Само бебето на под колку може повеќе. Мојата од месец е на под и се сама си прави. Јас и покажувам и после сама вежба. На 5 месеци почна нестабилно да седи на 6 веќе седи убаво. На 5 месеци почна да се дига на колена во позиција за лазење. На 6 лази наназад и полууспешни обиди за напред. Само на под и колку може повеќе на стомаче. Секое се ќе прави кога ќе биде спремно, наше е да им обезбедиме да се вежбаат
Фала. Планирав исто како вас ама гледам по фб групиве викаат ги кревале, па се мислев да не го уназадам во развој. Ќе си продолжам како што наумив, па здравје во јануари Антоније ако каже нешто дека треба, ќе менуваме.
Прво педијатарот ми рече дека е многу рано мал бил, да продолжам со 30, па на своја рака почнав да му правам 60 овие 2 дена ама несака повеќе од 40...
Od lezecka poza ke diga glava nagore...mojata imase period a ja legnes se so glavata nagore ko teleskop....poleka poleka dobiva sila za se poveke da sednuva. Togas ke go vezbas. Jas prvo ja fakav za racinjata i malce ke ja potkrenam za taa da prodolzi t.e. taka vezba stomacni. Posle edna raka i drzam so drugata nozete zalepeni za krevet i ja podigam malce za da.pocne so drugara nejzina raka da se potpira
Јас уште едно прашање имам околу лекови и доење. Дали сте користеле mucoplant сируп на dr theiss за време на доење? Или што сте користеле за искашлување?
Колку време треба да му давам да пробува вкусови? Треба на секои 3 дена различна овошка или зеленчук, тоа ок ама колку време да терам така на секои три дена различно? И дали кога пробува вкусови се започнува и со вода? Ако да, колку и кога? Со лажичка или шишенце?
Ако даваш дохрана на традиционален начин, секоја намирница се воведува 3 дена, потоа нова намирница се дава, која можеш да ја комбинираш со нешто шо претходно веќе е воведено. Сѐ се воведува по 3 дена. Водичка можеш, да не е повеќе од 50мл за 24ч и внимавај во водата натриумот да е во концентрации до 1.8. Можеш да му даваш водичка тоа шо ќе ти пие- шише, чаша со клунче, отворена чашка..
Тоа е бидејќи натриумот може да ги оптерети бубрежињата, а освен преку водата се внесува натриум и преку храната. Јас му давам Јана, во неа има 1.8. Можеби тие што се стриктно за бебиња од аптека се и со пониска вредност.
Да, знам дека е по три дена. Ама не знам колку време треба само вкусови да внесувам. Не знам да се изјаснам ни јас што точно прашувам. Ќе почнам од зеленчук, не знам што се може, но планирам морков најверојатно или евентуално тиква. Е сега 3 дена морков, 3 дена тиква, 3 дена јаболко, 3 дена круша...и до кога така да терам? Ме разбираш на што мислам? А вода денес земав на babylove тетрапак, но не обрнав внимание на натриум, не сум знаела.
Прашањето ти е сигурно кога да воведиш оброк. Јас воведив после еден месец пробување на вкусови. Секоја намирница ја давав по 2дена. Намирниците што да дадам ги гледав од табелите што се за дохрана, ги има тука во темата за дохрана објавено.
Ко шо читам низ темиве некои педијатри советуваат месец-месец и пол да се пробуваат вкусови пред да се премине на цел оброк. Други пак советуваат прв ден 5 лажички, втор 10, трет 15 лажички, па нова намирница. Тие 15 лажички се речиси оброк. Самата мислам најдобро ќе процениш, дали бебе е заинтересирано, дали сака да јаде, колку сака да јаде. Ако е јадач ко мојот ќе се мољакање за 1 лажичка. Ние до оброк мислам дека на 2 години ќе стигниме.
Јас па знам дека 60мл вода со наполнети 6 месеци е максимумот, а после секој месец се додаваат по 10мл, значи до година дена околу 120мл
Секако додека да се научат да пијат треба време. Мојов нешто ќе голтне, нешто ќе му истече од страна и така ќе отидат 50-60мл, а он уствари дали испил и 30
Ок, разбрав. А овес, просо, киноа, ориз како се воведуваат? Гледам на бебе готвач дека е 6+,, тие директно после воведени вкусови се мешаат со овошје или зеленчук или?
Јас ги давав во комбинација со овошје или зеленчук што ми се веќе воведени. Сите се некако неутрални на вкус, затоа сметав дека треба да одат со нешто заедно. Ги давав по 3 дена една житарка, во различни комбинации во зависност од тоа што имам дома во фрижидер. Исто, не пазев да се точно по 3 лажици или 5 лажици на ден. Гледав по бепче, ако и е интересно, давав повеќе. После еден месец од воведување вкусови, почнав да го мерам оброкот во едно мало тегленце од 125гр за да знам колку јаде.