1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Со лосионот за тело, порано редовно после капење, сега и насабајле по препорака на дерматолог.

На Naatashka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Lepenki. Koa bese samo heksa nemase temp,posle so streptokokata imase i sirup dadov

3. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Mackav prvo isto sto i na telo loccitane karite bebe i faktor ekokozmetik letovo ama od sonceto pa sea i od hranata pocna ko suvi delovi da ima na liceto. Mislev da zeam weleda za veter ama ne ja najdov vo lokalnive eurofarm i zemav bioderma. Prvite denovi nekolku pati na den i stavav osobeno posle jadenje hrana,sea se smiri i samo navecer

4. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Наутро мустела крема за лице, навечер лосионот за тело биодерма атопик.

5. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    А ги бањавте вечерта кога ги вакциниравте?

6. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Da be, mislam samo posle bsg ne trebase da se banja

На Andrejaaaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.429
    Фала мамички.
    Јас досега само после бањање ја мачкав со лосионот за тело што е, но мислев да почнам секој ден. Супер и е лиценцето ама реков да ве прашам и вас:D

8. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Да мoжеш.

9. Barbie*world

Barbie*world Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2021
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    105
    Мајки како му помагате на бебче со затнато носе, неможе да спие мрсули до земја, влечам, ставам аква марис бебе, ставив и кромид дури во една тацна близу него...нешто друго совет...

10. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Мајки здраво и од мене :hai:
    Малата за скоро ќе прави 2 месеци.
    Без да се консултирам со педијатар и сменав млекце дека не ја дојам а имаше многу грчеви..
    Користевме бебелан сменав на бејбилов од ДМ.
    Е сега питањце што ме мачи..Одлично става на тежина и од 2200 како не пуштија од болница сега е скоро 5 кила ама какаше на секои 2-3 дена со бебеланот и каката беше зелена..Прашав педијатар рече бојата е ок дека е на вештачко.
    Овие дена на бејбилов кака секој ден по еднаш и каките се жолто златни..Според вас би значело дека ова млекце повеќе и одговара?
    Ми е страв дека почесто кака да не ми стагнира на тежина или нема врска?
    Грчеви си има и вака и така па ќе пробаме со друго шише белким ќе и олесни пошто и многу е лакома обавезно се задавува на почеток..
    Дали ги будите ноќе? На почеток ја будев на 2 и пол сати па после сама стануваше а сега знае да врзи и по 4 и ме гризе совест да не е гладна па да ја будам порано.
    На 2ри треба да прими и вакцина,ич не сум запознаена со што треба да се опремам и на кои знаци да внимавам?
    И до колку месеци користевте широк? На 17ти сме на контрола ама мислам дека со грчевите тие уште повеќе ја мачат,не можи да се свитка не можам да и масирам меше да и ставам топло не стига мислам до мешето не можи да се испрди и вриска од болка ;(
    Навечер и го вадам и си поспива,ќефови е без него ама не знам колку е правилно не сакам да направиме беља.
    Уф се изнапишав :sweat::wasntme:

Да редактирам ми притекнаа прашања.
    Со што ги занимававте бебуши кога се будни? Во релаксатор не сака да лежи само така не сака,не ја загледува ни подлогата за игра па и пеам песнички и ја крлкам..
    Кога да очекувам да поддава рачиња да ја интересираат зрнкалки? Ретко се смее,гугам понекогаш знае да испушти некој глас :inlove:
    Леле ништо не сум знаела (facepalm)

Последна измена: 18 ноември 2021
  11. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.214
    Допаѓања:
    17.881
    Зошто повој?
    Новите препораки се да не се употребува широк повој зошто дури, не дај боже, да има некој проблем повојот не го решава. Туку се користат помагала, операции и сл. Уствари широк повој во денешно време е памперсот.
    На двете деца ни ден немам ставано, па супер им се колковите. Не тормози бебе без потреба.

12. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Па од здраво ми рекоја да ставам па ајде да ги послушам ама гледам дека и нејзе и е полесно без..Еве ја ја чекам од 9 си спие од како го извадив.
    Ќе прашам кога ќе одиме за колкчиња во секој случај..Ми набиваат шубе дека женско..

13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    @Be-yO-nCe за млекцето не би знаела да ти одговорам, ако не добиеш тука одговор, има и тема за адаптирано, верувам дека таму мамите ќе ти кажат.

Какањето нема врска со тежината. Не значи дека ако не кака ќе става повеќе на тежина и обратно.

За грчевите пробај со друго шишенце, масажа, топли облоги, ако и се силни можеш да земеш сирупче harvi's nurse и капки колиев/колипрев (сирупот и капките се со најдобри оценки од мајките на форумов :D).

За будење ќе прашаш педијатар, во зависност од тоа како напредува, ќе ти каже дали да ја будиш или не. Ама и да треба да ја будиш, не е многу често на 2 и пол саати за ад? Не се дава со мин 3ч растојание од еден до друг оброк или јас сум грешка?

За вакцина ќе си земеш лепенки против температура (има во зегин и медика карта кај црвен крст) и ќе ги ставаш на местото на боцките. Како замена можеш да користиш облоги од борна киселина. Имај си сирупче за температура (парацетамол, далерон). Во случај да крени над 38,5 даваш сируп, дотогаш ладиш природно (расслекување, туширање, масажа со разреден алкохол..). Од сирупчињата мислам дека најпралтичен е Ефералган оти со дозерка за килажа е во него и нема утка со дозата (можи и другите да се, не знам).

