Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    јас да не се жалам значи моето спие него ние сме настинати од дома седење дома почнаа солзи од окцето и како гнојче да ни фќа шлајмови имаме еден куп ... него нешт осруго сакав да прашам на малава почнав да и давам еспумисан за грчевите и давам 3 пати некаде по10 капки е сеа во вечерните часови т.е ова време некаде и се шири мирис од устата на капките и каките така имирисаат се случува ли ова внекому друг последен пат и дадов денес во13 часот или е нус ефект кај наси даги прекинам ?

2. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    За очињата што му фаќаат гурелки-сцари чај од камилица, нека се олади и со памуче измиј му го окцето и тоа ќе повлечеш со памучето од внатрешноста на окото (капакот-окцето нели ќе си го затвори) кон надвор, се надевам ме разбра.
    Инаку и јас на син ми му давав капки и тоа неколку пати дневно по 25 капки (5 пати по 5 капки, некако броев да не му дојдат наеднаш да не не може да ги голтне). Нели тие се со некаков вкус и мирис на банана, искрено мислам дека устето му мирисаше во моментот додека ги пиеше, а за после не сум приметила пошто нели тие се даваа пред подој. А за каките немам приметено дали мирисале. Се` додека каката не е зелена, мислам дека се` е ОК.

3. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Варев чајче од камилица и така чистев ама ништо од тоа па сеа ставаме капки а утре ќе испратам брисче за неа од носето може да е само каналот затворен ама може да е и инфекција зашт тие гурелките се како шлајмот зелени и ставаме тобрекс . Ама ова со капките ме збуни мириса еве втор ден откако ги даваме мириса и устето и каките ја мирисав пелената :D дури одвоено да не ми се меша, ај ќе ги давам по потреба само ако не

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.647
    Допаѓања:
    202.139
    Камилица во очи на мало бебе никако! Ова ми го кажаа и две патронажни сестри и тројца доктори. Има ситни делчиња (без разлика колку сте го цеделе) кои може да го изиритираат окото дополнително. Штом ставате капки тобрекс, супер, веднаш ќе се повлече. Ама барем 5 дена треба да се ставаат, повеќе не, помалку не.

5. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Да така 5 дена ставање е сеа јас не идам по упатството 2 капки на 4 часа туку на 6 часа по 1 капка и јас не можам и да и го затворам солзниот канал премалецок е

6. LaChiquita

LaChiquita Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2010
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    478
    мамички да ве прашам, дали сте користеле подлога за преповивање од оние што се поставуваат на бебешките креветчиња??
    мене ми се гледа многу корисна, но сакам некое Ваше искуство.
    Еве вака изгледа, доколку не ви текнува за што ве прашувам

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    vo pocetokot ne koristevme , sega otkako go namestivme montaznoto krevetce imame i podloga za presoblekuvanje i mnogu mi e po lesno vaka, pred toa grbot me zaboluvase dodeka ja oblecam , smenam pampers i red dr raboti, zatoa mislam deka e mnogu korisna stvar .. e sega ne znam do koga ke ja koristime ama vo sekoj slucaj podobro e vaka :)

На LaChiquita му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    мамички вака син ми нема запек не беше какан 5 дена денеска бидејки мн плакаше докторката ми рече да го олеснам со топломер какаше нормално има напон но неможе да се искака а каката е нормално ретка како што треба да е помош некој со исто искуство,позз ;)

9. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Нема да барам совет туку сакам да споделам едно искуство.
    Како што пишав и пред некоја страница син ми се разболе во средата и како што поминуваат денвиве тој уште поболен беше наместо да оздравува. Полн е со шлаем и не може да го искашла.

Една колешка на сестра ми ми кажа дека има една жена ( инаку мед. сестра, работи во Козле) живее во Н. Лисиче која многу успешно и добро вади шлаем кај бебиња. Жената е многу фина, пријатна, полна со разбирање и многу соочувствителна.
    Бев скептик и викам- ај со сирупов ќе му помогне.....
    Но ноќеска страшно поминавме, детево се давеше од шлаем, цела вечер плаче, го дере грлото, кашла, кива, не можеше да цица, мрсули низ нос, низ уста...страшно :( ;(

И така без излез и во очај се јавив кај жената утрово, се договоривме и го однесовме околу 13ч. Беше гладен, добри 2ч не беше цицан, ми рече да го однесам гладен, за да не повраќа храна, туку само шлаемот да го извади.
    Му извади, да не претерам ама, една кофа шлаем :o ....инаку шлаемот го вади со пердувче, тој плаче, таа вади шлаем, ја наполни пелената со шлаем (од дома си носиш пелена), ми нагласи дека ништо не го боли....правевме неколку пати пауза и утре пак ќе го носам (така се договоривме со жената).

