Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    535
    Мене патронажната ми кажа да го вртсм и ставам на страна, секое спиење на
    Моево пролази на 7 месеци. Дубак не планирам, џампер можеби би позајмила да имам од кој инаку не планирам да купувам ,многу кратко се користи а и секако нели не препорачуваат.

На Bremena му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.413
    Јас па повеќе во јакна го шетам отколку во скафандер така изгледа цело зимо ќе терам полесно ми е а и бебуш не се нервира, во скафандерот одма склет го фаќа што неможе да мрда многу. скоро 6месеци е

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Да @Beble јас имам пиено и тоа неколку дена после пораѓај заради мастит. Бебе цицаше нон стоп, немај гајле безбеден е.
    Скоро на се пишува така заради претпазливост

На IRBBB и Oneo им се допаѓа ова.
  4. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    984
    Мајки ај мислење... и праќам на една другарка слика од бебенцево мое кое иначе има 4++ со палчето во уста и типката ми враќа "цицањето на палец е недостаток на љубов од родителите" wtf... јас детево го обелев од бацување, љубов и внимание и сеа се истрескав од плачење дека ова ми го рекоа... маж ми вика ти будала си што им се замараш... :(
    Ама изгледа дека сум пред добивање, па откачив малку... што мислите вие? Има ли вистина во ова?

5. Andrejaaaaaa

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Значи вака, прво дете ти е и те разбирам. Прво, цциање на палче е најнормална појава кај бебиња, има бебиња дури и во мешето си цицаат палче. И моето си го цица, и ми е преслатко тоа. Одсекогаш ми биле мили бебиња што цицаат палец.
    Второ, од сега па натака биди спремна да добиваш коментари за се. Зошто цица палец, зошто не цица. Зошто го дохрануваш на 4 мес рано е, зашто чекаш да го раниш на 6 мес касно е. И тоа нема крај. Големиот ми е 7 год и тоа си трае, само се други правила како проаѓа времето. Сега се зашто го пушташ сам да игра надвор мал е, или зашто не го оставаш сам голем е. И така за се. Мораш да отрпнеш зашто ако се замараш за такви работи, да знаеш дека нема крај.
    Нек си цица бебе палче, и нека си ужива.

На gjoker4e, Naatashka123, Bulibu и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    984
    Абе јас не ги разбирам луѓево... како прво го кажуваш тоа, нели мислат малку?
    Јас пример, без разлика и пред детево 100 пати ќе се преслушам пред да кажам/ советувам нешто некоја мајка...

На IRBBB и marta993 им се допаѓа ова.
  7. Andrejaaaaaa

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Тоа плус, друг муабет е што е кажано и како тоа би се рефлектирало врз мајката која во овој период е најкревка. А најлошо е ако муабетот доаѓа од друга мајка која што знае како е.

На gjoker4e, IRBBB, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Лелее колку одвратен коментар, да земеш да ја затепаш. Мене една ми рече многу е буцко детево, не му давај да јаде толку. Па кога ќе почнат со коментарите дека не сум го облекувала доволно, па дека не му обрнувам внимание, па дека премногу внимание му обрнувам, па дека детето ме зафркава, затоа плачело. Ова последното посебно ми иде на нерви. Божем бебето сака да плаче, оно јадното мака си има, ако не го мачи нешто сигурно нема да плачи. |( И за крај, плачело оти не е носено на бајачка. :x

9. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.983
    Цицање на палец значело недостаток на љубов(facepalm) леле што све ќе слушнеме |(значи моево не само палче него четири прста пика во уста што значи уште понесакано е :D . И мене пред некој ден ме извадија од кожа од еден коментар " да сум намалила со давањето млеко (ад) зошто бебево мое тежело на 3 месеца како нејзиното што тежело на 6 а тоа било просек , кје сме го направеле буцко:@ ама сум и вратила па можно во близина време да не се видиме:?:

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. bertold

bertold Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    8.179
    Те прашувам, оти некогаш знаат да дадат докторите "превентивно" антибиотик. Сестра ми лани имаше Ковид 19, немаше никаков наод на бели дробови, а и препишаа две дози антибиотик. Мене во исто време и први симптоми на Ковид и ми касни циклус. Веднаш направив тест за бременост за да не се случи без причина да ми пишуваат антибиотик. Цигари пушиш?

