Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Зошто не ја прими?
    Ти сакаше така ? Зошто?

Јас имам слушано од други мајки дека рота е многу лош стомачен вирус.

На KonstantinaM, lovely91 и mace89 им се допаѓа ова.
  2. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Да, над 38.5 се дава сируп. Кај мене имаше на капачето мерач, на него пишеше кг. и така давав.
    Сега туширај го, расоблекувај го.
    Моето беше тажно 2дена, после како ништо да не било.
    Ајде со лесно мајка :inlove:

3. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Лајкот е за поддршка :hug: со лесно мами. Ние утре сефте. Пробај прво природно да му ја симнеш, расоблечи го, туширај без главчето и намачкај го со разреден 70% алкохол разреден со млака вода 50/50. Ако не симне тогаш дај сирупче. Вака ми кажа и мене педијатарот да постапам ако качи температура. :hug:
    Јас прележав стомачен вирус (не е докажано дека е рота) ама тешкичко поминав. И не знам зашо страв ми беше од тоа ротата. Каката заразна, грчеви ова она и шо знам шубе ми падна некако. А во консултација со педијатарот, она ми рече пошо е доено бебе има антитела од тебе и имунитет и не мора да се прими, не е задолжителна, до некни шо се вика за никој немаше. Да беше на ад ќе инсистирав да се прими а вака не мора. И така одлучив да не ја прима.

Дали правилна одлука сум донела ќе покаже времето, ама се надевам дека да :wasntme:

На Luna91, ivance.. и Oneo им се допаѓа ова.
  4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    @Oneo да, кај мајката Ката. Ѝ пишав, ми рече дека најдобро е обуката да биде непосредно пред да почнеме со дохрана, а сега Јован има 4 и пол месеци. Веројатно за месец-месец и пол. Еднократна е и индивидуална, со можност за дополнителни совети и следење, ми рече дека трае саат и пол-два.

За ротата. Задолжителна е во календар на имунизација во Македонија. Кој педијатар ти рече штом е доено дете не мора да прима @kostovaivana? Ајде уште за ова поделени мислења. :D
    Син ми ја прими со полни 13 недели, прва доза може да се прими до 16та недела.
    И според мене препорачливо е да се прими рота оти е најчест предизвикувач на стомачни вируси кај деца (особено ризик кај деца во градинка), пратени со тешка дехидратација.
    Син ми немаше грчеви од вакцината, само забрзана перисталтика и почесто какаше од претходно, ништо друго.

На marta993, Naatashka123, kostovaivana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Како ги држите во раце дури се будни бебињата?
    Јас го држам исправен, свртен кон мене или напред да гледа. Легнат плачи, не сака.
    Од неколку мајки добив забелешка дека е многу мал така да го држам исправен, требало легнат.
    Бебево има 4 месеци.

На Naatashka123 и KonstantinaM им се допаѓа ова.
  6. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.425
    Допаѓања:
    26.758
    И моево има една недела ми забега нешто нејќи никако легнато и исто го држам или свртено кон мене или обратно да гледа ... ама до кога ке тера вака незнам инаку 5 месеци е

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Исто како шо го држиш ти. Од моментот ко почна да плачи за в раце, можеби немаше ни 2 месеци. Секој ден, секој период кога е буден. Лежење можи само ако има некој циркузант и не подолго од 15 минути. Нормално е да сака да е свртен кон околина и да истражува, толку му е возраста.
    Можиш и да почниш да го подисправаш дури лежи, потпрен на перниче, под агол од 45°. И количката да ја наместиш така. Цела перспектива му се сменува.

@Lili90 оди по упатството, како што е наменета дозерката од сирупчето. Ние во четвртокот примивме хекса и превенар, жалче шо викаш наредниот ден, цел ден 37,4-37,8. Не крена доволно за сируп, ама па не му спадна на нормална ич. Расслечен, со алкохол разреден со вода под мивчињата и 2 пати чорапи со киселина му ставив. Поминавме, го преспа цел ден.

Едит: @Oneo која е теоријава за да не се држи в раце? :D оти не чини и шо препорачуваат мајките за бебиња што плачат за в раце? :D

На Cosmic Girl, marta993, Kaja991 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.601
    Мојата утре 3 месеца полни...и освен исправена пред неа да гледа друг начин не прифаќа...знам дека е мала,ама што да правам.Ортопедот не го прашав зошто он си кажа дека има 3 деца и ниту еднаш ги нема кренато во раце,па знаев каков одговор ќе добијам :lol:

На Pacient srna, IRBBB и Oneo им се допаѓа ова.
  9. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    За лежење, лежи на земја некогаш и по 1 сат се занимава сам. Ама во раце нема шанси легнат.
    Ептен ме замислија сите мајки со истите коментари. А најинтересно е што ни една не знае да кажи зошто е така, само дека така слушнале.
    Ее за количка не знаев. Само во транспортер го возам, плачеше во корпа.
    За сабајле ќе му ја наместам корпата, можи ќе сака хаха..

