Jas vezbi i pravev za sama da sednuva, a osven vo kolicka i hranilka doma ne sum ja potpirala so pernici ili neso slicno. Vezbite mislam od 4-5 mes negde
Ако се мачи и гледаш дека му е тешко, прашај педијатар за чепче. Јас на 7ми ден како не беше покакан ставив и се смири детето. Само еднаш се случи така. Пробиотик дали даваш? Со неколку лажички вода топла или чај пробај.
Од ортопед дозвола имав после 6 месеци да го седнувам. Ама не почнав така нагло, ајде од денеска ќе го седнувам. Сам почна да дава знаци дека сака да седи па јас помагам. На една страна се турка со раката а со другата се држи за мене. Јас само помош давам, не го влечам. Стабилно, без да паѓа назад,лево-десно, почна да седи сега на 7 ипол месеци.
Исто ! Дури и мљка мачиме пошто нејќе да и е лигавчето на неа а све што може да дофати све става у уста и цица (ќебе,скафандер) уши не тегне, ја мислев да не и е малку храна ама одбива денес 2 пати кога ја нудам да цица па не сум паметна што да мислам.
@Pacient srna ортопедот ми рече од 4 да му правам вежби да го кревам нагоре. Пробуваме по малку овие денови, гледам дека и сам е заинтересиран, се крева нагоре, не му се лежи.
Epa da prvo digaat glavata nagore ko teleskop ama nema sila vo stomacnite da sedne i malku po malku ojacuvaat
Epa prvo ja drzev za racinjata za da moze sama da se digne do sedecka pozicija taka vezbase stomacni. Ke ja fatam i milimetar jas ja podigam i taa prodolzuva. Posle nekoe vreme ja fakav za ednoto racei ja povlekuvav malce,a so drugata moja raka i gi drzev nozete zalepeni za pod/krevet. Taka taa so slobodnata nejzina raka se ucese da se potpira j da ne paga.
Синко е месец и пол на 15ти два месеца, ја става раката во уста пробува палецот да го цица ама не може и цела рака и почна да се лигави. И мене ми е чудно мислам рано е ама сам почна. А не е гладен пошто става рака во уста нон стоп и после јадење и пред.
Педијатарката ми кажа дека процесот може да тре до 2 месеца на вадење на заби кога ја прашав за лигавењето ама ова со ракава одпосле почна...
За две недели сме на контрола баш ќе прашам. А интересен ми е кога не може да ја стави раката па се нервира, или ако му ја фатам раката да не ја става во уста.
Аааа на мојава раце не смееш да пипнеш одма се лути и се нервира, вчера ќебето го цицаше пошто го беше фатила со рачето кога и го извлеков од рака почна да плаче и го вратив одма престана хахахахаха
Ќерка ми 4++, настина. Од вчера кива, а синоќа мрсули на претек. После сме на педијатар. До тогаш освен солен раствор и влечење мрсули, некој совет што да правам?
Nisto toa e, verojatno toa i ke prodolzite. Mozda vit c ke vi dadat da piete. Kasla? Mrsulite prozirni ili zeleni?
Проѕирни мрсули километарски. Се закашлува само кога ќе и се слеат во грло, инаку вака не кашла. Многу паника ме фаќа, сега читав омикрон со симптоми ко настинла било
Пред скокот бебе спиеше без прекин цела ноќ. Не се будеше ни за млеко. Во скокот не сака млеко, вришти во сон и се буди постојано, не може да сврзе 1 саат. Сега после скокот се остана како што беше во скокот, само што не вришти во сон . Вие како сте?
Ох мама ќе помине Мојата се буди во обична вечер 2 до 3 пати да цица и така презаспива. Во скокот имаше неколку ноќи ќе се разбудеше и не заспиваше по еден саат будна седеше. Сега некако почна покасно да заспива, порано ќе почнев да ја заспивам од периодот од 8 до 9 часот во зависност од тоа кога ќе покаже знаци дека и се спие. Кога ќе ја заспиев продолжуваше и си се будеше само за цицање. Сега ја успивам на пример во 8 таа ќе поспие пола час и се буди, па седи до 23/23:30 часот, сабајле во 7 се разбуди... некако ми се чини дека тоа е многу малку сон за едно 5 месечно бебе. Денски дремнува 3 пати секогаш различно, некогаш пола саат некогаш 2 часа.