Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.268
    А дали смеам бел слез да и дадам.Има 4 и пол месеци.Го користам за големата и мн помага знам.Се плашам со шлајмови мн да не предизвикат бронхит и сл бидејки е мало и незнае да ги исфрли самата

2. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Ох...мали сте (facepalm) . Ние прв пат пиевме чај од Бел слез на 5 ипол месеци. Нека каже некој поискусен дали на ’ ипол месеци смее да се пие Бел слез

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.268
    Наводно од август и во Мк ке има поливалентни вакцини.Плус ке се воведе вакцина против стрептокока кај децата со намален имунитет.Што мислите вие за ова?

4. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    773
    Ние кога бевме болни матичната ни даде сируп од белслез ама кога го однесов на приватно во полодност докторката ми кажа никако бел слез до година и така да не му го давав

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Никако пред година дена, па и до година и пол. На син ми му давам и одличен е ама не и за бебе. Оваа информација ми е од пет места, да не набројувам.

6. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Vcera sin mi primi vakcina, i sega ima temperatura 38.4. Doktorkata mi rece od 38.5 nagore da mu stavam cepce paracetamol, no jas mu staviv sea, mnogu bese kenkav. Vo red li e? :?:

7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    во ред е, за 0,1 нема разлика и така е кенкав, а и ги боли. Плус сирупчето е и заради болка.

На wtff и joy1 им се допаѓа ова.
  8. evasonce

evasonce Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2014
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    206
    @wtff ok e ne se sekiraj tusiranje pocesto i ke bide ok. Koga gledas deka kacuva ne go ostavaj bebeto da spie, igraj go setkaj go, ne go oblekuvaj mnogu, poveke tecnosti ,ke pomine... so lesno.

На wtff му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.268
    А зошто при Т да не заспие плус вакцинирано е?
    Сите обично по вакцина се поспани и мамурни и неможеш со сила бебче од два месеци будно да држиш :)

На evasonce и wtff им се допаѓа ова.
  10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.652
    Допаѓања:
    37.305
    Па обично и јас имам слушнато деκа κога дете има Т не се остава да заспива,од стρав да не се успие(Т ги успива)па овде κај нас виκаат може да се "заноси"(да забоρави да се ρазбуди)
    Но со бебињава тешκо може да се одρжуваат будни,тие што од болκи што од мачнини саκаат да спијат

11. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    И моите деца спиеле после вакцина. Сум слушала дека не е убаво да спијат ама доктор не ми ја потврдил таа информација. Јас сум ги оставала да спијат зошто не сум можела да ги држам будни ама постојано сум ги надгледувала.
    а зошто обично на спиење качуваат температура. знае некој?

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. evasonce

evasonce Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2014
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    206
    Pa obicno vo spienje kacuvaat poveke T na toa mislev. Neka ja potspusti pa ke nanka... jas bar taka pravam... imas sigurno zabelezano deka stom e pospano kacuva poveke. Togas jas zemam igracki go igram setkam niz soba ako gledam ne uspeva odma tus... ke ja spusti i togas go zaspivam. Mene mi uspeva... neznam sum go fatila jas taka redot...

13. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Fala vi na sovetite. Se spusti temperaturata. Od kako se vrativme od vakcina po dva tri saati zaspa i spiese 7 casa (od 18h do 1 i posle 3 casa kaci temperatura) dali toa e od vakcinata? Sto spiese tolku dolgo?

14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Можеби ќе треснам “зелена“, ама јас мислам дека тогаш организмот е најопуштен (пасивен) и не се бори така како кога е активен, т.е. кога не спие. Можеби е поврзано со оние два система симпатикус и парасимпатикус. Симпатикусот ја убрзува работата на срцето, а парасимпатикусот ја забавува...

На leona83, anina и evasonce им се допаѓа ова.
  15. evasonce

evasonce Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2014
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    206
    Bas taka.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.268
    Јас со големата имам проблем што скоро па ич не пие течност и при Т бавно ја симнува.Малото барем цица а и вода му давам кога е вакцинирана почесто по неколку голтки и досега не качила Т со ниедна вакцина.
    Сакав да прашам..колку треба да помине од пиење антибиотик за да се прими вакцина?

17. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Една недела до 10 дена. Барем мене така ми кажале

18. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ние сме 2 ипол месеци и ноќеска малата не ми спиеше ич. Се будеше на секои 30 минути и беше ќенкава. А гледам и сега е таква. Дали се работи за скок во развој или е уште рано? Знам дека негде 3 месеци има скок па ме интересира дали одкако ќе наполни 3 месеци или може и пред тоа да се случи??

19. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    @chocolade мила ние имавме скок во развој на 2 месеци и 3 недели, така да можно е да е скок во развој нервозни се кенкави не спијат воопшто,или спијат и се будат на саат пола саат син ми со мене се караше цица цица се трга се кара, па нејќе да цица едвај се убедувавме да продолжи да цица кај нас, траеше 1 недела ќе помине и кај вас само трпение поздрав до вас две :*

20. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Освен скок друго објаснување не можам да најдам. Исто и кај нас, само нешто е намрштена, нервозна плаче, се буни. И дадов и чај од нане случајно стомаче да не ја боли. Треба вакцина да примаме оваа недела :( Ем скок во развој ем вакцина кој знае каква ќе биде душа. :( Бацки и до вас двајцата :*

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.