Верувај и јас не планирав да му дадам така спонтано на дете од моето јадење, имав и јас свои замисли како ќе правам ама ситуцијата се наметна самата некако. Знаеш кога е гладно детето, сака одма да се најаде и одма почнува да плаче. Не е доволно зрело да може да одложи задоволување на потреба, да те чека да му вариш посебно...неа тогаш и се пријаде, се тресеше и зинуваше Секако за почеток му правев посебно на детето, посебно на нас. Потоа, кога готвев нешто ќе варев, ќе одвоев за детето, а на нашето јадење ќе му додадев зачини или состојки што не беа за детето. Конечно, кога веќе порасна, јадеше од истото што го јадевме и ние. (Да напоменам дека нашите навики се ок и не јадеме ни презачинето, ни запршки, ретко пржам храна и избегнувам хемии) Не ми е јасно само овој дел што го пиша, дека не планираш да му правиш кашички ама дека сакаш да го храниш по блв метода. Нешто знам за оваа метода, како тоа дека детето треба само да си зема од храната и да си јаде, ама со деталите не сум баш запознаена. Односно ова е супер за поголеми бебиња, кои се доволно стари да седат (како предуслов да можат да фатат со рачиња) ама не ми е јасно како ја воведуваш храната пред ова, на самиот почеток? Од старт ли се почнува со парчиња? Што ако детето нема уште заби? Еве на пр моите деца подоцна им никнаа забите (таму после 7 месец) и ќе ги изгладнував ако до тогаш ги оставев на мајчино млеко со оглед на тоа колку растеа и колку напредуваа. Стоматолозите кои ги консултирав ми викаа дека кашите треба да се само преодот од мајчино млеко кон цврста храна, а не до 1 година детето да е со каши за сите оброци и се да му е “преџвакано„. За да се развие вилицата правилно треба и да гриза, тегне со забите и да џвака. Така да штом му никнат заби, може веќе да се преминува од пасирано, на помали парчиња, па на крај на поголеми парчиња. Како инаку би го направила преодот? Еве јас вака ги хранев, ги доев до 1 год., и цицаа и јадеа друга храна. Тогаш ниту знаев како се викаат некои методи, ниту дали се водам по некој конкретен. А може сум се водела... Шишенце ако не фаќа до 4 м. најверојатно нема ни да се навикне ни понатаму. Мислам дека тоа е предност, а не проблем. И ќерка ми беше иста приказна. Ни шише, ни цуцла фати. Никогаш течност од шише се немаше напиено, и се гадеше од него. Директно беше со чашка (од оние детските со рачки и усте). И мислам дека подобро и беше така, зошто имаше подобар ред во јадење и спиење. Не стануваше ноќе да пие млеко од шише, храна (и млеко) примаше само денски кога беше будна. Навечер спиеше мирно и континуирано. Не направи проблеми со изговор на букви подоцна кога порасна, за разлика од синот кој долго користеше шишенце (до кај 3-3.5 години) и кога се развиваше подоцна говорот имаше проблем со изговор на некои букви.
Епа моја грешка тогаш, односно на маж ми Како и да е, стварно беа многу посуви и покрути на допир од обично.
Мамички сте забележале ли влакненца во каката на бебуш Еве веќе два пати забележав како има по неколку мали влакненца од неговата косичка во изметот. Најверојатно од тоа што му паѓа косата и рацете му се 24/7 во уста Незнам веќе што да му правам
А јас како свекрва да се умешам. Не е препорачливо многу шлакање. Нема потреба после секое пресоблекување да се шлакаат креми. Дури педијатарот ми викаше, само ако има црвенило. Да се остави кожичето да си дише. Јас ептен ретко му ставам на бебе и до сега е чист како стакло.
После медицинската цуцла на Авент, со која цуцла следно продолживте? Бебето супер ми ја прифати таа цуцла, па не знам која следна да му ја понудам, бидејќи медицинската е само за до 2 месеца.
Баш така како што кажа кожата треба да диши. Јас па павловичева оргинал му ставам ама само после какање, кога е мочкано само му менувам памперс на секоја 2-3 пелена го пребришувам со крпа. Но јас мислам дека претерувам со памперси на пола сат некогаш му менувам. Научено е да писка и малце да е измочано. Навечер заштедуваме на памперси , минимум 2-3 пати ќе му сменам до сабајле но до сега никогаш немал црвенило
Gaze i dunda i se sto pokriva pelena inace i se prai crvenilo gore na abdomenot kade sto faka pelenata Resiv weleda ke zeam sea da namalam malce nekako ne mi ide bez ic da ja ostaam
Ako e kakana menjam odma,a preku den mocani na 2-3 casa zavisi dali ja osekam epten puna ili ne. Navecer ne i menjam ne kaka veke
И ја брзо ја трошам павловичевата. 10 дена макс и ја ко тебе мачкам се, дунда, газ, позади, горе, на препоните, бутките не дебел слој ама кај допира пелената мачкам. И јас земав на веледа сега и стварно малку треба а убаво се размачкува сегде. Убавка е. А една другарка ми ја препорача павловичевата од еурофарм шо ја произведуваат, као била многу добра, без конзерванси и е доста поефтина. 100г 70 денари 500г 200 и нешо.
Imav ja eden obid so babylove i mi se zaceveni ko majmunce vo gazeto taka da so weleda ke si probam sea
Ауу па вреди да се проба ако знае некоја, дали има нешто на акција Еурофарм? Планирам да одам денес (породилново стигна, па да се мафтам низ рафтови)
Хај Од почеток сме на доење плус ад, прво хип па бејбилав Цуцла лажливка не фати до пред некој ден, додека не ја земав на др браун, на полни 3 месеци Одма имам друго бебе, смирено, веднаш заспива, не плаче како претходно Но излезе друг проблем Бебо повеќе не сака да цица, иако претходно само на града се успиваше Само што ќе го свртам за да цица одма почнува да вришти Гледам млеко имаше многу, шприцаше на сите страни, се измолзив, пак иста песна Сега користам прилика навечер кога се буди(по еднаш) да исцица се ама ова веќе трае 4 5 дена Мислам дека ќе ми прекине млекото само со едно цицање Незнам што да правам Дали да се измолзувам и да му давам ама пак не е тоа тоа Хелп