Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Прв пат му дае слива? Ако да, може не му ја вари желудникот, ако не прејаден ваљда бил

На Lili90 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.381
    Допаѓања:
    5.244
    Готово ја расоблеков само на танко боди.
    Ми се поти т.е. и се оросува главчето со пот кога ја хранам, кога се успиваме, утоп се прави.
    А кога треба да одиме некаде смрт ми е.....
    Дома топло врие. Од дома до кола е на блузиче само и покриена со кебе, оти ако облечам јакна за до кола, во кола дур ја соблечам ќе вришти и ќе се препоти.
    Во кола е на танко блузиче, а јас во јакна и пак во транспортерот и се оросува главчето.
    Па се бришеме, па облакаме јакна кога излегиваме од кола, и тоа облакање е драми со вриштење, и пак се препотува.
    Ете така едино можам да го настинам детево.
    Вашите се возат во кола? Мојата ако е време за спиење морам да ја извадам и во раце или на града за да се успие. Ризик е да, ама инаку зајдува во транспортерот.
    Дај утешете ме.

3. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    За облекувањето и ние сме живи голи,капа нараквици и чарапчиња никако. Ако и облечам нешто од тоа вришти додека сама не си го соблече сум ја гледала што прави за неверување е така мала а ги трие ножињата додека не ги соблече чорапчињата. До кола само со кебенце и одма го тргаме во кола,скафандерче само на отворено и тоа и го облекувам пред да излеземе од кола со отворена врата да не се испоти. За цицање додека се возите не,ние се паркираме на прв паркинг,кај и да одиме и да касниме не ми е битно, се паркираме,се раниме и после продолжуваме. Исто и со успивањето во раце

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    508
    Дали се погодени за 13 дена бебе? Да не пропуштаат многу? Која е разликата помеѓу тесно и широко грло, мислам што улога има тоа?

5. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    4.487
    Za prv pat e mnogu cela kasa, se pocnuva so 2-3 lazicki, pa ke zgolemuvas, 2 nedeli davaj pomalce da se navikni zeludniceto, potoa davaj po pola tegle, i ke zgolemis na tegle. Napravi pauza 2-3 dena I pocni pak so nekoe lazice. Izvini jas ne ti napomenav vcera koga ti pisuvav deka treba so po nekoe lazice mislev deka ti ima kazano pedijatarot..

На Lili90 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.381
    Допаѓања:
    5.244
    Работа е шо она само така заспива во раце.

7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    5.773
    Мислам дека нема разлика, освен во формата. Јас земав тогаш со тесно бидејќи се компатибилни цуцлите со Медела шишињата. Имаат различни големини цуцли, има и за прематурчиња кои се со најмал проток.

На TanyaClover му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.383
    Допаѓања:
    2.930
    Ve chitam vo vrska so temperaturata doma i oblekuvanjeto.Po ova shto go prochitav izgleda jas mn.go oblakam sin mi.
    Preku den temp.vo dnevnata ni e okolu 26stepeni a za soienje vo spalna 22.Preku den e oblechen so bodi na kratki i shpihozni ili pak trenerchinja,za spienje e vo vrekichka vaka oblechen so sredna nekoja debelina i kebence.Nekogash nautro e ispoten kaj vratot.Za shetanje mu oblakam jakna ili skafander na vaka oblechen kako pogore shto pishav i kebence,kapa ne trpi nema shansi.
    Da ne e premnogu naoblechen,me zamislivte?

9. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Кај нас дома е 22,23 степени. Облечена е по боди на долги и панталончиња без ногавички. Навечер е по боди на кратки и шпикозни со танко кебенце.

На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    26 степени е многу кај нас е толку за бањање кога е голка

На lia22 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    6.235
    Мајка ај за преку ден ќе речам некако океј (мада пак сметам дека се многу два слоја на 26 степени и ако веќе сакате на долги еве боди со долги и доле тренерчиња/пантоли за таа температура), ама за навечер ако те сфатив добро: боди, шпихозни, вреќа и ќебе, мислам дека е премногу.
    Секој си го знае своето дете ама за ноќно спиење мислам дека минимум ќебето треба да го тргнеш.

