Да, се се обарува па се дава. Освен авокадо, банана и слични продукти. Јас не би почнала со морков, предност би дала на јаболко, тиква, батат, слива, крушка, палента, авокадо, тиквица, просо, цвекло. За почеток овошја и зеленчуци лесно варливи за стомачето. Само првото овошје или зеленчук го воведуваш само, после тоа на него ги додаваш другите нови намирници. Ориз може да дојде и покасно 9+ бидејќи може да предизвика проблем со запек исто како и компирот. Исто така во зеленчукови каши сосема на крај кога ја ставаш кашата во чинија додавај по некоја капка екстра девствено маслиново масло. Хранливо е, а и е добро за дигестија.
Kako e cejlonski cimet razlicen od onoj sto sekako go koristime doma? Jas na mesec razlika gi vovedov obrocite.
Мајки колку кг имаат вашите на 4месеци? Моето на 3 месеци имаше 7350 а сега 8605гр , ми рекоа што помалку да му давам да јаде и повеќе да е активен..
Моето на 4+++ има 9550 и освен стандардни препораки никој педијатар не го ставил на диета. Самиот матичен педијатар ми кажа да не се загрижувам дека ќе станува многу поактивен и нема да напредува како до сега, самото бебе ќе си ги намали подоите. Плус генетиката си го прави своето. Јас мислам дека немаш простор за грижа ниту да му кратиш оброци на бебуш. Не се сите бебиња по книга исто како и ние.
Леле што прочитав Пушти го да трча околу зграда/куќа или изгладнувај го. Како бе такви совети даваат?!?!?!?! Ние за да ослабиме гладни ли треба да седиме? Иначе моето е 6++месеци има 10кг. Активен е цел ден ама не слабее, само се дебели
Мене педијатарот ми рече, моево да е малку покрупно, ќе требало на диета. Пва кога имаше некои 2-3м. И баш се мислев, како ќе ставам бебе што е на мајчино млеко на диета.
Majka kasata mozes da ja davas odkako ke se naspie ,da ima pominato I vreme otkako cicalo za da saka da ja jade.Probaj taka
Не сум медицинско лице ни па имам познавање од медицина, ама стварно вакви коментари на докториве немаат смисла. Зарем јас треба да го изгладнувам бебето за да е како сите други!?! По незнам кој пат на темава ќе пишам/прашам ДАЛИ СИТЕ ТРЕБА ДА СЕ ИСТИ?!?! Па особено бебе што е на доење. Не секогаш кога е на цицка голта. Си ја сака мама, сигурност, блискост. Јас да го лишам од тоа, случајно да не голтни некоја голтка млекце па да се здебели. Ако е здравствено во ред, не гледам причина бебето да е побуцкасто од другите. Едно само е лошо во тоа, да го видиш ти доаѓа да го престегаш и да го искасаш. Во опасност е Имам пишувано дека моето се роди со мала тежина и инсистираа да давам ад, јас не дадов никогаш. Истите педијатри после неколку месеци, за истото бебе ми кажуваа дека е многу дебело и мора диета. Значи нема логика. Прво ако гледаш генетски сите во фамилија сме со вишок кг и сме биле буцкасти бебиња. На кој да е ова бебе, на комшиите?!?! Не можам да пишувам повеќе на оваа тема, треба дијазепам да пијам после
Здраво на сите. Бебуш ми е само на цицање и е 1 месец стар. Секој ден какаше само првата недела. Потоа почна на 4/5 дена. Има смрдливи гасови кога не е какан повеќе од 2 дена, а кога ќе се икака кака жолто и обилно. За грчевите му давам еспумисан и био гаја. И двете ги прекинав на неколку дена за да видам да не е од тоа ама немаше врска. Вие што доите, има ли нешто што можам јас да јадам за бебенцето полесно и почесто да кака?
Ех мајко, диета не значи гладување оти можи да има јојо ефект. Ќе му даваш нискокалорично млеко со намалена масленост и ќе го запишиш да спортува, по можност на вежби со висок интензитет. Еднојајчани близнаци не се исти, а не пак сите деца. По милионити пат, да му јадат газето на Мартин. Изнагушкај ми го, изнаштипи го и изнабацувај го. ❤️ Штом е само на доење, нормално е да не кака и по 10 дена. Пробај да јадиш јогурт, овесни снегулки, црни сливи, тиква..сѐ што содржи влакна и ја подобрува столицата кај возрасните.
Лелеее истото и нас ни го кажаа на 2 месеци. Дека сме качиле скоро 1кг и 500 гр да сме биле на диета. Душа мала плаче се тегне за цице а ти да го ставаш на диета. Нема шанси. Да им се чудиш на коментарите.
Јас на пример имам спротивен проблем. Ќерка ми нема качено над 500гр, освен првиот месец. На 3 месеци беше 4880, следнаа недела сме на педијатар, ќе полни 4 месеци ама сигурно не е над 500гр, ја мерев дома. На глава ми се качија сите слабо било детето, не сум имала млеко, ме фрустрираат максимално, се осеќам ко да го држам гладно детето. А она кога е будна како моторче во газето да има, нема секунда да не прета, 300 на саат е буквално. Радосна е, си полни пелени. Педијатарот вика супер си е си расте многу во должина. Фала богу јас и маж ми сме двајцата такви слаби и високи. Муабетот ми е, не сме ние возрасните сите исти, сигурно и бебињата нема да бидат. Дебело било бебе што цица, глупости живи. Чим си е радосно бебето, супер си е, да е живо и здраво, ќе си порасне, ќе се издолжи, ќе слизне цело. Поздрав мајка, не им се замарај.
Zdravo majkii, imam nekolku prasanja... Imame relaksator na kinderkraft, bebe e 1 mesec - koga mozam da pocnam da go stavam i po kolku vreme da sedi? Imame problem so lice, celo glavce, vrat i kaj lakti od vnatresna strana sitni brunki. Obrazite mu se rapavi i crveni, isto i usinjata rapavi. Pedijatarot ni dade da mackame losion na eucerin Atopi control. Molam za sovet
Прв совет од педијатар беше намали детергент при перење (ако си ставала полно капаче сега пола), оцет алкохолен во бубањот за омекнување на водата и обавезно дупло плавење и пеглање. Омекнувач не се препорачува. Или можеби е од претоплување ако е многу облечено. Да се редактирам. Средство убаво за бањање е маслена купка на Биодерма Atoderm .А релаксаторите претежно се од 0+. Ние од старт користиме.
Мнoгу леснo спуштаат. Сo никакoв секрет или затнатo нoсе и еднаш сувo закашлување имаше спуштенo на плуќа.