Рутината е битна, ама исто така многу зависи и од бебето. Имаме иста рутина секој ден, воведена некаде од 3ти месец. Мене лично ми е полесно, бидејќи ми е организирано времето, ама дека него нешто му менува, не знам баш. Никогаш нема преспиено цела ноќ, откако е роден. Има 3-4 пати до сега врзано 4 саати ноќно спиење, се друго е будење на 2 саати отприлика. За дневните дремки не ми се ни збори. Ниту еден ден не сме ја скокнале рутината, ниту сме ја нарушиле на било кој начин и тоа ниту еднаш не ни го олеснило успивањето или да направи да отспие повеќе саати. Такво си е детето. Бетер спиење приметив за време на вадење запчиња, тогаш се будеше на пола саат мислам, пред да почне да лази, за време на 4ти скок исто, тогаш се будеше со плачки цела недела и еве сега за време на 6ти скок, се буди исто со плачки веќе неколку дена. Додуша сите запчиња до сега ги извади за време на скок, така да не знам дали бил немирот од запче или од скок. Не знам колкаво е бебето, рутина можете да си воведете, мислам дека и вас ќе ви биде полесно, ама ако е темпераментно дете, чуда не очекувај. Барем според моето искуство.
Како кратите дремки од Х на У? Пример џамбазов мој има 4-5 дремки и е 4+++, скоро секоја вечер заспива подоцна, последната дремка и е многу доцна затоа што будниот прозорец пред неа ѝ е скоро 2 и пол часа. Значи пример станува од последна дремка 16.30 и почнувам со заспивање 18ч? Сѐ изнапрочитав во врска со кратење дремки, индикатори кога треба да се дојде до помал број на дремки итн, но никаде не пишува како? Освен зголемување на будни прозорци за 10-15 мин и рано легнување има уште нешто? Се мислам затоа што таа спие по еден циклус, дури сега после 4 скок знае и по 25-30 мин. Дали тоа влијае на кратење дремки? Ваши искуства?
Abe samo po sebe si doaga...jas na primer imav period da se boram za zaspivanje za dremka dur mi tekne deka moze rano i e....ja ostaiv use nekoe vreme budna i op lesno zaspiva....i koa ke se zgolemi budnoto vreme avtomatski nemas vrmee vo denot za use edna dremka. Gledaj koga se pocne da se prozeva...jas se zeznav na pocetokot gledam proslo 1.5 cas na primer i op ajde da se uspivame a taa vika se buni....sega cekam da se prozevne nekolku pati pa da zatrlja oci i togas zimam da ja uspivam i zaspiva za 2-5min niskanje ili na cicka
Па така нешто. До кај 3ти месец врзуваше сон по 6 саати. Во 4ти скок на саат ипол два стануваше. Помина скокот, помина регресијата еве кај и да е и 5ти скок ќе го поминеме 2 2ипол највеќе 3 саати има врзано. Ги следам овие, ги знам. Јас ќе ти споделам кај нас како е. Од прв ден дома рутина и воведовме. Бањање, цицање во тивко затемнето само со мене и заспивање. На почеток во 9 ја бањавме сега 8 (некогаш 10-15 минути пред . Ноќното спиење и се супер, цела ноќ ја спие, никогаш се нема разбудено во сред ноќ да си игра (освен првата вечер кога влага во скок). Заспана бара цице и продолжува. Ко шо пишав погоре, на почеток врзуваше повеќе сон, сега на 2ипол 3 си бара цице. Се доиме на перницата за доење, додека цица ја нишкам со нозете, кога ќе заспие пушта цицката ја кревам и спуштам во креветче и си продолжува. Цуцла не прифати. Од рутинава ден немаме мрднато, освен неколку пати што не сме ја бањале. Во недела праи 6 месеци. За дневни дремки исто. До кај месец ипол немавме некој особен ред. После фативме 4 дремки имаше па скрати на 3. Ја почнав да и следам прозорец на будност и термините за дремка и и да не покажува значи за спиење ја заспивам, и си заспива. Прва дремка ни е саат ипол по будење. Втора околу 12 и трета околу 4. Сите и траат саат ипол два. Сабајле се буди од 7 до 8. Многу е важна рутината за и детето да знае, да си поврзува аха сега ова ми праат значи после треба да спијам. Ама зависи и многу од детето. Во секој случај рутина не е на одмет. Почнете да воведувате. П.С. заборавив да пишам, сите успивања и се на цице. Никако другачие не сака.
