Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Ни татко, ни тропки, ни песни ништо не помага ;( чим и се приближи нешто до носот одма почнува ;(

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.838
    Нема:D Ако е тука татко ѝ прво ѝ капнувам од капките па он ја зима во раце исправена а јас влечам со цревцето, тогаш не плаче толку. Такво долго имам на бекутан. Со малата пумпица се корнеше од вриштење

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Моиве па двете се смееа и сакаа да им чистам со носе фрида, сум немала проблем. Башка тоа не ги боли. Пробај пред секое чистење со песна, па ти демек се чистиш, па како микрофон земи го пеј нешто и на крај пробај со пеење. Сега есен зима само ќе чистиме носиња

4. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Моето настина една недела ако не и повеќе мрсули вадам со килници, не знам од кај иди она нешто. Конечно вчера, денес малку се намалија ама уште има.
    Инаку пишти вришти и моето, ама ако не вадам ќе се угуши во мрсули.

5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Tece nos na bebe ili ima suvi mrsuli? Ako se suvi ne bi trebalo so toa sekoj den i so kapki mislam deka ne e dobro tolku. Mojata sobira mrsulce skoro sekoj den...ako e epten dole so stapce za usi go fakam i vadam,ako e pogore da ne i brcam epten se buni normalno valjda ne e prijatno ja ostavam na podloga da se izligavi ubavo i toa se siminja pa fakam...ako epten ne ide a gleam tesko i e togas prskam sinomarin i odma na podloga na stomak da izleze. Toa aspiratorot ic ne e prijaten

6. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    984
    Јас секоја вечер пред бањање ставам синомарин по 2,3 капки и го бањам. После влечам со аспираторче. Сеееее изглегува. Има плачки ама кратко е :) после спие како топ, иначе се буди на саат време :(

На mace89 и kostovaivana им се допаѓа ова.
  7. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Јас ја слушам како дише, ако слушнам дека ми крчи, капнувам капка чекам некоја минута да и омекнат и со аспираторот одма излегуваат. Ама со плачкиве мака мачиме |-)

8. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.698
    Дали имате искуство со слабо пиење на млеко?Бебе е 3 месеци и 15 дена и е на ад.Веќе 20 дена многу послабо пие.Преку ден се случува да испие околу 70 мл по оброк, само навечер може да испие нешто повеќе околу 90-100 мл по оброк.Не знам што да правам, мислам дека ќе полудам со ова слабо јадење:(

9. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Исто... ама ние сме на комбинирана исхрана. Почна полека полека да пие се помалце а после почнав да го фрлам цело млеко. Мислев дека немам доволно ( педијатарот во ремедика така ме советуваше) па затоа давав и ад. Дали од што му растат заби па не го сака шишето, незнам. Може и период на скок во развој им е. Јас немам друга опција него да висиме цел ден на цице пошто не му стига млекцето па здравје штом не плачат ваљда најадени се :)

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  10. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.328
    Допаѓања:
    12.262
    Ве читам за носињата кај бебе.
    Син ми кога беше бебе со затнато носе, после капење му ставав од капките, сами му се слеваа од носето, не му се спуштало никогаш, со чепкалка надворешно му поминував, она што се види нели не длабоко да бркам во носе. Така по 2,3 пати на ден.
    За ден два му поминуваше. Никогаш со пумпи не му имам влечено, ниту докторка ме советуваше.
    Дали сум грешела?

11. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    И јас исто правев до сега. Ама сега има густи мрсули, се полни отприлика на 2-3 часа носето. Не можи да диши од носето, не можи да цица, плачи. Вчера чекав така да паднат ама не паѓаа и седеше гладен 7часа. Морав да прскам и да влечам. Влечам секако ако ги гледам мрсулите, ако не гледам не влечам. Незнам дали грешам ама и педијатар ме советуваше така да правам.

12. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.663
    Допаѓања:
    5.458
    Вака кај што ве читам да прашам има штета ако се влечи секој ден со аспираторот за нос? Јас обично после капење и влечам некогаш има некогаш не,можда не треба така да правам секој ден :?:

13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Prasaj si lekar ama mislam deka se ostetuva nosnata suplina so toa,so mrsulite vleces i sluzokoza i vlaknenca sto treba da gi ima tamu

На IRBBB и lovely91 им се допаѓа ова.
  14. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    17.881
    Ќерка ми беше со затнато носе од раѓање и многу рано почнав да и влечам. До 7 м ми се чини секој ден и влечев. Уствари и влечев се додека не ја открив техниката со шприц и физиолошки. Сега е 4 год и нема никаков проблем. Не те наведувам на ништо, сепак слушај педијатар. Само кажав мој пример.
    Сега на бебе еднаш, два пати дали му имам повлечено. Ако има закоравени мрсулчиња ептен позади. Инаку со чепкалка за уво му поминувам. Ама и немал до сега затнат нос.
    Ако има, пак ќе влечам...

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Што е техникава со шприц и физиолошки? :^)

16. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.698
    Се надевам кај тебе дека добива повеќе мајчино па затоа не сака ад.Кај нас е само на ад и затоа ме загрижува.А може и да сме во скок во развој, трети пројде, па сега черврти.Но дека трае подолго време и ме излудува.

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Имам видеа гледано на интернет ако мисли Луна на тоа. Во едната страна на носот со шприц вбризгуваш физиолошки раствор и се чисти се.

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    17.881
    Да, на тоа мислев

На edna_malecka, IChika, kostovaivana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Прашај го педијатарот дали може да му даваш Рижолино? Ќе му го разредуваш со ад млекце. Моето е 4 месеци ако видам дека е гладно планирам тоа да му давам

Прикачени фајлови:

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  20. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.363
    Допаѓања:
    5.242
    Јас секој ден влечам со аспиратор, некогаш и два пати дневно.

Ај да прашам за вид на цуцла за шише....имаме шише на авент 0+, сега сакам да земам поголемо....скоро сме 3 месеци и прашањето ми е каква цуцла да земам 1+, 3+.... бидејќи и малку и цица, да не се случи да земам 3+ па повеќе да му тече од шишето и да не сака после и да цица?!

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.