На kostovaivana и IRBBB им се допаѓа ова.
  10. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Исто и мојот, нема шанси легнат во раце.
    И јас не прашав, тогаш не ни знаев дека не треба така.
    Хахаха.. се знае што ќе кажи, да лежи на земја. Моето лежи поголемиот дел од времето кога е буден, ама сака и да шета а и јас сакам да го држам хаах..

На KonstantinaM и IRBBB им се допаѓа ова.
  11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Ми се чини декубитус ќе добие од лежење цело време. Јас не можам да лежам 20ч, а не па тоа шо допрва го осознава светот околу него и сака да истражува. :^)

На Cosmic Girl, Oneo, KonstantinaM и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Мене ортопедот уште на 2ипол 3 месеци ми даде зелено светло да ја ставам под агол од 45° и да ја држам во седечка положба. На нога да ја ставам седната како на седло (ако ме свати). Неговото искажување е дека гравитацијата делува надоле и исто е дали ќе го држиш во раце или на кревет ќе го ставиш во седечка положба. Никаква врска немало тоа со ортопедијата и нормален развој на децата. Исто ми кажа, порано ги повивале бебињата како фишечиња и немале можност да мрдаат и да вежбаат мускулатура па затоа ги чувале да не седат до 4 месеци. Сега ние си ги оставаме слободно да си се мрдаат и апсолутно така треба. И исто ме советуваше да го местам во различни позиции за да вежба различни групи на мускули, седечка, лежечка на грб, на стомаче со и без свиркани рачиња, под агол од 45°. И потполно се сложувам со него. А се работи за врвен ортопед со 35 години искуство (Видоевски).
    П.с. мојата обожава да седи вака ко стинка :sun: уште кафенце да и свариш :rofl:

На Cosmic Girl, Oneo, Solen☀ и 2 други им се допаѓа ова.
  13. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.601
    Само на под...дури и во продавница да си одам слободно :D
    А на твоето му тежи главчето?Мојата коа ќе се умори ја обесува и 100 кила лиги течат битно напрчена во раце :D(hollest)

На IRBBB, Oneo и Lili90 им се допаѓа ова.
  14. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Да му кажеш на тој ортопедот дека според најновите студии, колку повеќе се гушкаат и мазат бебињата толку е подобро. Им се менува днкто на подобро и на молекуларно ниво им се влијае со тоа на подобро! И станувале попаметни понатаму во животот! Така да гушкајте и држете у раце бебиња што повеќе :sun:

https://www.google.com/amp/s/www.mo...e-a-positive-effect-on-their-genes-2559508107

На Cosmic Girl, Luna91, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  15. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.601
    Ја од тебе видов дека си ја потпираш на јастукот за доење,па и ја така си ја подседнувам ко госпожа ко у фотељче па денес и читав плус :lol::D

На IRBBB и Oneo им се допаѓа ова.
  16. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Ма какво лежење, само исправено, и свртено напред сака женската. Само за заспивање може малку. Уште не купив нешто во таван да гледа да се занимава навечер пред спиење. Многу тешка, се искилавив. Не сака многу ни во релаксатор ни на под. Само во раце.

Ние рота примивме 12+1, др рече убаво е да ја прими, страшен е оти вирусот ако ги фати

На KonstantinaM, IRBBB и Oneo им се допаѓа ова.
  17. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    984
    И ние бевме кај него. Докторот е ѕвер и стручњак невиден :)

На Cosmic Girl, IRBBB и kostovaivana им се допаѓа ова.
  18. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Да да. Мислам дека е број еден. И многу ми се допаѓа што вака убаво како на едноставен начин ти обајнува што да правиш и зошто да го правиш истото. А не како овие шо слушнале од бабите нивни пред 50 години да не се остава детето. А да ги прашаш зошто поима немаат :rofl:

На Cosmic Girl, lovely91 и Lili90 им се допаѓа ова.
  19. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Ќе си се самоцитирам :lol:
    Исто за седењето, ми вика кога седнуваат бебињата? Викам на 6 месеци пошо и ја така сум слушнала :rofl:. И вика како да не, знае бебето колку месеци има :rofl:. Седнуваат коа ќе научат да седат! Твое е да му обезбедиш да вежба и јача мускули и оно ќе си научи да седи коа ќе научи а не ко ќе наполни 6 месеци :rofl::rofl::rofl:

На Luna91, KonstantinaM, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Sandra Di Kazmo

Sandra Di Kazmo Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2021
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    113
    Ако не се прими до тримесеци после не ја клаваат сметаат дека веќе има имунитет детето така барем мене ми кажаа.