@TanyaClover @dipsidipsidipsi jas po konsultacija so pedijatarot i po negov sovet smeniv.Mn.mi go isfalija bebelanot (spored mene nema losho ad,samo dali na nekoe bebe mu odgovara ili ne,individualno).Razgovarav i so prijatelka koja beshe mn.zadovolna od bebelan,no otkako i go kazav nashiot problem ne kakanje okolu 3 dena,zelena kaka pritoa i teshko kakashe ona se priseti deka maka macele so zapek chestopati i ne nashle od shto e i samo reche dali e mozno shto se ne ispitavme... Mamichki vie napravete konsultacija so vashite pedijatri,pa ako ve sovetuva za promena so drugo ad,napravete ja.
Мојот постар син е роден зимно време. На четврти ден од раѓање се одкорна од плачење пред спиење дури и помодруваше од плачење и на крај стигнавме до дежурен во 3 сабајле со бебе умотано во ќебе од паника. Само што излеговме од дома престана да плаче. И таму реално го прегледаа, дали јадело, дали има млеко итн. И на крајот ми рекоа мајка на бебево воздух му фалело, сакало да прошета. Малку си раскажав јас хахахха ама муабетот ми е секако дека можеш да изнесуваш. Да не биде минус тт, да нема силен ветар, да не е на дожд, да не е многу загадено. Постепено по малку ме подучуваше тогаш педијатарот. На пример прв ден 5 мин, втор ден 10,трет 15. Не класично шетање туку вадење дете на воздух. Секако ќе си одлучиш сама ама според мене и те како им треба воздух.Посмирени се и поубаво спијат.
Бебеланот според мене е едно од поубавите, но е мн јако и е погусто, барем таака јас забележав и затоа ваљда по одредено време им создава проблем на повеќе од бебињата. Ние го сменивме, но додека откривме дека е до млекото нерви и плачки мислам и од тоа килата на папчето излезе срга нема ништо. Сега сме на новалак 1. И има разлика ова иди некако како поретко полесно млеко.
E pika i race vo usta, samo ne se ligavi obilno, tuku epten malku Vnimavam mnogu koga go banjam da ne vleze voda vo usi Ajde ke sledam, pa ke vidime sto e Pedijatar vika site bebinja toa pravele, sto ne mi e zadovolitelen odgovor bas
Прееска и залетна во душник од капки шо и давав, беше како подлегната . Ја свртев само настрана. Уште еве ми кашла, тоа значи се чисти? Шо треба во вакви ситуации да направам?
Девојки ми треба совет…малава ми е 2 нед,последниве 3 дена само на града сака да биде а ја тргнам премалува од плачење значи ја ставам цицка и ке заспие а ја тргнам ко зајак е некој одма се будисе испокарав со сите дома пошто сите се експерти па падна муабет немам млеко а постојано се одмолзувам за грчеви давам еспумисан капки и чајче од анасон ….можно е ова вака период да му е или со здравје да си го носам табиетов
Прво жива и здрава да е бебушка. ❤️ Мама цицањето не е само храна за бебе, цице е љубов, утеха, топлина, сигурност. До пред 10тина дена била во топло и темно место, сега сѐ што знае е само миризбата на мама. Нормално е да сака да е до тебе. Каков табиет на новороденче од 2 недели, остави го блиску до тебе, поврзувајте се. Држи се подалеку од такви луѓе и коментари, немој да ти намалуваат самодоверба и зголемуваат несигурноста како мајка.
Мајка живи и здрави да сте. Нормлано е тоа си бара сигурност бебушот, а единствено што знае и и е познато си ти. Затоа уживај гушкајте се. Тоа за коментарите неизбежно е пробај да не се нервираш. Игнорирај само твојот мајчински инстинкт следи го.
Majkii dali duseceto na krevetceto vi e podzakoseno? Tie sto se porodile vo plodnost, tamu se taka pa preporaka bese i doma da e taka.. Prasanjeto mi e, do koga treba taka?
Па да, како растат побрзо цицаат и за пократко време се најадени, но ако сте болни нуди ми повеќе да цица за да не дехидрира.
Мајки еве 4-5 дена малото скоро нонстоп е кенкаво, се стега, црвенее едвај свржува сон и ден и ноќе. Ќе дремне 10-15 минути и се буди, и тоа што го спие е немирно, а се гледа дека му се спика. Ги диза ножињата, се стега ептен. Такви се грчевите ? Вознемирено е целото. Давам капки, пробиотик, давам водичка со ким, ставам термофорче ама нема промена. Страв ми е да не е нешто друго, дека се патиме со крвавите столици. Мислев во одредено време се појавуваат грчевите.
Грчеви се според тоа што опишуваш. Топло на меше, капки и плус со ноџињата како точаче да возу кревај ги нагоре.