Мене ортопедот ми рече по 800 единици да и даваме...babytol и давам плус во wayata има д3...сега се мислам за вигантол да сменам кога ќе ги прекинеме тие со к1,некоја искуство?А само омега им давате?
Ај јас да си прашам, бебево мое почна од пред некој ден да си го стега цело тело и да 'ржи' цела поцрвенува. Дали некоја фаза и е нешто ново ама ич не изгледа убаво. Си кака, си прди исто како и пред оваа да ја наречам фаза. Некој со нешто слично? Понеделник сме на контрола, па ќе прашам секако педијатар.
Јас пак да прашам уште нешто одамна ме немаше на форумот па да си прашам сега ние направивме 4 ипол месеци, 68цм и имаме 9200гр. Вчера бевме во Систина кај др. Сајковски дека сме од мало место па немаме добар педијатар и докторот ми рече аа екстра напреднат треба да почнам да му давам веќе каши до 5ти месец еднаш дневно, да му скратам еден подој и да му давам каша. Инаку сме си само на доење од почеток. Дали некој имал слично искуство.
Јас давам д3 - 3капки , плус Молерс пола доза. Сега ќе ни сменат за д3 може и цела доза Молерс ке давам есен/зимо. Тоа капсулите до 3м само и толку , ич не ми се практични пола на прст или во капсула останува . Мој предлог од 6м почнете со Молерс , најдобрата , најчиста омега е таму , плус содрже и мала доза 400иу д3 и други витамини.
Хахахахаах.. од овој муабет ми се крева косата. Ако добро напредува со мајчино млеко, има добра крвна слика, не разбирам зошто со кашички пред 6 месеци?! Моето е помало и ми кажуваа да заменам подој со вода или чај, за да не напредува толку. Јас слушам само еден педијатар, на кој најмногу му верувам. Не сум стручно лице само кажувам што нас не советуваа.
На 4 месеци сме биле исто како вас 4.300 само на доење, јас си започнав со дохрана на точно 6 месеци и тоа со пробување на вкусови, се навикна дури после 1 месец значи на точно 7 веќе имавме еден оброк, моментално сме 7++ и сме во фаза на воведување на втор оброк, според мене доколку напредува а кај вас е тоа супер може да си почекаш и до 6 месеци, нема нешто поубаво од мајчиното млеко, сепак сета храна што им ја даваме е само дополнување млекото останува главна храна до 1вата година.Сепак ти си одлучуваш мајка.
Ги делам мислењата од погоре. Зошто би воведувала немлечна исхрана толку рано кај бебе што напредува повеќе од одлично само со доење? Ние сме 4+, 7900гр и 68цм (повеќе од кило помалку од вас) и јас пред 6ти месец не планирам ништо да давам.
И јас го делам истото мислење со мајкиве. Не би воведувала оброк пред 6, а да е само на мајчино. Зошто толку рано, има време. Имам читано дека Сајковски знае да каже и месо да воведеме на 4
Како мислиш така прави. Не е страшно ниту да почнеш од сега, се додека се водиш по правилата за дозволени намирници. Има официјални ставови дека после 4 полни месеци може да се почне со дохрана, секако адаптирана на возраста, без тетрапак со вода и пудинзи во прашок. Моето почна со дохрана на 1 месец пред 5 месеци да наполни, едноставно сметав дека е спремен и му давав, се си јадеше до кај година. Сега е 20 месеци и е многу пребирлив, така да ако некој ти вика да почнеш порано за детето се да ти јаде понатаму, тоа не е точно. Ти одлучи си, не е страшно и да почнеш.
Епа добар доктор и јас сакајќи постручно мислење, ме збуни со советите скроз. Инаку и мене не ми се почнува искрено пред 6, ама викам ај пак да ве прашам и вас да видам и други мислења. Инаку ми кажа да давам по една зеленчукова каша во денот од тие 4+ што се, а од 5ти да почнам со две каши, сабајле овошна, а за ручек зеленчукова. Ми рече слободно може и со месо да се кашите Ќе се подразмислам уште малку па ќе видам што и како ќе правам
Ние сме 4+++ исто на доење ,педијатарот ни предложи да почниме со кашички прво овошни потака со зеленчук ама тоа да не заменува оброк да е како ужина ,и се мислам дали ќе почнам уште од сега,ако би почнала тоа би било со пробување една или две лажици во денот и толку,така да најдобро е да правиш како мислиш и осеќаш дека е најдобро за твоето бебе зошто сите деца не се исти,еве во случајот јас мојот педијатар нема да го послушам
На сликава баш не се познава ама на челото има 2 како мозолчиња. Од топло не е од што можи да биди? Промена на клима ? Нешто не чисто ?
Zdravo na site, bebe ja fati ova cucla od Avent i toa ja drzi max 1 minuta i ja pusta dali e mozno da fati druga cucla predlozete probav i drugi od nuk ne saka
Јас на 4 месеци на ќере и ставив ушници, пола минута најјакото плачење што сум го слушнала од неа, после си беше ок. Белезиче исто тоа време, за брзо почна да го корне од рака па и го извадив.
Па не е како на почеток али сеуште си е повраќалче Најчесто наутро знае повеќе да поврати зашто кога се разбуди гладна и е лакома цица дали цица како крај на свет да е да надополни за ноќта хахах А како намалува денот така и таа со повраќање Млазови ептен ретко, а бљуцкање обавезно .... намалува со тек на време али тоа е.. Сега повеќе повраќа зашто рацете скроз си ги пика в уста, се задавува дури Кај тебе како е?