Zdravo majki, moze li da mi spodelite kako reagirale vasite bebinja do kraj na 2 meseci. Dali se vrtele kon vas koga im se obrakate, dali se bile zainteresirani za okolinata... Eve moevo na primer mnogu cesto ne reagira na negoto ime koga go dovikuvam, si gleda nagore ili na druga strana, ponekogas ke se svrti pa ke me gleda kako mu zboruvam i ke se nasmee ama najcesto si gleda nagore i koga go drzam vo race duri se tegni za nagore da mu e svrten pogledot. Osobeno koga ima grcevi si pishka se stega i ne reagira dali mu zboruvas ili moze so nekoja igracka malku da mu se skreni vnimanieto.
Многу е рано да реагира на името. Тоа околу 6 месеци. На 2 месеци треба да прати играчка кога му покажуваш и ја придвижуваш.
Ние со "спијачов" мој се измачивме ептен. 1 месец преминуваше од 4 на 3 дремки, некогаш наместо 3, 5 имаше. Хаос, ред никаков. Некогаш дремка 15 мин, некогаш 50, некогаш прозорец на будност 40 мин, некогаш 3ч. Пробував на почетокот да поместувам, да пресметувам, на крај добивав само нервозно бебе и јас уште понервозна, знаеш, постојано се прашуваш кај грешиш, зошто твоето дете е така, да не не спие доволно, да не се мачи... Во моментот кога кренав раце и дозволив тој да ме води, се преродивме и јас и тој. Ако му се спиеше 20 мин после станување го легнував, ако не му се спиеше и по 3 и пол ч, го оставав. Бавно, полека, ама ете, стигнавме на 3 дремки, горе-долу во исто време и шо ми е мене најважно од сѐ- ноќното спиење, уште навечер спие по 10-12ч (со кратки будења). Премногу е рано да реагира на името, а ни видот не му е избистрен за да гледа во далечина.
2 месеци е прерано за да реагира на името. И моето гледаше најчесто горе и во ламбите и се смееше А сега мислам не ни знај дека имаме ламби хаха рецка не им мава. Како што ти пишале и други доволное со играчка пред него да ја движиш лево десно и тоа да ја следи. Ние сме слични како вас. После 4 скок детево ми се смени. На почеток заспивај ја, следи прозорци на будност, па колку време спиела.. па плачи не и се спие. Некогаш 30мин спие, некогаш 2.5часа. Некогаш прозорот на будност и беше 1ч, некогаш 3. Хаос. И како што велиш и таа нервозна, и јас. И веќе месец прекинав да следам и мислам се препородив. Почнува да ги трие очите веднаш се заспиваме со нишкање, за 2мин е заспана. Пак некоја дремка и е 30мин, некоја 1.5ч. Ама барем не сме нервозни. Оставам таа да ме води. Можда правам грешка али супер функционираме засега вака. Единствено гледам навечер да запазам кога заспива. И секоја вечер 20:30, најдоцна 21:00 е заспана. И наутро до 08:30 спие. Моментално што вади заби и станува ноќе на 2ч нема гајле
Бебе е 2++++, во последните 2 недели почна да кака по 2 пати на ден, што порано беше реткост, си какаше по еднаш, некогаш и прескокнуваше ден. Е сега: Вчера асално какаше 2 пати и плус 2 пати имаше малце какушки, како да пуштила со прдење. Утрово беше какана ептен течно, само не знам дали какушката била течна, или се имаше измочано многу па се разлеало. После 3 саати, пак имаше какушки малку во другата пелена. Можно е да е настината? Вака нормално се однесува, нема температура, пие млеко нормално, спие навечер нормално. Зошто толку какање одеднаш? Едит: само што се испрди течно, гледам повторно во 3тава пелена пак малце какушки. Едит 2: нешто што ми текна; минатата недела во изметот имаше бели парченца. Гугл вели дека веројатно млекото не е добро сварено, па затоа не обрнав многу внимание. Сега си мислам дека има поврзаност. Иначе пие Аптамил. Се извинувам за муабетов, ама морам да прашам, ептен чудно ми е.
