Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.354
    Допаѓања:
    5.242
    Има ли шанси бебе да го боли грло? Како гласот да и е сменет, како зарипнат е кога гуга...носето си е проодно и не кашла.

2. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    535
    Se e toa super , ama ne osuduvam ni nekoj sto ke im pusti crtan na bebu
    Мислам се треба да е умерено. Секако не го оставам да гледа ама па ако сврти поглед не кревам голема паника за секунда две. Моја блиска го остава да гледа цртани бидејќи неможе ни јадење да му направи, постојано сака во раце да е, и не ја осудувам ,некогаш и самите деца тераат да попуштиме во некои одлуки.

На Lili90, Tea SK и Bremena им се допаѓа ова.
  3. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    16.904
    Д3 со К1, Омега дававте до полна 12та недела? Потоа Д3 со Омега така?

4. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Да. Со тоа што јас давам и чисто д3 и д3 со омега. Едно такво едно такво капсулче на бебитол. Според мојот педијатар во зимските месеци се препорачува повеќе д витамин.

На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.943
    Допаѓања:
    9.997
    Па фала богу дека е одлука на родителот. Прашањето ми беше зашто пишано е дека има многу истражувања, па ме интересираше да ме упати каде да прочитам.
    Инаку еве на пример прееска ќерка ми си се занимаваше пола саат во релаксатор, си ги маваше играчките, јас серија си гледав. Ако не зјапа во ТВ, не гледам зошто да ми е изгасен.

6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.943
    Допаѓања:
    9.997
    Се согласувам, се е во ред умерено. Премногу екстремно ми е да биде изгасен ТВ дур не порасне детето.

На mjay.yyy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Оти му прави хиперстимулација.
    Пресилни бои, пресилни звуци за очите и ушите на бебињата. Со тек на време привикнуваат на нив, им стануваат нормални. Ама затоа пак слабо ги стимулираат другите работи од околината (играчки, природа, говор).
    Предолго, прекумерно гледање во екран може да се одрази негативно преку видот, слухот на детето, говорен развој, психомоторен развој.

И Срна е во право, колку и да звучи екстремно. Не треба да се пушта ни тв, ни радио, ништо, за да може бебето чисто да го слуша гласот на мајката и таткото.

На Mom's_life, lovely91, i13dk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Koj kako saka taka si pravi. Jas i pustam muzika detski.pesni,klasicna muzika koga si e zaigrana sama na podloga/krevet. Mojata e veke 7mes i znae da si se zaigra sama so igrackite nema zosto da ne i pustam muzika ama togas ne i zboruvam. Drugpat taa si igra jas i citam ili zboram nesto i togas nema muzika

На Bremena, IRBBB и Oneo им се допаѓа ова.
  9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Точно. Кој како сака нека си прави,сепак за своето дете се работи.
    Дискусијата беше во правец зошто не треба да се пушта.
    Не значи дека ако гледа тв ќе има проблеми со говор на пример, ниту пак ако воопшто не гледа екрани дека ќе биде натпросечно интелигентно. Ама поголема е веројатноста да се оштети видот ако гледа, отколку ако не гледа. На крајот на денот, секој родител се грижи и одговара за своето дете.

На nevermet18, Oneo, Bremena и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Da de jasno. Eve moite na primer se cudea deka ne i pustam tv, jas koa sum bila bebe ne se pazelo na toa pa sum prozborela bez problem. Iskreno ne deka tolku pazam da ne pustam ne mi ni doaga. I pred bebe ne gledav neso mnogu,groto netflix ama sea kaj moze so nea da sednam serija da gledam ako e budna i si stoi isklucen. I netflixot go otkazav pred skoro:D

На mjay.yyy, Oneo и IRBBB им се допаѓа ова.
  11. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    И мене сите ми се чудат зошто не сум пуштала тв на бебе, сите така порастиле. Кај нас и пред бебе скоро секогаш беше згаснат. За филмови навечер пуштавме ама сега и ние го откажавме нетфликс, немаме време да гледаме :D

На Pacient srna и IRBBB им се допаѓа ова.
  12. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Еј ова како ме нервира. Ме гледаат ко 2 глави да имам.
    На бебуш нормално, интересно му е, јас го вртам или гасиме тв. Кога сум сама не ни пуштам, немам потреба.
    Моите и на мм неговите се ок, но другиве не се разбираат од збор.
    Сите други деца пораснале со цртани, што сеа мене као ми текнало да не давам. Кога ќе почнам да објаснувам, аа се било тоа глупости. Јас сум претерувала.

На Mom's_life, Oneo, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Така де, ко за туѓо дете да носиш одлуки. А никогаш не сум искоментирала, ниту прашала некого зошто и како (не) прави нешто со своето дете.
    Ама затоа "совети" од сите страни добивам. И тоа колку подалечни ми се луѓето, толку посочени се советите. Од 'зошто го држиш в раце, остај го нека поплачи' до 'и шо ако му дадеш сол или чоколадо? Ние како пораснавме со манџи?'. Ок. |(

На Bremena, LivingGlam, Mom's_life и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    77
    Значи веќе не знам што да кажам и направам. Чекам 8 ч и да ја носам кај педијатар. Вчера околу 20 ч ми повраги во млазпви и ми требаше 15 мин да ја вратам при себе. Во 23 малку цицаше и заспа. И од 3 ч ја будам не може да се освесте и одбива да цица и шише одбива. Инаку од вчера и се празни памперсите.

15. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.943
    Допаѓања:
    9.997
    Ќерка ми е 3 месеци и едно 2 недели уназад почна рачињата да ги бута во уста. Последниве неколку денови значи отварање очи сабајле и одма цела тупаница ја бута, едвај и ја вадам цуцла да и дадам. Можно е непца да ја чешаат или сите проаѓаат низ таа фаза кога ќе си ги осознаат рацете?

16. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    1.415
    И мојот е таков, од пред некоја недела почна се почесто да ги става рацете во уста а 3 месеци и 4 дена сме. Му давам Софи и става во уста , така му нудам се почесто глодалки и Софи

На mjay.yyy, Dancewere и Tea SK им се допаѓа ова.
  17. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.138
    Допаѓања:
    10.426
    Од 2 месеци така прави.
    И сеуште еве а за некој ден ќе прави 5 месеци.
    Рацете ги пика, цела цуцла сака да ја лапни, тоа глодалките веќе до грло, почнуваа да кашла дури. И тоа нервозно ги пика и гризе али немаме заб сеуште.
    До кога вака ќе видиме:)

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.943
    Допаѓања:
    9.997
    Ќе почнам и јас со глодалки. Ти му ги држиш? Ќерка ми се уште не држи сама, и ставам јас играчки во раче ама како несвесно ги држи и и паѓаат. Или ќе ги понесе накај уста, промашува, се мава по нос:wasntme:

19. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    1.415
    Му ги држев , а сега му ставам да држи и некое време си држи и во уста си става па му паѓа .. Ќе се научи со тек на времето и сами ќе си факаат

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Еве 6 месеци ќе прави и уште е со рацете во уста. Глодалки ги држи кратко и ги фрла, па пак рацете ги става.
    На почеток јас му ги држев после сам, ама пак рачињата му се послатки.

На Bremena, Tea SK и kostovaivana им се допаѓа ова.