1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Еве незнаев, кај секого различно делува. Јас кога и давав после 15мин веднаш какаше, и се смируваше стомачето.

2. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Како си задоволна? Оддамна се мислам да ги пробам. А добра е акцијава и многу пелени има, се исплати.

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ko da gi vidov i vo vero na katalog na akcoja se

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bremena

Bremena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2021
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    284
    Pak Jas so makite :hai: im nema kraj (facepalm)
    Papoceto na bebuska I e temno kafeno uste od koga imase 1 ipol m I se napravi taka I eve uste stoj temno a veke sme 3++. Na kontrola koga ja nosev na 2 m pedijatarot mi rece ne e strasno pigmentacija e ...ama uste e temno mnogu pa me fajka panika.Nekoj da ima vakvo slicno nesto?

5. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Убаво си видела :) 879 денари се на акција

На dromka и Lili90 им се допаѓа ова.
  6. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.601
    До 3ти месец д3+к1 и омега,а после 3ти бидејќи веќе не треба к1 тогаш треба д3 + омега...мене ортопедот ми рече да и даваме 800 единици д3,и сега веќе е 3ти месец ќе и давам по 1 капка вигантол(околу 500 единици),и плус во вајата има д3 и затоа и земав плус посебно само омега.Значи немаш штета да ги даваш и Д3+омега затоа што и омега се дава уште од излегување од болница.Само што во овој случај ќе прима поголема доза на д3,која нашиот ортопед на сите им ја препорачува.

На sikica7 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.601
    Задоволна сум...супер се,можеш да ги пробаш...ги имам користено и премиум не приметив некоја разлика.

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.998
    Pa mene toa mi e prasanjeto i makata dali ke ima nekoja steta ako mu gi davam d3+omega i D3+K1 .. Pak ke kazam doktorkata e mnogu dobar pedijater ne bi trebalo da mi prepise nesto so ne e za davanje na bebe malecko sigurno znae sto treba a sto ne treba da mu se dava neli..

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  9. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.601
    Епа затоа ти викам штом она ти кажала,а еве и ортопедите советуваат не треба да има штета,слушај си ја.

На sikica7 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Кај ги најде на акција пак вака? Јас денеска бев Зегин и ми рекоа немаме памперс на акција само Пуфис моментално ни се. Не ме сакаат акцииве мене (facepalm) а во дм 3ка минатата недела 90 пелени беа 750 ден.

P.S во Веро 879 се исто 104 внатре?

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Simsot

Simsot Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2018
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    28
    Мајки малата кака зелени каки од што можи да е, комбинирам молзено со ад Бебилов млеко

Прикачени фајлови:

12. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Во врска со Д3 ќе споделам од тоа што имам читано само дека доените бебенца имаат потреба од Д3 бидејки не примаат од мајката а тие на ад мислам имаат и во составот затоа внимавајте при дозирање. Всушност количеството на Д3 игра улога при затварање на фонтанелата а колку што знам лошо е и ако се затвори рано

Јас па си имам мака со главчето на бебе сплескано му е уште од едната страна, иако си се врти си спие на двете страни дење е почесто на меше... Некое чаре?

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Мене ми кажаа да давам чист Д3 по 5 капки поради што не биле отворени јадрата. Имало време да се отворат ама дозата е таа.
    Што би се случило ако се затвори фонтанелата рано?
    Ме замисли.

14. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    17.881
    Изгледа јас најмалку Д3 давам. Една бејбитол со омега и една чист Д3. Значи 800 единици.
    Видоевски на 2ипол месеци ми рече има јадренца и се е ок. Вероватно затоа. За една недела сме на преглед па ќе видиме што ќе каже.
    @Oneo прерано ако се затвори може да направи некој проблем на мозочето, ма да не мора да значи. Така имам слушнато.

На sani99, Осе и Oneo им се допаѓа ова.
  15. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Немам конкретен одговор само така сум слушала а и на гугл што сум читнала
    Ортопедите и педијатрите за ова многу не ни зборат веројатно зошто не се случува тукутака од 2 3 капки плус

16. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Заради вакви работи се нервирам дека нема нормален отропед по другите градови. Незнаат да кажат, да објаснат.. (facepalm)

17. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    И ние користиме канбебе и исто не сум задоволна. Пропуштаат ама па економични се со оглед што менуваме по 15 пелени на ден (facepalm) а и ми е страв да не добие осип ако му ги сменам

На Осе и nevermet18 им се допаѓа ова.
  18. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Нас ич не ни делуваа бекутан капките, уште повеќе имаше грчеви од нив. Наместо нив си ги земавме еспомисан ( сличен состав се) и сме презадоволни

Последна измена: 25 септември 2021
    На >Nenna< му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.123
    Може од грчеви или ти нешто зелено ако си јадела

На Simsot му/ѝ се допаѓа ова.
  20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Си се помешала со К1.
    Во мајчиното млеко нема витамин К и како превенција од хеморагична болест на новородено се дава Д3 со К1.
    "Универзална препорака" на многу педијатри и ортопеди е во првата година и секоја наредна (освен од мај-август) да се даваат по 1000ИЕ витамин Д3, односно 5 капки Пливит Д или 2 капки Вигантол, по потреба да се појачува дозата.
    Ама заради тие капсулите (Бебитол, др Лео, омегамед...) попрактично е давање на една капсула и некако ко по дифолт даваме по 1 капсула (со препорака нели) шо содржи само 400ИЕ витамин Д3.
    Само мајките што одат кај солидни педијатари и ортопеди земаат или по 2 капсули или 1 капсула со плус капки Д3.

И јас на испис од болница ми рекоа да давам Д3+К1 и плус омега до трет месец, после Д3+омега. Терав така до полни 4 месеци и случајно матичниот педијатар (појдена за друга мака) ме праша за витамините и ми рече да давам повеќе.

На Autumn Love, Bremena, KonstantinaM и 5 други им се допаѓа ова.