Ваљда е. Не знам дали да го будиш сега. Ама за друг пат, ако ти задлаби повеќе од 2 часа буди го. И после заспи го за ноќно у нормалното време. Ова за да не ти изремети денско и ноќно спиење.
Секогаш си спие добро или само сега се успа толку ? Моето си спие повеќе, па јас никогаш не го будам без разлика колку спие. Сега проблем е само што можи да се разбуди многу рано.
Mozi e glupo prasanjevo ili veke postaveno , ama sakam da prasam Dali mu pustate pesnicki..crtani na TV da gledaat I od koja vozrast ?
Тв не пуштам никогаш, а и да сме на гости не се интересира, не гледа тв. Песнички на телефон имам пуштено неколку пати, ако јас сум во друга соба. Телефонот подалеку од него, слуша а не го гледа. Најчесто му пуштам некоја музичка играчка. Скоро 6 месеци има.
Кај мене е пуштен тв на тивко ама ич не е заинтересиран, цело време си игра доле лази низ стан, некогаш ќе погледне ама одма врти глава. Ако приметам дека се загледува секако ќе исклучам.
А добро зошто не се препорачува да гледаат тв додека се (многу) мали? Јас секако не му давам на мојот... ама чисто ме интересира. Имам другарки што пуштаат и кога ме прашаа зошто не му давам јас, не знаев да кажам, а знам дека не се дава хаха
Секој одлучува за своето дете и што е најдобро за него. Јас не пуштам тв поради следниве причини: - Тв, телефон, компјутер се штетни за очите прво. -Бебињата гледаат како хипнотизирани -Зарем малце играчки има да се занимава па да дреми пред тв?! Ако од сега не го интересира да си игра што понатаму ? Па тоа мозоче треба да истражува, да се развива не да стои хипнотизирано пред тв.
Има и многу истражувања дека гледањето, па и слушањето на телевизија во позадина го одложува говорот кај детето, тоа е мојата најголема причина зошто не пуштам телевизор.
Јас од почеток пуштам Babytv или Nickelodeon Jr. да и' "пеат" во позадина, не сакав да ја навикнам на тишина. Сега на 2 месеци кога си седи во раце во дневна со нас, загледува во тв, ама претпоставувам не догледува ништо, ваљда и' е интересно што и' се менуваат бои, форми, итн. Патем, забележав дека на овие канали има едукативни емисии со учење на бројки, предмети, итн, само што се на англиски. Јас не планирам целосно да и' бранам тв, ќе и' дозволувам ограничено време и секако, селектирана содржина. Всушност кога ќе потпорасне некоја година, планирам да се обидам да и' создадам интерес за movie night, на пример секоја втора сабота. Уште сега имам листа со 50ина долгометражни цртани, дизни и аниме. Ќе се обидам да и' ја пренесам мојата љубов кон кинематографијата, ќе видиме колку ќе ми успее.
Нели пишував дека бебе ми плаче и пие млеко со 300 маки. Открив шо било. Имаше цуцла 0+ и му земав 3+ за поголем проток и од тогаш почнаа плачките за јадење. Ја вратив старата цуцла и си ужива 20 минути во шмукање. Изгледа се нервирала дека многу и тече . Се мачевме дома 3 недели и си викам плаче и нејќе да пие дека и се спие. А цуцлата да ти било болката.
Здраво женски, да ве прашам. Кога давате пробиотик? Наутро, навечер? Јас давам навечер но не знам дали е правилно.
Нема правило кога да се дава, кога сакаш тогаш. Јас давам сабајле дека после пробиотикот кака, па да не ми се искака ноќта.
Едукативни да ама за дете 2+ год. а за бебе не верувам дека се едукативни. Исто и за филмовите, ќе гледаме и ние ама пак станува збор за со дете не за бебе. Пак ќе пишам секој одлучува за своето бебе кој како си сака така.
Epa taa e pricinata...vo prvite 3 god od zivotot decata ucat najmnogu i treba vremeto na toa da go posvetat. Od tv ne ucat nisto isto hipnotizirano ke gleda i crtani i prikazni i vesti. Podocna ke mu nedostigaat razvojni vestini sto mozelo da gi nauci za toa vreme
Za muzikata radioto ili sto da e citav deka smeta za bebeto da go slusa roditelot kako zboruva i da nauci. Mu se mesaat zvucite prosto kazano
Според истражувањето што јас го имам читано, деца под 18 месеци, кои поминувале повеќе од 30 минути пред екран, имале 50% веројатност за поспоро да развијат говор. Ова ваљда сака да каже да не се остава да блее пред ТВ. Кое е тоа истражување што кажува да се седи со изгасен ТВ дур не порасне детето?
Не мора да е истражување, одлука на родителот е. Еве јас лично не сакам син ми да гледа тв сега кога нема никаква корист од тоа. Секој си одлучува што е правилно за детето и за неговиот развој. Не мора секогаш да чекам научници да ми кажат за тоа.