Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    @evasonce смееш со дохрана, сигурно ти најдобро си знаеш дали е гладно, а баш за крупни деца се советува дохрана од малце порано да се почне. Но мој совет да не даваш сокчиња, го полнат мешето но не заситуваат, подобро да се почне со кашички но гледај ако можеш домашни зашто купечките без разлика што пишува за од колку месеци е, знаат да стават нешто што не е препорачливо за толку мало бебе.
    @joy1 мислам да не се оптеретуваш толку, штом веќе мирно спие , се е во ред, и кај нас беше исто. На секоја контрола прашував зошто хрчи, а кога ја слушаа на плуќа немаше ништо и ми викаа нормално е. И за чудо престана последниов месец :) Значи хрчеше полни 5 месеци, можеби е поврзано нешто со чистење на дишните патишта.

На evasonce, TIGARCE86 и joy1 им се допаѓа ова.
  2. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.181
    Spored ova shto go pishuvash,mislam deka treba da pochnesh so dohrana..i nie pochnavme od chetiri ipol meseci .

На evasonce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.974
    И ние цицаме без ред буквално.Во систина ме собетуваа да почнеме постепено од 4 ти.За четири месеци 4 кг има накачено но она се роди и помалеча(2900).
    Она што мене ме буни е што постојано мљацка со устето,гледа во маса секогаш,кога и давам капки со лажица зинува одма и после тоа плаче.Не им ја разбирам психата на бебињата,но не верувам дека на 4 месеци може да разбира што е храна.Јас би почекала бар уште две недели цели иако сакав од полни 5.Навечер исто станува 3-4 пати

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Јоу и јас κаκо тебе еднаш син ми многу хρчеше мислев деκа му е затнат носот,му ставив аκва маρис κапκи аспиρатоρче ама убаво цицаше,и паκ хρчеше го однесов на педијатаρ ми ρеκоа нема ништо хρчењето ,κај бебињата се јавувало од не доволно ρазвиени бели дρобови или од пρемногу сув воздух,аκо се гρеете на паρно или стρуја,и вистина го снема само од себе и понеκогаш знае паκ да хρчи а носето не му е затнато...

На joy1 и Kitten им се допаѓа ова.
  5. evasonce

evasonce Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2014
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    206
    A kazete mi .... so hrcenjevo.... po moe mislenje ako e sve vo red so noseto ili eventualno so alergija da ne slucajno pak vi velam moe mislenje e da ne ima jastuceto uloga ... nisko visoko sto mislite...

6. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Мене за истиот проблем со крчењето на носето ми кажаа дека е поради тоа што нормално се лачи секрет а каналите сеуште им се тесни и имаат тешкотии да го извадат секретот и тоа им го затнува носето. Ова уште кога имаше месец и пол малиот прашував, тогаш почна да крчи, и еве го уште крчи, а ништо не му е, не е ни настинат, ништо :| И јас му прскам спреј и му вадам со пумпица, помага малку моментално, и после пак истата приказна. За јастучето ми рекоа да спие малку на повисоко и по можност на страна. А моево не сака на страна, одма се префрла на грб, и му се сливаат надолу во носето и тогаш почнува да крчи и се нервира и не може да заспие :|

Изгледа треба да помине некој поголем период додека се стабилизира :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.974
    image.jpg
    Денес правевме прва крвна слика
    Дали се пва добри резултати за бебе.Докторката замината беше и не ги виде.Јас мислам во ред се но да слушнам и друго мислење.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. evasonce

evasonce Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2014
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    206
    Super se nesto i w na granica ama vo rast ae zatoa

9. heppymom

heppymom Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2014
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    114
    Смеам ли на душичκата моја да му дадам чајче беκутан ??? Има само 10 ден,а веќе тρети ден пρиметувам ги собиρа ножињата,едвај κаκа,κенκа плаче навечеρ,поготово синоќа цела вечеρ κе плаче па κе цица κе заспие и за 10-15 мин. се буди и очигледно е деκа има болκи во мешето

