Јас се мислев за блв, ама не седи самостојно и затоа се решив да почнеме со каши па постепено ќе преминеме на блв.
Да ти кажам како се ближи времето, ми се потстегнува срценцето, ич неќам да се дели од цице Во однос на каши/бвл, како мислиш дека е најдобро мама, така да правиш. @Luna91 и син ми не седи сам (5 и пол месеци е) и планирам да чекам.
Цицето ќе си остани главно уште некое време И моето не седи сам. А ги седнувате вие ? На пример кратко да седи, нормално со помош. Јас го кревам ретко од легната во седечка положба, давам раце и сам се крева ама одма стануваме, не го оставам да седи. За блв повеќе ме плаши фактот дека ќе оди во градинка и ако е болен ќе го причувуваат други и ќе ми е потешко. Вака каша ќе правам од сабајле, па да му ја дадат.
Abe da ne jacam i ja ne davam se na parcinja ama malce pasiram so viluska. Na primer za brokulata mi bese strav celo cvetce i go zapasirav malce ama ne dzabe na onoj posteron deka 15 pati treba da probas neso za da znaes dali ti se sviga stoi brokula. 2 dena davam t.e. probuvam 1 lazica so mrstenje, 2 so molenje, 3 nikako ne otvara usta
Сок ни за возрасни ако глеаме не чини пошо е празни калории. Ама за бебиња до година ја сок не би давала уопште. Нормално кој како мисли дека е најдобро така ќе прави. Јас би ти рекла ако ти фаќа умот да се пробаш со блв. А за градинка и чување не се секирај, ќе научи бебето со кого како ќе јаде. Попаметни се него шо мислиме. Баба коа ќе го рани или во градинка ќе знае дека со нив се јадат каши а со мама парчиња и само да јаде
Јас само решив да не се оптеретувам со тоа. Големата не сакаше ништо да јаде, само цицка. Пасирав, па после парчиња ама мислев дека никогаш нема да научи да џвака. Дури фрустрирачки. Знаев дека џвакањето е битно и за прозборување. Па од година почна реченици да врзува, постепено почна да џвака. Ене сега на 4 год тегне корки, месо мака нема. Поучен од то искуство сега сум искулирана. Колку сака да јаде толку. 2 лажички 2. Прекинувам, па продолжувам утредента.
Јас го седнувам. Не форсирам, не го држам седнат предолго, повеќе го оставам под агол од 45°, ама го вежбам и убаво седнат со моја помош. Не е стабилен сам, ова е најнапредно нешто шо сам го може А во хранилката врзан со каишите си седи исправен. Интерес има кој храната, ѕвака со нас, ама далеку е од самостојно седење. Затоа ќе почекам колку шо треба. За мешањето на методот на дохрана, делам мислење со @kostovaivana. Ама пак ќе речам, секоја мајка знае што е најдобро за своето дете. Шо и да одлучиш нема да згрешиш и вака и така ќе се научи да јади.
Добро утро или мрсоле утро незнам како да го наречам. Беба се разбуди со крчење во носот, не е затната дамо крчи, мрсолиња вадам колку можам, а башш и не дава. Читав некаде за фитобалм балсам за деца, некој дали има искуство со тоа да земам да ја мачкам на градите за сваки случај? Утре ќе ја носам на педијатар секако, крна слика и црп исто така ќе испитам, само сега превентивно незнам што да правам освен да чистам мрсоли? Инаку 5+++ сме. Ептен ми е страв од болно дете
Што е ова со регресијава во спиење ќе се избудалам.... ниеден скок скоро и да не го сетив, ај ден, два ќе поплачи. Али сега воопшто не спие... ноќе како со аларм да е, точно на 2 часа станува, денски 30мин до 40мин најмн спие Има крај....
Има има крај. Кај нас траеше околу една недела. Сега сме вратени на нормално АМА уште ноќе на 2 саати цица
Ова со БЛВ се мисли самостојно седење, ние кога ќе го седнеме, да седи исправено или сам, сам кога ќе си седне на газе? Пошто мојов веќе лази, пробува да седне на газе, седнува, ама уште нема доволно сила за да се исправи сам, се придржува со едното раче и така подлегнат седи, ама сеуште го ранам во скут (такви ни се тука препораките). Сега за сега давам каши, ама сум многу заинтересирама за БЛВ, па некој да ми каже точно на какво самостојно седнување се мисли.
Ти кога ќе го ставиш во седечка положба да седи стабилно без да паѓа нанапред или наназад. А од лежечка сами да се исправат во седечка многу повеќе сила треба и покасно успеваат.
Мајки може не е за тука прашањето I na moeto mu se lupi gledam ko da ima prvut, da go mackam so toa maslo?
Можеш со балзамот стварно помага и јас го ставав уште на 2+ кога ми крчеше со носето, малку настина и имаше мрсулчиња ставав и синомарин и чистев со аспиратор за некој ден му помина
Тука кај нас го немаше тој, па ми го препорачаа експулмо павле пакси балзам ист ефект имал го зедов па ќе ја намачкам после. Инаку да изгледа настината е штом само од едното носе има секрет и едното окце чат пат и солзи по малку и кива. Само кажи ми под носето ставаше и мачкаше по телото?
Охх веќе мачно ми е ноќе, таа одма заспива ама сепак по 5 пати станува Во однос за кашите ми рекоа после 4ипол месеци можи најрано. Ама сепак до 5 ќе си почекам си велам а засокче онака прашав, и јас нз зошто кога не сакам да давам до годинка барем