На IRBBB, Bubi*2 и lia22 им се допаѓа ова.
  12. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.381
    Допаѓања:
    5.244
    Зависи од детето, ама мислам дека е многу, башка 26 степени.
    Подобро помалку отколку преоблечено.
    Особено па за надвор кога сме, смрт ми е, постојано проверувам дали е испотена.

На Bubi*2 и lia22 им се допаѓа ова.
  13. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.383
    Допаѓања:
    2.930
    @Razvigorec @Autumn Love @brm_brm Fala vi na site.Da vo pravo ste,jas zgreshiv shto slyshav soveti od babi,tetki...
    Prvo bebence mi e,a i dolgo chekano si vikam ajde jas neiskysna ke slysham soveti,no sepak zgreshiv iako znam kako ni na nas taka im e i na nashite malechki.
    Fala ushte ednash.

На Bremena, IRBBB, marijamarkoska и 2 други им се допаѓа ова.
  14. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.381
    Допаѓања:
    5.244
    Јас така првиот месец дур се свестив, слушав.
    Сега си терам по мое.

На lia22 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    5.458
    И кај нас дома е 26-27 степени (парно греење) и стварно е претопло, се водам по мене, седам по маица на прерамки и боса па не ми доаѓа да го наоблекувам бебево, жал ми е а и не трпи многу. Така да уште од стартот до сега (бебе е 2 месеци) преку ден е само по боди со долги ракави и чорапчиња, а навечер истото само долни пижами плус му облекувам, а го покривам само со ќебенце. И фала богу ништо не му е :) А моиве и на мм мајка му стандард муабети кога ќе им пратам слика или видео - леле детето ти е голо, ќе го испонастинеш :sweat::sweat::sweat: Не се води по раце и стапала, ако му се образите, градите, стомакот или грбот ладни, тогаш слој плус, барем така педијатар ме советуваше.

На IRBBB, Bubi*2 и lia22 им се допаѓа ова.
  16. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Јас не знам како седите и вие на 26,27степени. Ја на термометарот кога ке видам 24 одма отварам прозорец. Мислам ке се угушам јас а не па бебе поготово облечено со два три слоја облека. И кај мене кога дојде мајка ми беше со тие муабети леле леле ке го измрзнеш па почна да ми го припокрива па фино се разбравме

На Bremena и Ljubova им се допаѓа ова.
  17. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    5.458
    И јас не знам како седиме искрено :sweat: Ама нови парна, нови прозори, на последен спрат... Лето не се живее во станов и таман ќе се порадувам дека иде зима, пак е топло.

На Razvigorec му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.383
    Допаѓања:
    2.930
    Otvaram i jas nekolku pati dnevno,no ete jas na pochetok koga si dojdovme od bolnica doma ne gi slushav si terav i se vodev po moe i koga pochnav da gi slusham povozrasnite zgreshiv (doma da e po toplo,bebeto da e poveke oblecheno,bebe bilo kako moralo po toplo da mu e).

На Razvigorec му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.383
    Допаѓања:
    2.930
    Najpametno pa i da zgreshime nekogash od greshkite ke se uchime,uchen nikoj ne se rodil.

На marijamarkoska и Razvigorec им се допаѓа ова.
  20. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.074
    Допаѓања:
    18.275
    Идеална температура за бебе е од 18 до 22 степени максимум и секогаш да се водиме по тоа ние како сме облечени (совет од педијатар). 26 е премногу (идеална за бањање) за толку слоеви облека. На таа температура ми текнува летово само во боди по кратки ми беше бебето. Некои бебиња сакаат потопло ама сепак според мене тоа е многу.

На Bremena, IRBBB и lia22 им се допаѓа ова.