Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    984
    Леле
    Лелее не да се препотуваам. Чекам да заспие убаво и го вртам. Како шпагета ми е во вратчето :(

2. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Се согласувам и јас така се потресував со првото кога плачеше дури беше бебе, сега кога ќе почни да рика на 4 години ми иди шамари да мавам ]:)

На Iva Mitrevski, mace89, Bremena и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Исти сме и ние хахха ама и ја така спијам, така да згодно им е сигурно:D:D:D мојава ко шпагета е секако се врти се искривува:D

На Bremena и Lili90 им се допаѓа ова.
  4. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Малку само , вовед овоа ви е за авторот :D

Или јачаме , или бели коси :D

Внимание сакаат 8-|

Оо хелоу , имам и ја 4ипол годишна дома права Drama Queen ми е :emo:]:) Кога беше помала како во стаклено ѕвоно беше чувана , да не закенка не даваме , затоа сега врз глава се ни става , по сите нерви ми скока :devil:

На mace89, kostovaivana, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Моето спие најмногу на грб, а од скоро почна и на страна да се врти. Јас го легнувам на грб секогаш.
    Остави го нека си спие како сака. Битно спие хаха..

На mace89, Pacient srna, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.203
    Допаѓања:
    5.757
    Сум пробала и да го поместам, свртам, џабе пак си се враќа во истата положба :D

На Lili90 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.430
    Бебката ми е 3++. Е сега вака, си го држи главчето веќе еден месец, стабилна е. Може не целосно, али кога е обратно од мене свртена е супер, некогаш кога гледа со лицетп накај мене знае да се заниша лево десно. (facepalm)
    Но кога ја оставам на стомаче да лежи не се прикрепува на дланките, и паѓа на гради, и ножињата назад ги крева(facepalm)
    Јас акп ја наместам стои, но не долго, после пак си ги раширува и со легнува и се нервира(facepalm) што да правам незнам... да ја вежбам повеќе така?

Од пред два дена почна странично да се врти сама, ама со држењево на главчево незнам :(

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  8. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.601
    Јас мислам да не ја мачиш...по неколку минутки на ден ми рекоа мене и тоа кога е расположена :D,јас ја ставам и на перницата за доење потпрена со рачињата исто не се крева мн со рацете повеќе е со нозете нагоре :D,вчера ко за промена на тоа за пресоблекување се држеше на лакти.Иначе со главчето исто супер си го држи,ама кога ќе се умори и подпаднува :$.А дали твојата покажува желба на грб коа лежи да се држи за тебе за прсти и да се исправа да седне?На мојава тоа и е хит да си седнува ко човече,е сега најново малку и е тоа па сака на нозе да застанува,ама ќе почека едно 4,5 месеци :lol:

На Naatashka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Да ја вежбаш мама. Оставај ја на меше подолго. Ако кенка (а ќе кенка така) ставај перниче под неа, така мнооогу лесно им е, а ќе се навикнува да е на меше.
    Истото и мојот го правеше, цела тежина на меше, кренат труп и глава горе, назад нозете во вис и ги прета ко желка, рацете раширени и подигнати. Нормално дека ќе му е тешко така да лежи.
    Ама со континуирани вежби, ќе научи дека може да тежината да ја става на рачињата, па да ги извлекува од под неа, па да ги враќа назад, да се врти... Само овозможи и. Цел ден на под и одвреме-навреме вежбајте.
    Немој да ја правиш мојата грешка, јас кога ќе го вежбав и ако почнеше да кенка на меше, не го вртев туку го оставав и едно време имаше аверзија, штом ја видеше подлогата почнуваше да плачи и да се тутка во нас.

