Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Мајка твоете бебе е големо родено,така да може да губи од тежина и подолго време значи се роди 4000кг,кај мене на месец и пол имаше толку. Гледај да полни пелени, да не плаче.. знаеш дека кај некои бебиња треба 2недели за да се вратат на родилната килажа,поготово поголемките бебиња

На zverkica му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Фала ти мами, се надевам ќе смени со цицање и ќе крене килажа месецов

3. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    За 17 дена само 60 грама е качен, неделава давам 4 пати дохрана по 60мл, претходно форсирав цицање повеќе и 1,2 дохрани но ете нема резултат така па педијатарот рече да зголемам на дохрана со ад, некогаш давам и молзено ама поретко од што не дтигам да се измолзам пошо дреме на цицка по саатипол, дохрана со медела цуцла давам, и после дохрана пак сака да цица уште саат време со мрзливост

4. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Мами дај Боже да си во право, јас гледам дека е лаком, дохраната дали ад или молзено од шише ја пие за секунда, само на цицка ми е мрзлив многу, ќе видиме оваа недела дали ќе ми качи повеќе. Да прашам навечер дали го будиш за цицање или не, јас го будам ама цица во сон едвај

5. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Буди го, дека викаш не крева доволно тежина кога ке почне не го буди. Јас ја будев на почеток ја пресоблекував и така се будеше вејќе не ја будам. Кај мене е родена кило по мала од твоето првата недела на контрола имаше само 100грама ставено па не и дадов АД бев упорна да ја дојам ми висеше на цице цело време и преку ден ја будев,наредна контрола имаше 40гр на ден и престанав да ја будам. Не може да е мрзлив голем е би требало да цица, биди упорна гледај да фаќа добар дел од брадавката,масирај се, гали го додека цица не го оставај да заспива,слушај дали голта .. се ке биде во ред

6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.329
    Допаѓања:
    33.672
    60гр од родилна тежина или од тежина на испис?
    Ако е првото, 60гр се супер.
    Јас би те советувала да форсираш повеќе доење. Во 2 секунди пие од шише оти му е полесно да влечи. Сеуште е мало, нема сила за да влечи убаво од градата, ама ако продолжиш со шише, ќе го научиш дека таму полесно може да добие храна. Ако веќе мораш да даваш дохрана, давај со шприц.
    Навечер обавезно буди го, а кога не е на града можеш да се измолзуваш за да даваш дохрана со мајчино, а воедно да стимулираш повеќе да се лачи млеко.

На zverkica и Razvigorec им се допаѓа ова.
  7. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    60 грама од испис, 3800 си отидовме дома. Денес и измолзено му дадов, јадеме цел ден па се надевам ќе качи некој грам

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  8. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Голем е точно, и има сила кога сака да влече, само тоа кратко трае и намалува влечење на минимум и дреме, се правам мами, се надевам дека ќе надокнадиме во периодов и ќе качи килажа

На Razvigorec му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.067
    Допаѓања:
    4.944
    Буден е или заспива па не цица? Јас мака мачев да ја разбудам за да цица, на првата контрола 5 гр на ден имаше качено мислам. Температурата дома како ви е? Јас од кога намалив температура дете се прероди. Претпоставувам ти кажале прво да смениш пелена да расоблечеш бебе да се расони. Кога ми заспиваше и водичка на лице и ставав да се расони, закачање под брада, стапалца, чешкање на главче, штипкање на носе. Разредено чајче исто ми рекоа да капнувам со шприц за да фати цице, ваљда благичко му доаѓа. И на 2 саати аларм имав првите 2 недели, после па многу качи и сега сама бара на 2 саати:D а знаеше по 5 мин да цица само ама доволно влечеше и се нацицува. Дохрана давај од измолзено ако можеш да измолзиш ем ќе одмориш ќе те замени некој. Давај му во калмата таа не тече сама, мора да влече бебе, не ја менувај. Пробај па ако не кога ќе се успие да го тргнеш и да се измолзиш и тоа додај му одма, да не стои саат ипол на цицка, ако викаш од шише одма го пиел. Исто и жолтица успива кај нас мислам и тоа беше проблем.

