Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    773
    За облекување кога станува збор најдобро е да не се облекува многу син ми е роден во јануари и до сега незнае што е тоа холахопки или премногу наоблекување сега кога заладе му ставив пижамки здола дека лази по ламинат и побргу ми крена ТТ

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    @joy1 mila i nas ni dadoa cefaklor surupce pocnavmo od vcera da pijeme. toa sto deteto nastinal ne e nasa vina toa se slucuva kaj site deca taja rastat tie.i jas kako ti sekogas koga kje se razboli sin mi koga place se maci jas placam zaedno so nego. bas vcera dodeka go cistese urologot tolku mnogu placese jas pocnav zardno so nego dusata me bolese ne mozev da go gledam taka da se maci no sto mozeme nie toa volja na Gospod e moze sekomu da se sluci. sekogas koga place sin mi silno jas prvo se obvinuvam sebesi kade sum zgresil sega dali so jadenjeto dali mu e toplo ili ladno sve mi pominuva niz glava, majcinska ljubov e toa samo edna majka moze da go razbere za drugite e smesna rabota.

pozdrav i se nadevam deka brzo kje vi pomine

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Мајка не може да згреши...ете гледаш како си осеќала дека има нешто. Ќе помине, само прашај да даваш и пробиотик со антибиотикот да не фати кандида, проливче....

На anina, TIGARCE86, zuto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    @joy1 секоја совесна мајка го има тоа чувство и тоа е нормално. Или поинаку кажано, чувството што го имаш кажува колку се грижиш како мајка.

На anina, bambusce, TIGARCE86 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мами јас се загρижив малκу вчеρа и денес, син ми има течна κаκа пρоливче од што може да биде тоа настинато му е мешето или ?на доење сме

6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.652
    Допаѓања:
    37.305
    Не знам κолаво е бебчето...Пρолив е аκо κаκа повеќе пати во теκот на еден час или половина час,не сеκогаш течна κаκа е пρолив,ова го има објаснето дρ. Јулија во соба за доење.
    Доκолу κаκа таκа често,може е пρеладено,може да вадизаби(зависи од возρаста) а може е и виρус. Следи го аκо пρодолжи за сигуρно утρе κај педијатаρ.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    @LaDyDoLl 3 месеци имаме не е таκа често само е ρетκа κаκа по малце 3-4 пати во теκот на денот,чудно ми е зошто κога κаκал пρетходно пелените биле полни,многу пообилно κаκал овие 2дена е таκа затоа мислев пρолив да не е...

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.268
    Што можам да сторам за шлајмот да го извади полесно? Се гуши целата неможе уште да заспие

9. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас купив инхалатор и инхалирав со физиолошки по 4-5 пати на ден. Инаку и ние на 6 месеци се премачивме со шлјмот, само што кај нас немаше потреба од антибиотици. Инхалаторот го купив за 1500 денари, што е прилично ефтино и ми кажаа дека не бил исти кавлитет како тие од 4000, ама ни заврши работа. Сега не можам да го барам за да ти кажам што фирма е ама утре ќе ти пишам.

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.268
    И педијатарот ми спомна за инхалатор.Зимата е пред нас ке мора да купам.Само кој најдобар?

11. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    824
    јас мачкам со рибино масло на алкалоид, ама моево само на стапалцата има и тоа многу малку. Ништо не е страшно тоа. Мене ме загрижува папочето, уште не е падното а веќе во среда правиме 2 недели. Кој ви е матичен педијатар?За колку време извадивте книшка за бебето?

12. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Инхалатор многу помага. И јас сакам да купам, но не знам кој е добар. Ако дознаеш пиши те молам. И со помин нека е. Се надевам дека веќе е подобра душа мала :*

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.268
    Убаво спиеше нокеска и уште еве спие.Фала богу Т не крена.Ако купам инхалатор ке ти пишам :)

На TIGARCE86 и chocolade им се допаѓа ова.
  14. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    И јас ве чекам за инхалатор немам купено сеуште кажете некој добар со убава цена :D @joy1 види мила и пиши ,ние бевме денес на вакцина и проверивме и крвна слика за бебушот,железото му е 105 паднато е ми препорача повеќе да внимавам на исхрана повеќе,телешко месо брусница жолчка,аронија цвекло јас внесувам се тоа,ама ете кај доени бебиња се јавувало така кажа и да отидеме кај матичната да ги види резултатите ,и може ќе ни дадела некое сирупче чекам искуства ваши што дававте вие на бебушите или вие земавте? за да им се подобри крвната слика фала ви убав дена на сите ;)

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.268
    Др јулија зборуваше дека нема фајде ако ти пиеш препарат за железо.Ке мора бебето да го пие.Ние исто проверивме кај мојата пред два дена беше 130.Јас сум цел живот анемична.Децата фала богу се на мм :) он е крводарител има јака крв за извоз :D

16. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    @LusySkyDiamonds јас од срце ти ја препорачувам д-р Моника Топузовска од Промедика. Работи со фондот, не наплатува плус прегледи, а е страшно добар професионалец. Ние сме сите кај нејзе и сум презадоволна. Книшката ја носеше мм кај него на работа и мислам дека прилично брзо ја земавме. Првиот месец можеш да го носиш бебето со картонот кој ти е даден при испис од болница.

На LusySkyDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  17. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Во право си душо во текот на бременоста станав анемична и може од тоа да е претходно си бев супер,ќе видиме што ќе матичниот педијатар може ќе ни препише нешто позз :)

18. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.652
    Допаѓања:
    37.305
    @TIGARCE86 на син ми му е 110 хгб. Ноρмално било κај доени бебиња,ете κај нас двајцата со мм имаме добаρ хгб. Јас не му зедов сиρуп,ја следиме сеκој месец κρвната слиκа,за неκој месец ќе почнеме со цвρста хρана,ќе почеκам може ќе се подобρи. Исто таκа и мене ми κажаа деκа хρаната κоја јас ја внесувам нема вρсκа со доењето а уште помалκу со κρвната слиκа на бебето.

19. Sunshine3

Sunshine3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    215
    ЈАс имам ваков инхалатор Piconeb, го земав од Виола мислам, околу 3,000 и сум задоволна. Мал е, не зафаќа многу простор, а има и маска за деца што ми беше најбитно.. Големиов мој кога беше помал ептен сакаше да се инхалира, и често знаеше да заспие :)

inhalator-pro-deti-piconeb.jpg

На chocolade, TIGARCE86 и joy1 им се допаѓа ова.
  20. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Ние имаме инхалатор даден на користење од јатрва ми, го користела за нејзините две деца кои често се разболуваа (значи доста го користеа), ете сега и за моето бебе ни се најде. Не е од најскапите но не е лош. Еве го index.jpg
    @joy1 Кога ние бевме болни јас и правев инхалации 3-4 пати во денот, едната обавезно пред спиење со физиолошки раствор а можеш и со камилица. Дишните патишта и се ослободуваа а носето само течеше. После инхалација и го чистев носот со аспираторчето (и ги смукав мрсулчињата) и подобро дишеше. За шлајмовите јас користев сируп од бел слез и исто чај од бел слез (во млака вода една лажица корен од бел слез). Мислам дека чајот најмногу ни помогна за да ги искака шлајмовите.
    И не се обвинувај, настинка е и ќе помине, периодов скоро сите деца кашлат и се со затнато носе!
    Гушкај го малото и нека оздрави најбрзо!