На Pacient srna и LivingGlam им се допаѓа ова.
  10. Naatashka123

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.430
    Даа, одма подава рачиња и стега сака да стани, се напнува да седни хаххаха
    Ќе почекаат за седење, рано им е:lol:
    Да и ставам перница, така подобро и е малку, повеќе време лежи ако има перница.
    Почнаа паники да ме фаќаат веќе дека не е стабилна, а гледам во раце е супер, ама да лежи нема шанси на меше(facepalm)
    А да и ги местам рачињата под неа, т.е до неа или да ја оставам сама ?:^)

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Мој совет ти е да не правиш ти ништо , само често на земја и остави ја сама се да си научи , пробува. Многу брзо усовршуваат се , сите на почетокот се така , па после си ги вадат , па ќе се врти. Нека си ги тера фазите сама , се во свое време ќе биде :hug:

На LivingGlam, Estella, Luna91 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.362
    Допаѓања:
    5.242
    Дај кажете вежбички.
    Ние сме 2+++ ама плаче кога е на стомак.
    А и ортопедот не ми кажа вежби.

13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Јас му ги местев чисто само колку да знае дека така ќе е постабилен. Ама пак си ги ширеше и почнуваше да кенка. Ќе го свртев. Ќе го оставев да одмори, некогаш 15 мин, некогаш до другиот ден, зависи и како е расположен. Пак на меше, пак на грбче. Стимулација со играчки постојано му правев, некогаш "палеше" да се заинтересира, некогаш не.
    Сега веќе е друга приказна, ама 4+++ е.

Јас повеќе му ги вежбав зглобчињата до 3 месеци. Секој зглоб во природните движења шо ги има по 10 пати на ден (некогаш на два пати по 5,некогаш 3 пати по 3-4, некогаш ич). Значи подлактица, рамена, колковите како отворање/затворање книга (тоа сигурно или педијатар или ортопед ти има кажано), во колената и стапалцата. Го фаќав за рачињата и го исправав нагоре (малку од подлогата, не скрос оти мене ми беше страв иако си го држеше главчето) и го вртев на меше, со рачињата под градите.
    После 3ти месец почнав да го "ролам", рачињата собрани на трупот и го вртев на меше и назад или пак со ножињата кога ќе го вкрстиш едното над другото, цело тело почнува да го врти и автоматски иди на меше/грбче. Му ставав перница под грбчето и под мешето, ова веќе кон 4 месеци.
    Да напоменам, ништо од ова освен вежбите со колковите не ми е препорачано од педијатар/ортопед, само од видеа на јутјуб.

@kostovaivana ќе ви каже повеќе вежби, препорачани од ортопед.

Едит: само не форсирајте. :)
    И јас неќам некој да ме форсира в теретана да одам кога не ми се станува од кревет. :D

Последна измена: 29 септември 2021
    На nevermet18, Oneo, brm_brm и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Naatashka123

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.430
    Да, денес па повеќе сака да лежи, еве цел ден досега се вежбаме:D

На mace89 и IRBBB им се допаѓа ова.
  15. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Мене ортопедот ми кажа следно, да ја оставам на грб за да вежба долни стомачни и да го дига главчето. Исто на грб ама под агол од 45 и 60 со перниче под неа за да вежба горни стомачни. Со прстињата да ја фатиш и да ја сигаш до скроз седечка и назад. И на меше оставање и на перниче потпрена и без. И со рачињата свиткани и исправени.

За на меше ако не сакаат помага ако ставиш играчки или огледало пред нив. Ако не сакаат на под ставајте ги на гради кај вас. Мојата барем кога е кај мене на гради скрос си се дига со рачињата а на под не, само стои. Исто барем една дневна дремка оставајте ги да спијат на стомак, така највеќе зацврстуваат вратни мускули.

На scorpias, mace89, nevermet18 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Naatashka123

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.430
    Ох, мојава да спие на стомак нема шанси(facepalm)

На mace89 и IRBBB им се допаѓа ова.
  17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    И мојот. Одма ја крева главата, не знае дека може да лежи на неа. :rofl:

На Nefertiti., i13dk, Oneo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Isto na site strani e ama poso znae i od mese na grb da se vrti sama ne ja mislam ic neka se vrti kako saka. Koa znaese samo od grb na mese se budese i kvicese

19. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Nema vezbi ja zabavljas dur ne se umori epten so igracki...kako ke ojacuvaat muskulite pomalce ke place t.e. poveke ke bide na mese i sama ke se vrti

20. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    17.257
    Мојата да има како само на стомак ќе спие, ама мене ми е страв навечер да ја оставам, не можам цела вечер да дежурам над неа :sweat: