Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. heppymom

heppymom Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2014
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    114
    :(Нас уште не боли стомачето,не можеме ни да се исκаκаме еднаш дневно само,незнам веќе што да пρавам,дајте неκој совет...κупивме беκутан чајче ама мислам само за неκпј саат го смиρува,ми ρеκоа чај од нане јас да пијам,паκ исто ,па чај од κим истоо,и еве денесκа земавме чај хипп чај за доилκи па κе видиме κаκо κе биде до утρе,гρевче е неможам да го гледам κога се мачи да се исκаκа

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.266
    Земи инфакол капки со пробиотик се внатре.Колку месеци сте?

На heppymom му/ѝ се допаѓа ова.
  3. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    И кај малиот мој исто. Се совпадна и со вакцините плус. :| Повеќе спиеше, ама многу тешко заспиваше, плус си бараше во раце.....кога не можеше да заспие не знаеше ни сам што сака, па кенкаше и во раце и во креветче :| Сега е пак се во ред, не e веќе кенкав, само му остана навиката дека покомотно му е кај татко му да се успива :D Не се грижи, ќе се среди се :)

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  4. heppymom

heppymom Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2014
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    114
    Денес две недели полниме

5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    @heppymom јас од 10 дена давав чај од нане и ким. Е сега дали и делуваше не знам но си имаше грчеви до 40 дена. Стави ја на рака да ти лежи со главата накај твојот лакт (внатрешна страна) а со газето на дланка. Мојата само така се смируваше.

@green.eyes мило ми е што сте добри. Јас веќе збудалев, имам подочњаци до колена и ми се спие ми се плаче. Како зомби сум. Немам спиено од завчера вечер :( Цел ден не е спиена денес. Легнав со нејзе божем на цице да спие, обично тоа и прија но ништо. Само плаче писка и сака во раце. Немам кој да ми ја почува ни 1 час. Не можам до тоалет да одам, јадам на нозе во кујна(бутам што ќе најдам).. Едноставно не можам ни 2 минути да ја оставам одма плаче :( Не знам како издржува без да спие... Денес ми е многу тешко ;( одозгора на се, сега му кажувам на мм на телефон како ни поминал денот и он се смешка вика па што да правиме тоа е :@

На TIGARCE86, green.eyes и heppymom им се допаѓа ова.
  6. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    :hug: @chocolade , гушки до тебе и принцезата. Имаше и малиот таков период кога буквално воопшто не спиеше преку ден, мене тогаш почна паника да ме фаќа, што се не прочитав на интернет (facepalm) Тоа беше пред да наполни 2 месеци, му траеше некои 10 дена сигурно. После пак почна да си спие нормално, можам да кажам дека кога му заврши таа фаза почна да спие навечер, дење да преспива по неколку пати. Те разбирам за немањето време за себе, и ние сме сосема сами овде. Сопругот е до 6 на работа, не можам да се пожалам, помага многу кога е дома. Заеднички правиме скоро се, повеќе он го чува навечер ме остава мене малку да одморам. Само и он дека не гледа некои работи што се случуваат дење, вака знае да се истрча нешто :) Малиот спие кај нас навечер, ама некако како да менува нешто последниве 2 дена, се покасно заспива навечер, малку чуден распоред ми прави на спиењето :| Ќе видиме што ќе се случи. Некако се повеќе и повеќе бара за во раце да си седи, или па ако е во релаксатор да има некој до него......Не можам веќе толку долго сам да го оставам, сака да гледа некого до него, инаку заплакува брзо. :| Инаку го чешаат ли го чешаат непцата, прстињата му се нон стоп во уста, а глодалка не сака ни за жива глава, исто како со цуцлата лажалка :| Само додека е ладна ја чува во уста, после ја плука многу драматично и нема шанса пак да му ја подметнам. Со ништо не се лаже ова мое дете уште од сега ]:) :D

Знам колку е тешко, ама ќе издржиш, сигурна сум :* :hug: Ќе си го најде пак редот, постојано менуваат во првите неколку месеци :)

Последна измена: 23 декември 2014
    На chocolade и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  7. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    @green.eyes и ние сме со ρацете во уста нонстоп,и ладни му се многууу се лигави само ,и вчеρа κога пρимавме ваκцина педијатаρот ,ми потвρди деκа почнале забите 3месеци имаме,набабρени непца κажа деκа има и пρемногу лиги виκа, κај и да може и на 4месеци да светне пρвото запче таκа да може и κај вас почнал пρоцесот :)

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  8. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    @green.eyes иста ситуација значи. Се надевам дека е фаза и дека ќе почне повторно да си спие мирно навечер и да не биде толку ќенкава. А тоа дека сакаат внимание нема да се смени, некои деца едноставно се такви :) Мојава еве денес па сака да спие на цице не дека цица, едноставно сака да и е во уста цицето. Штом се тргнам се буди. :^) И мене ми помага сопругот многу но последните 10 дена, заради приближување на нова година работи од 8 часот до 12 навечер. Немам со кого муабет да си направам. Така се ми се собра изгледа периодов :( Бацки со тебе и бебушот твој, се надевам дека брзо ке му помине кризата со непцата :*

Се извинувам што се испожалив но морам негде да се испразнам :)

На green.eyes и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  9. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @chocolade , и мене тоа ме плаши, ова малово е големо гушкало (нема на кого :$). Сака да има некој до него, да комуницира, да му зборува, да се гушка.....Тоа не се менува, знам, мислев да се смени си спиењето, дека ќе си го најде малата редот. :)

Сакам да прашам со што им ги мачкате непцата на бебињата, со кој гел? Само се нанесува на непцата и толку? По колку пати дневно смее да се мачка?

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  10. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Ние настинавме носето затнато ни е,κиваме κашламе сρеќа чист е на плуќа ,ништо нема поминавме без антибиотиκ,на педијтаρ ни κажаа топла бања со κупκа,чистење на носето со аспиρатоρче и солени κапκи тоа е деца...

11. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    mojot sin od 3 mesec non stop se lagavi i so racete vo usta e a zsb seuste nema, eve vekje 6,5 meseci a seuste nema. a najmnogu se nerviram so nasitr doktori vednas stom kje ho odnesam deteto ako nesto go maci prasuvat kolku meseci ima i ee toa e od zabi , abe site simptomi uvo temperatura zatnat nos gluposti . im se mrzi da go zemat da ko kontrolirat detalno deteto i vednas dijagnozta zabi vadi.
    jas go namackav so gel no nema nikakov efekt ne pomaga barem kaj nas posle pak raceto vo usta i prodolzuva taka non stop sve sto kje najde.

На bambusce, green.eyes, TIGARCE86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    @slimy син ми од 3 месеци беше со лигушки и раце во уста и се што ќе дофати, па на 9 ипол мес. изваде забче така да не се ориентирај спрема месеците. Секое дете е приказна за себе.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.652
    Допаѓања:
    37.305
    Па @slimy не дај Боже аκо има маκа ќе плаче,многу јасно е деκа имаат стρашни болκи,на здρаво место тρеба да пуκне мевцето и тρеба да излезе заб. Тоа е пеρиод κој моρа да го поминат и тие а и ние поκρај нив. А за педијатρиве,не знам дали е мρза,аκо има нешто сомнително нам веднаш ни испитуваат κρвна слиκа и се е јасно,веρувам деκа пл детето се познава κога нешто го мачи или има пρоблем.

14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    @slimy и ние од 3 месеци имаме мака со непцата ама нема абер од запче. Не е ни отечено местото. А последнава недела ептен е нервозен.

15. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    pa jas se nerviram sekoj pat sto kje odine vo kontrola ni vikat brzo kje bide prvoto zabce mestoto e podgotveno a nema zabce seuste. eve posleden pat sin mi tri dena placese go odnesov kaj razlicni pedijatar i mi vikaa od zabite i nikoj detalno ne go kontrolirase samo posleden pat na dezurstvo ko kontrolirase i vednas ne pratija vo urologija deteto imase infekcija i inase bolki i teskoti koga trebase da moca i go cistija tamu. a site drugi prethodno vikaa place od zabite zatoa e nervozen.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.266
    Мене ,кога малата ми имаше 10 месеци ми качи Т над 39 .Леукоцитите и беа 17.Матичната ме убедува заби се во прашање и освен витамин ц да не давам др.Хмм си викам ја со таа крвна слика не ке да се заби баш.Се јавив во тогашен св.Лазар и појдовме.Детето имало бронхит.Два антибиотика,пробиотик,витамини плус ни дадоа план за дво неделна исхрана за да и кренеме имунтитет.Уште ги памтам зборовите на др.Паздријан-детето ти е мн мн болно.
    Добро што се послушав себеси.Втор случај пред месец и пол.Големата ми се жалеше често на болки во стомакот,имаше дијареа и слаб апетит.Ми велеа цело време од стрес било се е ок.Отидов во Систина ми викаат детето е дехидрирано (видоа по урината) и не пратиа на ехо каде најдоа зголемени лимфни јазли како резултат на несоодветно лечен вирус.И отаму и болките во стомакот.Имам ххх вакви примери.Поучена од сето ова матичниот го имам ради реда.За се останато плакам на приватно ради тоа што не ги мрзи да ти посветат внимание.

На marchi-cool, slimy, snegulkata и 3 други им се допаѓа ова.
  17. evasonce

evasonce Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2014
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    206
    Denes sme na vakcina.... drzete ni sreka so lesno da ni bide.

На green.eyes, LaDyDoLl, snegulkata и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Bajaderka

Bajaderka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    339
    Мајки со што ги мачкате малите на лиценцето? Мојава од што пика во уста се што ќе и дојде при рака е направена лом, ептен е нафрлана, а претходно лицето и беше ептен чисто. Сега за сега и го мијам лицето со камилица. Нешто друго што можам да направам?

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.266
    Во глобала со ништо.
    По потреба со мустела

20. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    нас ни помага павловиќева ОРИГИНАЛНАТА , го мацкам навечер по капење и сабајле му и чисто лиценцето, а се нафрлуваат од рацињата сто ги ставаат во уста