Истово се случува кај нас. 5 месеци има ќерка ми, од 4 ипол будење на секој саат навечер, преку ден пола саат во кревет и мора да ја држиш во раце да се доспие уште саат иначе шанси нема сама да презаспие. Ја оставав со по пола саат спиење на дремка, не се трпеше, вриштеше. Навечер или нишкање или цице за да презаспие. Хронично ненаспани сме по дома.
Исто и ние кај нас кога плаче не фаќа цице уште повеќе вришти мора низ соба да движам барем знам не сум единствена се осеќам многу тешко
Нема да ти биде утеха и да ти кажам оти мојот син цели 2 години беше така додека цицаше. После колку толку се среди. Сега е 3 и 5 месеца и спие цела вечер.
И ние сме уште во таа приказна и плус одбивање на млеко. Пројде 4 скок, еве го иде и 5 ти а ние од ден на ден сме бетер.
Кога пишував во скокови, една членка ми пиша дека они се вратиле во нормала после 5ти скок, па некако се тешам со тоа. Мојава врзува 3 саати коа ќе ја заспијам навечер ама после тоа на секој саат будење. И не знам што е работата ама од 4ти скок и остана аверзија кон спиење. Пред секое спиење мора да се дере едно пола минута, комшииве ќе си помислат којзнае што и правиме.
Лелеееее. Ќерка ми само 2 пати се будеше навечер за цицање ама како влезе во 4ти скок, се се поремети
Ние малку сме подобри во споредба со 4ти скок. Не е толку страшен сега за сега 5ти. Навечер малку потешко заспивање ама спие после. Некој ден знае почесто да се разбудува ама претежно е ок. Во тие денови кога почесто се буди не презаспива на цице, морам да нишкам. И сум приметила дека такви денови има ако дневните дремки му се пократки. Затоа гледам да сум поупорна со презаспивање денски ако стане порано од предвиденото. Да се надеваме дека вака ќе го истераме, да не се подречеме
https://www.google.com/amp/s/saraho.../24/the-rollercoaster-of-real-baby-sleep/amp/ Еве убава статија за тоа дека дури по 2 години спиењето на детето се нормализира. Сѐ до тогаш ќе има промени, регресии во спиењето, ‘лоши’ и добри вечери. Ќе издржиме ние, колку и да е тешко и колку и далечно да ни се чини, сигурно ќе спиеме пак Јас тоа си го сфатив и многу ми е полесно, а и повеќе уживам со неа. Веќе еден месец спиеме заедно (откако влезе во 5ти скок) а од 3 месеци скоро сите дремки ни се контактни. Ми недостига сама да си легнам да одморам, но сигурна сум дека кога ќе порасне и ќе сака сама да си спие , повеќе ќе ми недостигаат нејзините прегратки
Во врска со будењето со плачки, со оглед на тоа колку е старо бебето мислам дека е во 5ти скок, во него имаат кошмари, може и од тоа е. Да се надеваме дека е само период, нема вечно да се мали да се издржи мора
Мајки едно прашање. Бебето ми е 20 дена. На првото мерење ми имаше качено 260 грама за 6 дена, а на следното мерење после 6 дена само 90 грама. А си јаде исто, т.е по 60 мл на два ипол часа денски а ноќеска му давам на три ипол часа. Од денес почнав по 90 мл. Зошто само 90 гр ми качило?! Првиот пат го мереа најаден и немочкан , а вчера беше гладен ( така се погоди да ни дојде педијатарот ). Има ли врска тоа? И Мм и педијатарот велат дека штом бебе си јаде, има нормална кака, полни по 5-6 пелени...да не сум се сеќирала. Ама ај да видам има ли и друго бебе вакво Едит На адаптирано е
Не е мерило тоа, не качуваат исто секој ден, па и на неделно ниво. Убави ти кажале, не му секирај штом си полни пелени и е расположено барем кратко после хранење се е ок.
Нормално е. Показател број 1 се полни пелени и весело бебе. Бебе шо е гладно од километар се познава. Нема линеарно да става на килажа, затоа е најдобро мерењето да е на 2 недели-месец дена. 2 недели по раѓање се очекува да ја врати родилната тежина, сѐ шо е повеќе е супер.
Моето се роди 3.000 кг Не' испуштија со 2.850. Една недела подоцна имаше 3.060 Следната недела ( вчера) 3.150. Значи ок сме Тенкју
Мајки 3ти скок во развој како прошол кај вас? Мојава е од денес 12та недела или 3ти скок, синојка на секој 2 саати ми стануваше а си спиеше убаво бебе 1 ќе станеше за јадење 2 пати вакцини кога прими само, еве ја за да поспие 2 саати од сабајле до сега 3 пати цицаше и сега поспа можеби поласаат и стана, не знам дали да препишам на скок или е нешто друго во прашање мада какаше 2 пати убаво гладна не е а и мочка..пишав во темата дкок во развој но никој не ми враќа беба не е спиена цел ден сега пред 20тина минути заспа се буди многу брзо и ако не е на цицка плаче ама ао солзи до зајдување не знам што да правам пробав секојдневните активности масажи,пеење,цртани,во раце шетање не помага ништо цица макс на 1 час не ми е јасно стварно дали и е малку млекото што е работа не знам. Искуства? Фала Ви
Планирам да не јадам месо и производи од животинско потекло. Баш строг пост доилка не смее. А и црковно за доилките е дозволено да постат со јадење млечни производи.