Pa mutno gleda na 2 meseci,posle 4ti im se izbistruva vidot i e kako nasiot...jas pamtam toj period bebeto cavka si go vikav poso ko cavka bese se ko vo prazno gledase ako ne i maftas igracka pred nea Duri mislam i onaa vrteleskata na krevetceto ne ja gledase seuste
Дали го виде фајлот 3 to 5 month nap transitions во Respectful Sleep Training/Learning групата на фб, мислам ти ја имаше споделено? Според нив, кратки дремки се знак дека треба да се направи транзиција кон помалку со тоа што ќе зголемиш прозорец на будност. Кај нас почна сега во скокот така, ем сам продолжува будни периоди, ем ако одам со 4 дремки истите траат по 35 мин. Ама дека е во скок, не му мењам ништо, си одам по распоредот за 4. Ако продолжи вака и отпосле, ќе скратам на 3 (според нивните предложени периоди на будност). Иначе јас морам да се водам според WW, пошо ова моево скоро и да не покажува знаци за спиење. Пр. во пијано џим е и ги удира играчките. Е ако му се спие почнува да удира понервозно, да вика и да се буни, претходно не зева, не се смирува, цело време е активен . Гледам последна дремка да е до 18 часот, после тоа го заспивам не нудам уште една без разлика колку дремки имал денот.
Дојде сабајле дома неговиот матичен-Педијатар го слушаше со слушалки рече дека нема ништо, дека е добро. Мене тој многу не ми е сигурен, значи немаме асален Педијатар во градот па мора така да ги запишеме, за да има матичен. Ама како и да е сигурно разбира тоа што го слушнал со слушалките. Кога тој дојде, бебе вече не крчеше и си спиеше мирно. Претходно не успејав да го наснимам како прави. Значи толку му смета во грлото, исто како и ние кога имаме потреба кога нешто ни стои во грлото па се закашламе. Исто и бебе прави, крчи, крчи и ќе се искашла. Претходно за цела недела напреднал 70грама, а сега од вторникот па до денес 220грама, ама зхолемена ни е и количината на АД по 60мл, плус цицање. Конечно 3 видов напред. Туку да прашам кој има искуство. Нели бебе не кака, а пиеме Аптамил Прематуре. Од Ремедика кога прашав дали да смениме на Аптамил Комфорт ми рече до 3кила Прематуре, после Комфорт. Сега сме 3080грама, дали да си земам Комфорт да пробаме може бебе ќе се искака и ќе му олесни. Ставам и топломер и пак ништо. Ваше мислење, да пробам со Комфорт? Некоја да го користела и да и помогнало ? Да напоменам бебе е 17дена.
Здраво бебе 3++ има премногу течни мрсулциња, кога диши баш рчи .До сега сме имале затнато носе и сме трчале неколку пати до педијатар ама тогаш беа бели крупни како топшиња млекце мрсулшиња ,и педијатарот не карал зашто одиме кога бебе си е добро.Е сега навистина не знам дали пак да ја носам ,ваква до сега не била затната затоа барам ако некоја имала слишно искуство да сподели што ја советувал педијатар.Ми е страв во чекалната како што е секогаш полна ,да не закачиме нешто па навостина да сме болни ,Исто да напоменам и прокашлува
Да се има напиено и исто кашла. Кога му турам на глава не можам да избегнам да не оди во уста. Отворена ја држи и во јазикот надвор.