Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Малово стигна 5месеци и цело време си ги тегне ноџињата накај уста кога лежи на грб ама не му достигаат... Ортопедот ни спомна дека тоа е наредна фаза ама го гледам како се мачи и се загрижив малку Некој да сподели дали исто ви прават/правеле?
    Втора работа почна да вади некој "халовин" глас на моменти ме вади од памет а не е зарипнат...оф(facepalm)

2. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.832
    Крвна слика во ред. Причина не даде можно е од тоа што се преселуваме на ваму на таму и одлучивме да нема повеќе остануваме тука (Малта)

Се одмолзувам Заради тоа што тргнав на работа па друго млеко не ни сака да пие. Педијатар рече да ја форсира е со кашички да видиме со бисквити ориз пченка месо да воведиме

Цица многу и тоа не дреми кога не и се цица се врти. Молзено млеко пие одвај само кога не сум тука иначе се пика и бара да цица. Педијатар ништо конкретно рече да ја види за еден месец

На kostovaivana и Oneo им се допаѓа ова.
  3. Bremena

Bremena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2021
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    285
    Fala mami :hug: se nadevam ke pomine pobrzo ovaj period zosto premnogu nervoza mi stvara :sweat:

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bremena

Bremena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2021
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    285
    Daa istoo ,ja stavam na grada cicnuva dva pati I se vrti na drugata strana razgleduva posebno ako e pusten TV I odvlekuva vnimanie pa moram da go zgasnam |( .Deka se tegnevme cel den ne znam ni kolku e cicana pa si vikam detevo cel den gladno ostana(facepalm) I se sekiram da ne mi se namali mlekoto ako praj vaka :|

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bremena

Bremena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2021
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    285
    :rofl::rofl::rofl: majka me iznasmea so halovin glasot , mi ja ublazi nervozata od cel den :D I mojava znaj da ispusti nekoj zvuk Kako rzenje ahahah ili da izvika silno :rofl:

На Solen☀ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Те читам и ми иди сликата од моево во глава и се смеам на глас :rofl:
    Исто се мачи да ги дофати ноџињата,ама има многу салце на стомакот и не можи. Прстите си ги чепка само и тоа одвај. Јас паѓам од смеа. Го оставам, нека се мачи, нека си пробува сам. Се вклучувам само кога ќе се расплачи од нервоза :lol:

За викање- пискање баш пишува поназад некоја страна. Писка на цел глас и после кашла. Па ако лежи и го земам во раце, ко ќе ми писни на уши, ми звони ушето. Ова од среќа дека е во раце :rofl:
    За една недела прави 5 месеци.

На kostovaivana, Bremena, minne992 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Можно е да е до промената, за бебе е голема. Сменување на клима, редот се менува.
    Ајде сега назад дома сте, јадете, пијте, да качувате килажа.

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    @Bremena смешно е вака сега ама првиот пат коа го испушти се исплашив стварно Ко на хорор филм :D
    тоа кога сме накај кујна кај магнетите прави така, многу сака да ги фаќа и после си го враќа неговиот глас... Има примњр од поголемиов што го слуша кога се глупира
    @Oneo цел е мозок мојов, сака да биде седнат за да може полесно да стигне до стапалцата... И цел ден го тегнам да го исправам

На Bremena и Oneo им се допаѓа ова.
  9. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.832

Душава ме боли, не ни планирам повеќе да ја шетам, убаво е тука да се среди бебе само друго ништо не ми треба

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.474
    И мојата слабо напредува. 8кг имаше на 8 месеци:sweat: За кашички е мн прибирлива, двајца ја раниме. Еден анимира друг храни:|
    Исто уште е на цицање.. ако може да се каже цицање(facepalm)
    Матичната вели океј е, не се замара она со килажа вели давај месо. И давам 3 пати неделно месо.. Не знам ете, не се поправа а машала не седи на гз. Преактивно детее, и тоа исто рече матичната активна е мн ..

11. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    I nas ne vodi dr. Simonida, si ja obozavame, samo pofalni zborovi za doktrokata

На i13dk и Dee*Tee им се допаѓа ова.
  12. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.698
    Мила не се секирај, период е, ќе пројде.Знам дека те плаши килажата, и мојата послабо напредува.За месец и пол има качено само 700 гр.Многу важно, дали ја мерите цело време на иста вага? Јас ја носев кај различни педијатри и цело време различна килажа ми излегуваше.Ако сте се мереле на различни места може да добиваш и различни вредности.Може да ти е премногу активна или да расте многу во должина.А секако сега и помалку ќе качуваат за разлика од првите три месеци.

13. Bremena

Bremena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2021
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    285
    Dusi Mali kojznaj sto Im se vrti vo glavite :D

14. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.369
    Допаѓања:
    5.243
    Како да препознаам дека бебе ми кашла од настинка, не дај боже....
    3+ е и почна да се лигави, раце во уста.
    Неколку пати во денот знае така да се закашла еднаш два пати ќе се закашла и престанува....ми личи како да се задавува од лиги...можно ли е да е тоа или треба да одам на лекар....ова обично кога лежи?!

15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.988
    Допаѓања:
    59.658
    Ова од лигите се засркнува.
    Кога е од настинка или спуштено кашла баш како кутре едно по друго неколку пати и често.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.431
    Од лигите е. И моето така прави. Па и двете раце некогаш в уста и почнува да кашла, се задавува(facepalm)

На kostovaivana и brm_brm им се допаѓа ова.
  17. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    И кога бараат внимание кашлаат хаха еве мојава, а не ја гледам ќе почне да се дере и тогаш ако не ја погледнам почнува да 'кашла',ќе се завртам и ми се смее:D

На Pacient srna, Bremena, kostovaivana и 2 други им се допаѓа ова.
  18. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.369
    Допаѓања:
    5.243
    @monik55 , @Naatashka123 , @Bulibu
    Фала мајки, претпоставив ама ај да си прашам. Прво бебе па се ми е под знак прашалник. Дека насабајле вадиме и секрет бело прозорен од носе, ама тоа е, од лигите е.
    Ама се ми се поклопи.... малку млекце ми пие,...наместо да зголемиме доза ние уште се врткаме околу 90мл, а некогаш ни тоа нема да го испие....
    А ви текнува пред месец ипол како прашував и се нервирав дека многу често сакаше млекце и се и беше малку.

Само се прашувам колку може да исцица бебе...мојата помалку и цицнува по минута две и одма бара шише.

На Naatashka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.316
    Допаѓања:
    33.657
    Пред една недела на едната страна на препоните на син ми му се појавија некои брунки. Мачкав со маст за потпарено иа за 2 дена се повлекоа. Сега пак му се јавија, овој пат на двете препони, околу препоните, над курето и на долен дел од мешето. Ќе ставам слика во спојлер, ве молам за совет, мислење од шо може да е.
    Ништо невообичаено не користам.
    IMG_20211016_173130.jpg

20. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Да не имаш сменето прашак/ омекнувач??