Еве незнаев, кај секого различно делува. Јас кога и давав после 15мин веднаш какаше, и се смируваше стомачето.
Како си задоволна? Оддамна се мислам да ги пробам. А добра е акцијава и многу пелени има, се исплати.
Pak Jas so makite im nema kraj Papoceto na bebuska I e temno kafeno uste od koga imase 1 ipol m I se napravi taka I eve uste stoj temno a veke sme 3++. Na kontrola koga ja nosev na 2 m pedijatarot mi rece ne e strasno pigmentacija e ...ama uste e temno mnogu pa me fajka panika.Nekoj da ima vakvo slicno nesto?
До 3ти месец д3+к1 и омега,а после 3ти бидејќи веќе не треба к1 тогаш треба д3 + омега...мене ортопедот ми рече да и даваме 800 единици д3,и сега веќе е 3ти месец ќе и давам по 1 капка вигантол(околу 500 единици),и плус во вајата има д3 и затоа и земав плус посебно само омега.Значи немаш штета да ги даваш и Д3+омега затоа што и омега се дава уште од излегување од болница.Само што во овој случај ќе прима поголема доза на д3,која нашиот ортопед на сите им ја препорачува.
Задоволна сум...супер се,можеш да ги пробаш...ги имам користено и премиум не приметив некоја разлика.
Pa mene toa mi e prasanjeto i makata dali ke ima nekoja steta ako mu gi davam d3+omega i D3+K1 .. Pak ke kazam doktorkata e mnogu dobar pedijater ne bi trebalo da mi prepise nesto so ne e za davanje na bebe malecko sigurno znae sto treba a sto ne treba da mu se dava neli..
Епа затоа ти викам штом она ти кажала,а еве и ортопедите советуваат не треба да има штета,слушај си ја.
Кај ги најде на акција пак вака? Јас денеска бев Зегин и ми рекоа немаме памперс на акција само Пуфис моментално ни се. Не ме сакаат акцииве мене а во дм 3ка минатата недела 90 пелени беа 750 ден. P.S во Веро 879 се исто 104 внатре?
Во врска со Д3 ќе споделам од тоа што имам читано само дека доените бебенца имаат потреба од Д3 бидејки не примаат од мајката а тие на ад мислам имаат и во составот затоа внимавајте при дозирање. Всушност количеството на Д3 игра улога при затварање на фонтанелата а колку што знам лошо е и ако се затвори рано Јас па си имам мака со главчето на бебе сплескано му е уште од едната страна, иако си се врти си спие на двете страни дење е почесто на меше... Некое чаре?
Мене ми кажаа да давам чист Д3 по 5 капки поради што не биле отворени јадрата. Имало време да се отворат ама дозата е таа. Што би се случило ако се затвори фонтанелата рано? Ме замисли.
Изгледа јас најмалку Д3 давам. Една бејбитол со омега и една чист Д3. Значи 800 единици. Видоевски на 2ипол месеци ми рече има јадренца и се е ок. Вероватно затоа. За една недела сме на преглед па ќе видиме што ќе каже. @Oneo прерано ако се затвори може да направи некој проблем на мозочето, ма да не мора да значи. Така имам слушнато.
Немам конкретен одговор само така сум слушала а и на гугл што сум читнала Ортопедите и педијатрите за ова многу не ни зборат веројатно зошто не се случува тукутака од 2 3 капки плус
Заради вакви работи се нервирам дека нема нормален отропед по другите градови. Незнаат да кажат, да објаснат..
И ние користиме канбебе и исто не сум задоволна. Пропуштаат ама па економични се со оглед што менуваме по 15 пелени на ден а и ми е страв да не добие осип ако му ги сменам
Нас ич не ни делуваа бекутан капките, уште повеќе имаше грчеви од нив. Наместо нив си ги земавме еспомисан ( сличен состав се) и сме презадоволни
Си се помешала со К1. Во мајчиното млеко нема витамин К и како превенција од хеморагична болест на новородено се дава Д3 со К1. "Универзална препорака" на многу педијатри и ортопеди е во првата година и секоја наредна (освен од мај-август) да се даваат по 1000ИЕ витамин Д3, односно 5 капки Пливит Д или 2 капки Вигантол, по потреба да се појачува дозата. Ама заради тие капсулите (Бебитол, др Лео, омегамед...) попрактично е давање на една капсула и некако ко по дифолт даваме по 1 капсула (со препорака нели) шо содржи само 400ИЕ витамин Д3. Само мајките што одат кај солидни педијатари и ортопеди земаат или по 2 капсули или 1 капсула со плус капки Д3. И јас на испис од болница ми рекоа да давам Д3+К1 и плус омега до трет месец, после Д3+омега. Терав така до полни 4 месеци и случајно матичниот педијатар (појдена за друга мака) ме праша за витамините и ми рече да давам повеќе.