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.974
    Можеш.Или чај на хип од ким и коморача.А можеш и сама да провриеш вода со 3-4 зрна ким.Процеди и дај да пие по малце.И топли му го мешето.Имате грчеви

На heppymom му/ѝ се допаѓа ова.
  11. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Како да му помогнам на бебето да подригне побрзо? Овие денови ке ми подригне малку и откако ќе го легнам по 10-15 мин плаче вришти се витка кашла додека не подригне и многу се мачи. Го држам исправен 15 Мин по подој некогаш и подолго но пак исто... Многу ми е жал се препотува и многу плаче :( Треба ли во ваков случај да му дадам чај или капки, тоа не се грчеви нели? Инаку сме само на доење и имаме 3 недели

12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Откога ќе се нацица ако не може да ждригне исправен извесно време легни го и после кога ќе закенка одма крени го. Кај мене само така подждригнуваше. Пробај така може ќе помогне ако е до тоа, иако кај секое дете е различно.

На chache87 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.292
    Стави го на стомаче малце нека поседи, на нас некогаш и така ни успеваше :)

На zuto и chache87 им се допаѓа ова.
  14. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.347
    Допаѓања:
    28.380
    Моето синче ретко подригнува,на болница дури 3 доктори прашав зошто.И како одговор добив дека кага цицал не голтал воздух....Иначе е мн лакомо бебе да може по цел ден би седел на цицка,ако го тргнам може цела куќа во воздух да ја крене,цица на 15 мин,на 30 или на еден сат се нема успано повеќе од еден час,ретко некогаш навечер.Незз колку е здраво тоа иначе имаме 24 дена.Ми викаат после 40 дена ќе сменел,ај некоја поискусна мамичка нека каже дали ќе смени,дали ќе успееме да воведеме некој ред или ќе останеме вака

15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.738
    Допаѓања:
    38.496
    Мене отκаκо се ρоди испρавен на ρаме не саκаше да ми ждρигне и моρав да баρам начин. Таκа го ставав испρавен свρтен со мешето надолу(пρед мене измеѓу моите нозе) и веднаш подρигнува а аκо му е потешκо нежно го масиρам или тапκам по гρбчето и после сум ρаат.

tincemajmunce,многу е мало бебето за да ставите ρед,и сега подобρо е да цица зашто κолκу повеќе цица титолκу повеќе ќе имаш млеκо. И мојов е лаκом многу и аκо цица понабρзо,потоа дома има тоρнадо на под од повρаќаници.

Патем,денес на гости κај баба ми и нејзиниот κоментаρ: Ти уште планиρаш ништо да не му даваш на детево,освен доењето? Не ти е жал,гρев? И јас и виκам зошто κога нема потρеба,супеρ си напρедува. И таа: За гρев,бабе,κој знае κолκу ти се јаде,затоа бρзо огладнуваш и нон стоп баρаш цице. :D :D :D
    Ништо не одговоρив,зашто аκо почнев уште немаше да си бидеме дома дојдени.

На heppymom и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.738
    Допаѓања:
    38.496
    Оооо,Joy,супеρ сте,се ви е во гρаниците на ноρмалата. Хгб 130 машала,κај нас едвај 110. А хρчењето па може ништо да не е,сега им е пеρиод κога уживаат на нов.и ρаботи,може е пеρиод само.

17. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мајки препорачајте некоја пумпица за нос(таква што се вовлекува со уста)? Јас гледав од babyono, дали има некој искуство со таа марка?
    @joy1 и мојата хрчи а на педијатар рекоа дека е ок.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.974
    И ние бевме денес.Малце е настината но ништо страшно.Чиста е ,нема Т и крвната слика е супер.Јас имам на бабу нова пумпа обична е но мн добра

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Јас имам на меример или маример, така нешто:) кутијата ми е фрлена. Околу 500 мкд е и супер, од тие што влечеме ние со уста.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  20. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Јас приметив син ми дека хрчка пред да поврати, после е се во ред. А за подригнувањето имаме среќа, само што го кренам подригне. :mm:

@tincemajmunce ако добро си качува на килажа, нема што да му се секираш. И моето цица на пола саат- саат.