Ние сме 3++ не ни спомнала матичната дека треба да се појача Д3. Да не треба да и посочам, да си прашам?
Кај моето јадрата не беа отворени на колкчињата на ортопед ко го носев и тој ни ја зголеми дозата. Давам Пливит Д3 по 5 капки.
Да и јас знам за такви работи дека се зголемува и ортопед зголемува. Ме интересираше педијатарот како проценува дека има потреба од повеќе, мене не ми спомнале ништо
Најчесто од есен се зголемува дозата дека помалку се изложени на сонце за да примаат витамин Д. А старите педијатри препорачуваат 1000ие и во летни месеци до годината, некои и повеќе.
Да се надоврзам за капките. Денес бевме на ортопед кај др. Иванка на контрола на 6м. На 2м кога бевме ни рече да давам д3 и д3 со омега, денес ми рече да продолжам до јули месец со д3 и после тоа да ги прекинам и само д3 со омега да давам. Дека ќе биде лето и нема потреба од толкава количина на д3.
Најверојатно со пипкање на фонтанелата. Недостатокот на витамин д предизвикува подоцнежно затворање на фонтанелата.
Ima poveke pricini za da zgolemat D3 kolku sto znam Jas.Edna e deka na zima treba poveke da se vnesuva vitamin D,druga zgolemuvaat radi kilazata smetaat deka nekoi deca imaat poveke potreba od D vitamin,za kolkcinata I posledno znam deka na drugarka I zgolemija radi toa sto imase bebceto vlabnatinka na gradniot Kos I za pobrzo da mu izlzele zapcinja taka I rekol pedijatarot ...
Многу Секој месец по 2-3 см а пред два месеци 6 см и дефинитивно големко бебе е ама сепак генетски е тоа,сопругот ми е висок.
Eve gledam poveketo majki odgovorile na prasanjevo. Prvo radi esen/zima deka ne e mnogu izlozeno na sonce. Me prasa dali sekoj den na meshe ja stavam, vikam pa da ama nekogas preku eden den, zavisi. Vika da ja stavam sekoj den, da vezba, moze i ova ima uloga. Ne znam. Fontanelata isto ja fati rece ok e se, no pak mi pojaca, ne se izjasni tocno za sto… A kolku kapki da davam ne kaza, posto rekov mu davam samo d3 + omega vo ampula, e sega vika uste edna ampula davaj. A plivitot se kapki, ama kako sto citam 4-5 dovolno se. A ova deka e porasnato 6cm kaj Maya ne znam kakva uloga ima so vitaminot, nie za 3 nedeli 4 cm sme i 950 gr plus