едни хартиени од џамбо,ветерот ги нишка и со нив се занимава дури лежи во количка.. Ако не сака да лежи, го држам на тераса во раце...
    Друго не ми текнува :rofl:

KonstantinaM, IRBBB and Slonce91 like this.
  14. kostovaivana

Ја како главен аниматор на моево бебе шо сака цело време нешо да праи ќе ти кажам активности :rofl:
    Ја ставам на перницата за доење потпрена па ја исправам во седечка, ова и на обично ниско перниче го праам. На перницата за доење ја ставам и на меше и и зборам тропкам. На меше и на спална/под ја ставам. У бебе пијаното ја ставам дур седи, некогаш сама ја оставам некогаш и ја со неа. У релаксатор ја оставам. Ќе ја легнам на перниче и и зборам, праам фаци, тропкам со тропки, музика пуштам и пеам, и читам. На мене на гради ја легнувам и се дига ме гледа и ми се смее :rofl: а ја се топам :inlove:. Дур лежи на перниче со софи жирафата се занимаваме, некогаш сама си ја држи некогаш јас држам. Ја зимам у раце и ја шетам низ дома од соба во соба и си зборам овде има тоа онде тоа. И се ова вака у круг цел ден секој ден :rofl::rofl: ама многу интересно ни е на двете :l:

nevermet18, i13dk, Bremena and 8 others like this.
  15. sani99

sani99 Популарен член

:D
    Od koj mesec ste vaka :D

kostovaivana likes this.
  16. kostovaivana

Пааа од кај 2 2ипол :rofl: сега сме 3+

17. Oneo

Oneo Популарен член

Исти кловнови сме биле по дома :rofl:

Јас сакам да му читам, слуша со внимание дури зборувам, ама мислев да не е рано :?:

KonstantinaM, kostovaivana and IRBBB like this.
  18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Веќе ти одговорила @Oneo. Стави ги во фрижидер, повеќе ќе лади гелот што е во нив. Залепи на ноџињата, на бутките кај шо е боцната бебка, ќе ја влечи топлината за да не го боли и да не му потече местото. Лепи нови по 6ч.
    Истото може да се прави и со ладни облоги, ако немаш лепенка.

Моето е 4+. Го ставам на подлога да вежбаме (ова трае 15тина мин оти имам тромаво бебе и брзо се нервира и не сака да лежи).
    Го ставам во релаксатор (освен играчките над него, му имам обесено и како картички со црно-бели-црвени фигури и до него мекана ѕвезда што свири, како музичка кутија. Играчките од релаксаторот не ги сака многу, а и реално и мене ми се мех, картичките некогаш ги загледува и им гуга, некогаш ги шутира со нозе. Ѕвездичката шо е до него има конец нели за да свири, многу сака да го тегни тој конецот и се радува и на тоа што свири, а и таман има нешто за в уста. Обавезно конецот исплеткан во рачињата му е). И ова не трае долго, колку брзински да завршам нешто или додека јадиме со мм.
    На под и на спална го легнувам/седнувам под агол од 30-40°, некогаш си ужива и јади раце и играчки, некогаш пробува да стани и по некоја минута се уморува, па пак вришти. :D
    Вака кога пишувам, сфаќам дека јас уствари вриштало имам дома. (facepalm)
    Timmy time не обожава многу. Го ставам редовно за да јача мускулатура, ама ги шири рачињата и ја лижи подлогата. Не знае дека може да легни, а убаво исправен дреми некоја минута и почнува да стенка и да вришти.
    Многу сака со татко му да си лежат на спална, додека тој му кажува приказни со меки играчки. Со мене не седи така. :^)
    Читањето ни е повеќе неуспешно отколку успешно, ама му читам од книги за возрасни, па нема некои слики за да му држат внимание и брзо му се здосадува.
    Често танцуваме (додека го држам в раце) и му е многу интересно. Сака да се гледа во огледало и да му правам фацки.
    Најомилен дел му е кога сме излезени, тој в раце се разбира додека ја туркаме количката празна, свртен напред да истражува околина.
    Фацки, пеење, тропки и остали глупирања all the time. :D

Last edited: Sep 15, 2021
    i13dk, mamaJana, Oneo and 4 others like this.
  19. Kaja991

Kaja991 Популарен член

I nie sabajle primivme vakcina, staviv od lepenkite ama mi se odlepvat...

Grasiela** likes this.
  20. kostovaivana

Некаде прочитав дека не е рано за читање и дека помагало читањето за полесно да научи да зборува понатака. :^)

Oneo likes this.