Последна измена: 12 ноември 2021
  11. Beble

Beble Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    10
    Ne ne ,ne e preventivno si imam naod ,a i pusam cigari da :)

12. bertold

bertold Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    8.179
    Ај сега без да се налутиш, оти не прашуваш за цигарите дали му штетат на бебето, туку за лекот?

На Beble и Oneo им се допаѓа ова.
  13. Beble

Beble Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    10
    Haha,:):) opasna si

На bertold му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bertold

bertold Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    8.179
    Не, не. Само досетлива :P
    Не лути се :)

На Beble му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Аа секаде има коментари, мене комшивкава кога и да ме види, со бебе сум во раце и насекое: лелеее зашто бе го учиш во раце, нон стоп го држиш, дај остави го малку да лежи… а мајка ми: лелее ич не ти е облечена, ќе настине. Некој кивнал во близина, маж, поголемо дете, комшија итн. јас на тел со мајка ми и таа: Кој кивна сега? А свеќи: ооо уба на баба, готово спремна е ќе прооди, ќе прозбори. И јас од таму: даа, за на училиште ја спремаме:?: а бебе 5 мес.
    А сестра ми: лелее не ја учи на екрани, ко ќе ми се јавуваш многу нека не гледа. Лелее ја зрачиш. А јас: добро бе жено 1 мин да ја видиш, (во др град живее) инаку како, слика да ти пратам по пошта или?!]:)

На Naatashka123, Autumn Love, Dancewere и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Toplo e za skafander use sea ako ste vo mk

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Мојот ортопед за дубак е строго против, од безбедносни причини пошо има ризик не дај боже да се преврти директ на глава. А дубак може, ем на дете интересно ем мајка ќе одмара раце. Секако не повеќе од 20 минути. За лазење, мојава на 5 ги праи веќе почетните стадиуми. Кога е на стомаче прета прета и се врти у круг. Некогаш и наназад се бутка. Сеа не е лазење лазење ама така почнуваат.

Како бе им текнуваат вакви глупости на луѓево? Уште ваква глупост немам слушнато. Се пресмеав искрено. Батали мајка секој си има свои коментари, терај си како знаеш и сакаш и не си ставај на срце.

Мене ми збореа на почеток, не го учи во раце не го учи во раце. Јас ко за инат уште толку. Ја откорнав од раце држење и еве ја сега на 5 месеци црвле невидено е, сака само на земја да прета да си игра.

На Lili90 и Bremena им се допаѓа ова.
  18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    @Lili90 да бидам искрена и мене би ме погодил таков коментар. Ама колку е само глуп, не е можно.
    Па, којзнае колку си ги мразиме децата. :fubar:
    Речи и на другарка ти да прочита малку за орална фаза, да не ѝ се испушти таква глупост и на друго место. Многу се надевам дека не е мајка, оти вакви бесчувствителни коментари од мајка не очекувам.

Како си земаат за право да коментираат не ми е јасно?
    Па за сѐ коментари.
    Во право е @Andrejaaaaaa. Оти го оставаш сам, мал е и оти не го оставаш, голем е.
    Ние сме криви шо сме многу фини. Отерај ги у триста лепе и чао журим.

Аууу, се изнервирав. :swear:

На Luna91, Naatashka123, Mom's_life и 5 други им се допаѓа ова.
  19. BabyGirl10

BabyGirl10 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    220
    Леле тие коментари никогаш нема да престанат. Кај мене има и од мажми коментари за држење во раце ама му одржав и на него една лекција. Коментарите од непознати ќе смрзне тоа бебе, ладно и е се секојдневие.
    А пред некој ден па бездомници не направија мене и бебка. (facepalm)(facepalm)
    И не знам како луѓево што не ме знаат очекуваат да ја дадам да ја држат?! Денес имаше случка една баба што не ме знае ни јас не ја знам а живееме во исто место се осмели да дојде до мене и пружа раце да ја земе беба за јас да сум пиела кафе на раат.(facepalm)
    Стварно немаат осет луѓево.

На Lili90 и bertold им се допаѓа ова.
  20. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.413
    Toplo e da no nautro tt se spusta i do 0 pa ednas na kontrola probav da go nosam vo skafander i celo vreme kenkase