Син ми (2 месеци) почна овие два-три дена интензивно да се лигави. Малку и поткашлува,како повремено да се подзаскрнува, а прееска додека го држев во раце, наслонет на едната рака на стомаче освен што беше излигавен имаше и прозирен секрет од носе. Малку и ми хрчка во горниот дел, кај носето. Така беше и минатиот месец, на педијатар ми рекоа од млекцето хрчка. Инаку не му е затнат носот, мирно си спие, нема температура. Прашањето ми е, дали може лигавењето да го предизвика сето тоа или сепак се работи за настинка?
Majka, na sinceto moe mu se pojavija taka i na kraj izleze deka ima mrsa. Ako ne pominuvaat odi na pedijatar da zemi bris za sekoj slucaj.
Мамии што друго да очекувам од 5ти скок освен будења на пола саат ? Сигурно веќе сме влезени , друго бебе имам.. п.с и да прашам нешто, вчера погрешка го удрив со нокт на носето, жива се изедов Колку плачеше со крокодолски солзи , неможев да го смирам ни гушкајќи ни ништо А мислев дека ќе се смири веднаш откако го зимам во раце и го гушнам ама никако , вие како ги смирувате?
Мамички ке ве замолам да ми препорачате некој пробиотик(а да не се биогаја и ваја). Беба за 5 дена ке полни месец.
Ние пиеме Pico Рекол Бамби, месец и пол сме, не сме смениле. Почнавме со нив по препорака на педијатар Марина од ремедика
Ние немаме два месеца а и го прекинав пробиотикот сама. Има нормална столица кака по 3,4пати на ден не гледам потреба да го пие.
Majki od koj mesec pocnaa vasite bebuski da podavaat racinja koga im podavate i vie nakaj niv i da poseganuvaat po igracki koi im se pokazuvaat
Moevo samo sto napravi 3 meseci, ako mu dadam vo race ke drzi igracka ama samo ne se pruza po nea, pa zatoa velam koga treba da ocekuvam takvi reakcii
Ќе почне за скоро и да се пружа, ако го ставаш во игрална со играчки што висат, прво случајно ќе ги удира, па намерно и после ќе почне да ги фаќа. Се со време, секое бебе си е различно
Околу три и пол почна сам да посегнува по играчките, да ги зема (ако му падне играчка само него го навалувам надоле и сам си ја зема). И мене исто ме држи за раче, се пружа кога сака да каже дека сака некој да го земе, се тегле по сѐ живо. Ама мислам дека сепак зависи од детето, сите се различни.
Мајки ние сме 2 месеци и 11 дена и ништо не ми е јасно со вакцините, нити знам кога нити која, може ли некоја од вас ако не Ви е тешко да ме упати барем кого и каде да прашам или кога треба, ама стварно ништо не ми е јасно со тие вакцини
Оди во вакцинален пункт во амбуланта/поликлиника од каде што си и ќе ти кажат. Рота вакцина е со рок...најдоцна до 12та недела треба да се прима.
Вакцините почнуваат со полни 2 месеци. Одете пријавете се во вакцинален пункт во местото каде што живеете. Прво се прима шестовалентна ако бебе има над 5 кила и рота. За секоја следна ви закажуваат термин кога ќе се вакцинирате.