Широк повој уште во Битола советуваат да се носи, нигде на друго место. И во ремедика. Јас ставав првиот месец и го фрлив после и сега кога ќе ми текни,, грижа на совест имам зошто воопшто ставав.
    Како шо кажа и Луна, не превенира ама баш ништо, напротив, не му дозволува на бебе да мрда и да јакне мускулатура. А тоа машко, женско се бабини деветини да знаеш.

Уште е малечка за да се "заигрува". Сега гушкање, контакт кожа на кожа колку што дозволува времево, ем за да се приврзувате уште повеќе, ем така и за грчевите ќе и помогниш, пеење, зборување..
    На подлогата ставај ја по малку, не разбира ништо, ама со тек на време ќе пројави интерес.
    Сега за скоро ќе почни да пика рачиња в уста, па да може да држи тропки, па нив да "ги јади".
    За релаксаторот, ако веќе го имаш, од мене совет е да ја ставаш. 5 мин, 5, нека се привикнува оти ако е бебе како синче шо сака само в раце и тие 5 мин ќе ти значат кога ќе почне да натежнува.

За колкчињата за ехо треба матичен да ти закажи, ама тоа е на рентген оти само во бт радиолози прават преглед, сегде на друго место ортопеди.
    Ако сакаш и си во можност, @Oneo одеше на приватно, кај Обеднковски мислам, ќе ти кажи подетално.

На Oneo, Ava.84 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  14. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    За широкиот и јас не знам што да речам,внук ми носеше па можеби затоа заврши на физикална со месеци..Нешто како ракавичките ќе му дојди,превенираат гребење по цена на развојот проучувањето на околината а во случајот ништо не превенира повојот..Ќефови е кога е без :D
    На 17ти сум за колкчиња па ќе видиме како е.
    За АД треба минимум 2 саати..Таа ретко и толку кога издржува за тоа највеќе ми е мака пошто до сега којзнае какво гице ќе беше направена ако беше на цице кога и да посака..Плачи со крокодилски солзи ти се чини со денови не јала и душа ми се кини што не можам да и дадам мое..
    За грчевите што не пробавме од капки сите и ги сменав шурупот не сум го пробала топло и ставам коски цело време,масирам меше ама уште повеќе се нервира така па ми останува шише да сменам.
    Фала ви :hug:

15. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    4.097

На Be-yO-nCe му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    4.457
    Shise obavezno zemi antikolik so cevce so se jas koristev dr brown's stvarno se namalija a kaj 2 I pol meseci skros isceznaja. I moeto e zensko povoj ne stavav pa na kontrola kolkcinjata bea super. Za mlekoto I na mojata e zelena kakata koristam bebelan I sega razmisluvam da go smenam da probam so hip.. Isto koga go smenav probiotikot mislam deka prekinaja grcevite I cajce od bekutan I davav a od syrupy I kapki nemase nikakvo podobruvanje

На Be-yO-nCe му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.863
    Допаѓања:
    33.977
    Мајка ако колковите се добро развиени немаш потреба од широк повој.Не сум ставала ни на двете.
    На 2 м бебе нема што да му правиш остави го на кревет -поширок да не падне или ти до него, остави го.Ќе си глетка ,ако плаче земи го и тоа е.Мало е уште погледот не му е избистрен уште.Или во релаксатор нека си се лула.
    За будење немаш потреба да ја будиш, спиј си и трај си.Таа ќе те разбуди, гладно меше = гласно бебе:rofl:.
    Грчеви:worried: ќе поминат за некој ден^_^.
    За вакцина ти треба чепчиња за температура да имаш и топломер.Ако качи над 38,5 даваш чепче или ако плачи и да нема тт можеш да дадеш.Чепчето не се аплицира тешко.Ставаш на врвчето малку кремче и пикаш 2сек работа :).

Никоја ништо не знае се учиме од искуство:!:.

Едит:За каката мојата на доење беше од старт е

На TarantulaA, IRBBB и minne992 им се допаѓа ова.
  18. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Малата ми е 2 нњдели, на комбинирана храна е цицање и аптамил... Какаше 4-5 пати на ден до вчера... Вчера ниту еднаш па веќе ме загрижи... Јаде нормално и незнам дали да се бара помош. Совет?

19. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Прави и денес вежби со ноџињата, точаче да вози, нормално е по неколку дена да не какаат, башка само еден ден е во прашање, денес види како ќе биде.
    Јас да сум одма не одам на педијатар, барем 2-3 дена би почекала.

@Be-yO-nCe и јас не ставав широк повој, на таа возраст освен тропалки, шетање низ стан и зборување, не знам, чим не сака подлога и релаксатор, види на спална легни ја, со играчки околу неа.

20. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.521
    Допаѓања:
    1.425
    Мајки ние сме 3++ . Го ставам на меше, се нервира колку и да се труди и сака да го земам , ја крева и паѓа главата долу .. кога почнаа вашите така да ја држат главата стабилно и да се на меше ? Исто не сака да е подкренато :(