Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.603
    Мене ортопедот ми рече по 800 единици да и даваме...babytol и давам плус во wayata има д3...сега се мислам за вигантол да сменам кога ќе ги прекинеме тие со к1,некоја искуство?А само омега им давате?

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    Isto, preporacano od pedijatar vo remedika,maticen i ortoped

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Ај јас да си прашам, бебево мое почна од пред некој ден да си го стега цело тело и да 'ржи' цела поцрвенува. Дали некоја фаза и е нешто ново ама ич не изгледа убаво.
    Си кака, си прди исто како и пред оваа да ја наречам фаза. Некој со нешто слично?
    Понеделник сме на контрола, па ќе прашам секако педијатар.

4. scorpias

scorpias Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    4.426
    Јас пак да прашам уште нешто :) одамна ме немаше на форумот па да си прашам сега:D ние направивме 4 ипол месеци, 68цм и имаме 9200гр. Вчера бевме во Систина кај др. Сајковски дека сме од мало место па немаме добар педијатар и докторот ми рече аа екстра напреднат треба да почнам да му давам веќе каши до 5ти месец еднаш дневно, да му скратам еден подој и да му давам каша. Инаку сме си само на доење од почеток. Дали некој имал слично искуство.

5. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.725
    Допаѓања:
    5.711
    Јас давам д3 - 3капки , плус Молерс пола доза. Сега ќе ни сменат за д3 може и цела доза Молерс ке давам есен/зимо. Тоа капсулите до 3м само и толку , ич не ми се практични пола на прст или во капсула останува|( . Мој предлог од 6м почнете со Молерс , најдобрата , најчиста омега е таму , плус содрже и мала доза 400иу д3 и други витамини.

На scorpias му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Хахахахаах.. од овој муабет ми се крева косата.
    Ако добро напредува со мајчино млеко, има добра крвна слика, не разбирам зошто со кашички пред 6 месеци?!
    Моето е помало и ми кажуваа да заменам подој со вода или чај, за да не напредува толку.
    Јас слушам само еден педијатар, на кој најмногу му верувам.
    Не сум стручно лице само кажувам што нас не советуваа.

На kostovaivana и IRBBB им се допаѓа ова.
  7. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.813
    На 4 месеци сме биле исто како вас 4.300 само на доење, јас си започнав со дохрана на точно 6 месеци и тоа со пробување на вкусови, се навикна дури после 1 месец значи на точно 7 веќе имавме еден оброк, моментално сме 7++ и сме во фаза на воведување на втор оброк, според мене доколку напредува а кај вас е тоа супер може да си почекаш и до 6 месеци, нема нешто поубаво од мајчиното млеко, сепак сета храна што им ја даваме е само дополнување млекото останува главна храна до 1вата година.Сепак ти си одлучуваш мајка.

На Oneo и IRBBB им се допаѓа ова.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.338
    Допаѓања:
    33.691
    Ги делам мислењата од погоре. Зошто би воведувала немлечна исхрана толку рано кај бебе што напредува повеќе од одлично само со доење?

Ние сме 4+, 7900гр и 68цм (повеќе од кило помалку од вас) и јас пред 6ти месец не планирам ништо да давам.

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    И јас го делам истото мислење со мајкиве. Не би воведувала оброк пред 6, а да е само на мајчино. Зошто толку рано, има време. Имам читано дека Сајковски знае да каже и месо да воведеме на 4:x

10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.016
    Допаѓања:
    8.008
    Како мислиш така прави. Не е страшно ниту да почнеш од сега, се додека се водиш по правилата за дозволени намирници. Има официјални ставови дека после 4 полни месеци може да се почне со дохрана, секако адаптирана на возраста, без тетрапак со вода и пудинзи во прашок. Моето почна со дохрана на 1 месец пред 5 месеци да наполни, едноставно сметав дека е спремен и му давав, се си јадеше до кај година. Сега е 20 месеци и е многу пребирлив, така да ако некој ти вика да почнеш порано за детето се да ти јаде понатаму, тоа не е точно. Ти одлучи си, не е страшно и да почнеш.

На IRBBB и scorpias им се допаѓа ова.
  11. scorpias

scorpias Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    4.426
    Епа добар доктор и јас сакајќи постручно мислење, ме збуни со советите скроз. Инаку и мене не ми се почнува искрено пред 6, ама викам ај пак да ве прашам и вас да видам и други мислења. Инаку ми кажа да давам по една зеленчукова каша во денот од тие 4+ што се, а од 5ти да почнам со две каши, сабајле овошна, а за ручек зеленчукова. Ми рече слободно може и со месо да се кашите :) Ќе се подразмислам уште малку па ќе видам што и како ќе правам:|

12. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    6.497
    Ние сме 4+++ исто на доење ,педијатарот ни предложи да почниме со кашички прво овошни потака со зеленчук ама тоа да не заменува оброк да е како ужина ,и се мислам дали ќе почнам уште од сега,ако би почнала тоа би било со пробување една или две лажици во денот и толку,така да најдобро е да правиш како мислиш и осеќаш дека е најдобро за твоето бебе зошто сите деца не се исти,еве во случајот јас мојот педијатар нема да го послушам :)

На kostovaivana, scorpias и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.115
    Допаѓања:
    14.900
    На сликава баш не се познава ама на челото има 2 како мозолчиња. Од топло не е од што можи да биди? Промена на клима ? Нешто не чисто ?

Прикачени фајлови:

14. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    Здраво ова од што може да е така на устето? Дали треба со нешто да мачкам?

Прикачени фајлови:

15. Емина1

Емина1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    106
    Zdravo na site, bebe ja fati ova cucla od Avent i toa ja drzi max 1 minuta i ja pusta dali e mozno da fati druga cucla predlozete probav i drugi od nuk ne saka

Прикачени фајлови:

16. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.484
    Допаѓања:
    7.268
    Јас на 4 месеци на ќере и ставив ушници, пола минута најјакото плачење што сум го слушнала од неа, после си беше ок. Белезиче исто тоа време, за брзо почна да го корне од рака па и го извадив.

На Naatashka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.338
    Допаѓања:
    33.691
    Од инсект да не е. :?:

18. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    365
    Моето бебе ја сака само оваа и исто на Авент - Ultra soft (пробајте и со тие).

Прикачени фајлови:

На Lili90 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.115
    Допаѓања:
    14.900
    Не мила баш како мозолчиња се со течност внатре

20. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    10.438
    Па не е како на почеток али сеуште си е повраќалче(facepalm)
    Најчесто наутро знае повеќе да поврати зашто кога се разбуди гладна и е лакома цица дали цица како крај на свет да е (facepalm) да надополни за ноќта хахах
    А како намалува денот така и таа со повраќање:rofl:
    Млазови ептен ретко, а бљуцкање обавезно .... намалува со тек на време али тоа е..
    Сега повеќе повраќа зашто рацете скроз си ги пика в уста, се задавува дури:puke:
    Кај тебе како е?