Требало три пати да се оди (така ми кажа колешката) за да се извади целиот шлаем, за да не се истоштува бебето многу.

Откако си отидовме од кај неа, цицаше во кола едно 20 мин. без престан и без ич да се накашла. Дојдовме дома и цел ден си спие, се буди само за цицање и еве го спие без ич да се накашла, цица без проблем, не се засркнува ни закашлува, а 2 дена мака си мачиме и со цицање и со спиење. :(

Друго, носето му е затнато и целиот шлаем од носот му се слива во грло, а плуќата му е чиста.
    Ми рече во носот да му капнам кантарион (домашен, од аптека, сеедно каков) или маст за очи хлорамфеникол, што имам по дома. Јас имав и тоа и тоа, но се одлучив за маста, земав чепкалче за уши, ставив слојче мало од маста и му влесов во ноздрвите, еве го поубаво дише.
    Исто рече да ставам сол во чорапче, да го стоплам и да му го ставам на носето горе меѓу очињата, кај синусите....тоа не го направив уште, после кога ќе се разбуди, сега не го пипам, нека се наспие.

Господ здравје да и` даде на женава, ми го спаси детето. :clap: :clap: :)
    Конечно мир и тишина, три дена само плач и кенкање слушавме, прееска беше буден половина час и се смееше, му олесна, срцево ми се стопи. :)

Инаку се плаќа, не дај Боже никому да му притреба, ама добро е да се има нејзино бројче, за тоа по ЛП.

На NoellePage, Umbrella22, meU и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    lolyta milo mi e sto e po dobro.. pa i ne bilo loso dete tuku ete nesto go macelo :) :)
    i mojava taka edna vecer bese kako radio cela krcese .. ama denta ja drzev poveke vo race da i spadnat nadole .. i sega za sega slajmovi nemame.. pu pu :)

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    ^^ И кога ќе спие ако пак и се појават, не да Боже мрсулчиња или ако и` се затне носето, ставај ја да спие поткрената, на поголема перница.
    Јас имам едни ептен големи и долги и широки и на нив го легнувам ноќе и помирно спие, слузот се лизнува надоле и не се дави. :)

На Unique.chick му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Добро е ако можете даги подигате на перница кај мене бебушка се врти лево десно м ногу со главчето, а и се подига малку со главчето ако има грч и еднаш ќе ми отидеше нанпред од перничето когае поткрената затоа поткревам само душек со ќебе па треба инешто под ноџињата да и стаам да не оди надоле

13. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Ова е ептен добра работа, мене многу ми се најде, посебно првите денови зошто половината ужасно ме болеше.
    А и сега си го користиме постојано.

14. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    мамички вака син ми нема запек не беше какан 5 дена денеска бидејки мн плакаше докторката ми рече да го олеснам со топломер какаше нормално има напон но неможе да се искака а каката е нормално ретка како што треба да е помош некој со исто искуство,позз

15. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Ништо не те рабрав :?: , има запек или не, какал или не, ај малку поубаво објасни... стави точка, запирка...

16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.896
    Допаѓања:
    40.716
    леле Лолитке баш ми е мило што се средило со детево твое , па мака си имало тоа кутрото :( затоа и не спиело убаво .- душиче
    И за тоа пари не се жалат , колку сака нека е ...само не дај боже :(

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    лоли вака значи не беше какан 5 дена и почна да се пнува и да плака докторката ми рече да го олеснам со топломер го олеснив но немаше запек сакам да кажам каката беше нормална а тој неможе да се искака колку и да се напнува,а предходно има добивано запек го олеснував исто со топломер но каката беше како брбушки и тогас го олеснував на 3 дена ,е сеа не ми е јасно зашто со нормална кака неможе да се олесни постојано се напнува гасови има многу дури плака ко има гасови.поз

18. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.896
    Допаѓања:
    40.716
    Ако е само на доење нормално е да не какат и до 14 дена бебињата :) моево 9 дена како не беше ..ама немаше мака ич
    незнам кај вас како е . :)

19. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    на мајцино млеко е нз со да казам мн плакаше и грев ме беше така да го гледам душичка мала :|

20. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    И јас така испаничив, не беше какан три дена, пробав со топломер нејќе :tmi: , ај пак со топломер, пак нејќе :tmi: и го пратив мм по чепчиња, се искака и тоа нормална му беше каката, не беа тврди гомца, туку течно, нормално. :lol: :$ леле што пишувам :lol:
    И потоа прочитав дека доенче само на мајчино млеко не е страшно ако не е какан и по 10 дена и веќе не паничам, некогаш ќе се олесни на три дена, некогаш секој ден по три пати или повеќе, како кога....не се замарам веќе.
    Ама ако си има мака, ако плаче, се грчи тогаш мислам дека е во ред што си помогнала.