На NIKA@ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Фала Муцика на твојот одговор, и буден кога е го ставам на гради и писле некоја минутка се успива, некогаш е полусонлив или плачел па го ставам на цицка за да се смири и да цица, секако пробав и штипкање и соблечен,и после и пред пелена и после бањање, едноставно е мрзелив, се одмолзив два пати вчера и му дадов и лакомо пие се за минутка. Со калма сум и јас, ама и неа ја цица за минутка. Жолтицата ни помина не е веќе тоа проблем. Сеа почесто го ставам на цицање, на саат,саатипол, па колку толку поредовно ќе цица, ќе видиме во среда што ќе каже педијатарот

11. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234
    Мајки ве молам за совет. Бебе направи месец, на последната контрола педијатарот ни рече дека може да ја шетаме само да не е надвор загадено и минус температура. И денес ја изнесов да ја прошетам малку ама еве сега како да ми звучи настинато. :worried: Не знам дали паничам во празно, ама во случај да испадне дека настинала, што да преземам додека да отидеме на педијатар? Можам ли некои капки или витамини да и дадам?

12. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Мало е за сама да даваш нешто, освен ете физиолошки капки ако има мака со носето. Ама одма зарем даде знаци на настинка да не се паничиш само смири се ќе видиш како ќе е:hug:

13. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Абе аман мајки, не ќе ги чувате до лето дома затворени. И да настини, да се разболи не е страшно. Ние возрасни се разболуваме, настинуваме, не па бебе.
    Не плаши се. Јас и на снег го вадев, па не настина.Облечено соодветно и нема гајле.

Чисти само со физиолошки носето, ако се гледаат мрсули влечи. За друго советувај се со педијатар.

На apple12, marta993, kostovaivana и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Unno

Unno Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2021
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    27
    Здраво, бебето р 4++, на комбинирана исхрана сме,повеќе цица, само 90-100мл пие аптамил ХА. Меѓутоа многу има гасови, му кркорат цревата и подригнува како возрасен. Педијатар вика многу голта воздух ама внимавам на положба на доење и при давање на флашичка. Дали имал слично искуство ?

На NIKA@ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    4.146
    Да пробаш кога цица ако го префрлаш од една на друга града да го држиш исправен да си ждригне па да продолжи со цицање. Може такво си е бебето полакомо да цица па затоа голта и повеќе воздух. Не е тоа некој проблем голем. :)

Последна измена: 16 јануари 2022
  16. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    1.480
    Мајки како да му помогнам на моето да се искака? Цело време плаче , му правев и вежби на стомачето во насока на часовникот, и чај од ким, и водичка малку
    Ништо не му помага а се почесто се нервира :( како балон му е стомакот , башка утре на вакцина сме
    И јас јадам сливи, чај од ким пијам и овес и пак ништо ...

17. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Колку време се нема покакано?
    Прашај матичен за чепче, ако не помага ништо друго.

18. Candyyy

Candyyy Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    45
    Мајки, бебе е 2++ и не сака воопшто на стомаче да лежи. Пробувам кога е расположен, но не сака, кенка и како го оставам така, не го движи главчето лево десно ниту нагоре. Молам за совет

19. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    1.480
    Еве ние сме 5++ и сеуште не сака на стомак да е многу , вака се учи да се превртува ама да е на стомак цело време никако
    А покажува веќе знаци за седење , се наведнува нанапред
    Не го форсирај , пополека ќе се научи и ќе сака почесто

На Candyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mjay.yyy

mjay.yyy Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    2.053
    Здраво женски дали некој се соочува со ваков проблем 5 ипол месеци сме со спиењето ужас дење спие 3 пати дали по пола саат и нарднаш очите ширум отворрни и не презаспива а навечер се буди цела вечер со плачење никако да уцврсти дали негде грешам незз како да се справам веќе помагајте

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.