Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.313
    Допаѓања:
    10.916
    Истово се случува кај нас. 5 месеци има ќерка ми, од 4 ипол будење на секој саат навечер, преку ден пола саат во кревет и мора да ја држиш во раце да се доспие уште саат иначе шанси нема сама да презаспие. Ја оставав со по пола саат спиење на дремка, не се трпеше, вриштеше. Навечер или нишкање или цице за да презаспие. Хронично ненаспани сме по дома.

На mjay.yyy и nevermet18 им се допаѓа ова.
  2. mjay.yyy

mjay.yyy Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    2.129
    Исто и ние кај нас кога плаче не фаќа цице уште повеќе вришти мора низ соба да движам барем знам не сум единствена се осеќам многу тешко

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.313
    Допаѓања:
    10.916
    Нека каже некоја мајка со поголемо бебе дали и кога завршува хороров |-)

4. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    606
    Нема да ти биде утеха и да ти кажам оти мојот син цели 2 години беше така додека цицаше. После колку толку се среди. Сега е 3 и 5 месеца и спие цела вечер.

На marta993 и Tea SK им се допаѓа ова.
  5. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.400
    Допаѓања:
    5.248
    И ние сме уште во таа приказна и плус одбивање на млеко.
    Пројде 4 скок, еве го иде и 5 ти а ние од ден на ден сме бетер.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.313
    Допаѓања:
    10.916
    Кога пишував во скокови, една членка ми пиша дека они се вратиле во нормала после 5ти скок, па некако се тешам со тоа. Мојава врзува 3 саати коа ќе ја заспијам навечер ама после тоа на секој саат будење. И не знам што е работата ама од 4ти скок и остана аверзија кон спиење. Пред секое спиење мора да се дере едно пола минута, комшииве ќе си помислат којзнае што и правиме.

7. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.313
    Допаѓања:
    10.916
    Лелеееее. Ќерка ми само 2 пати се будеше навечер за цицање ама како влезе во 4ти скок, се се поремети :|

8. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    19.335
    Ние малку сме подобри во споредба со 4ти скок. Не е толку страшен сега за сега 5ти. Навечер малку потешко заспивање ама спие после. Некој ден знае почесто да се разбудува ама претежно е ок. Во тие денови кога почесто се буди не презаспива на цице, морам да нишкам. И сум приметила дека такви денови има ако дневните дремки му се пократки. Затоа гледам да сум поупорна со презаспивање денски ако стане порано од предвиденото. Да се надеваме дека вака ќе го истераме, да не се подречеме(fingers)

9. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.600
    Допаѓања:
    29.070
    https://www.google.com/amp/s/saraho.../24/the-rollercoaster-of-real-baby-sleep/amp/
    Еве убава статија за тоа дека дури по 2 години спиењето на детето се нормализира. Сѐ до тогаш ќе има промени, регресии во спиењето, ‘лоши’ и добри вечери.
    Ќе издржиме ние, колку и да е тешко и колку и далечно да ни се чини, сигурно ќе спиеме пак:nod:
    Јас тоа си го сфатив и многу ми е полесно, а и повеќе уживам со неа. Веќе еден месец спиеме заедно (откако влезе во 5ти скок) а од 3 месеци скоро сите дремки ни се контактни. Ми недостига сама да си легнам да одморам, но сигурна сум дека кога ќе порасне и ќе сака сама да си спие , повеќе ќе ми недостигаат нејзините прегратки :)

На nevermet18, Dancewere, Tea SK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.494
    Допаѓања:
    17.589
    Во врска со будењето со плачки, со оглед на тоа колку е старо бебето мислам дека е во 5ти скок, во него имаат кошмари, може и од тоа е. Да се надеваме дека е само период, нема вечно да се мали да се издржи мора :whew:

На mjay.yyy и marta993 им се допаѓа ова.
  11. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.971
    Допаѓања:
    179.115
    Мајки едно прашање.
    Бебето ми е 20 дена.
    На првото мерење ми имаше качено 260 грама за 6 дена, а на следното мерење после 6 дена само 90 грама. А си јаде исто, т.е по 60 мл на два ипол часа денски а ноќеска му давам на три ипол часа.
    Од денес почнав по 90 мл.

Зошто само 90 гр ми качило?!:(
    Првиот пат го мереа најаден и немочкан , а вчера беше гладен ( така се погоди да ни дојде педијатарот ). Има ли врска тоа?
    И Мм и педијатарот велат дека штом бебе си јаде, има нормална кака, полни по 5-6 пелени...да не сум се сеќирала.
    Ама ај да видам има ли и друго бебе вакво:)
    Едит
    На адаптирано е

12. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    19.335
    Не е мерило тоа, не качуваат исто секој ден, па и на неделно ниво. Убави ти кажале, не му секирај штом си полни пелени и е расположено барем кратко после хранење се е ок.

На Bubce38 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.343
    Допаѓања:
    33.700
    Нормално е. Показател број 1 се полни пелени и весело бебе. Бебе шо е гладно од километар се познава. :D
    Нема линеарно да става на килажа, затоа е најдобро мерењето да е на 2 недели-месец дена.
    2 недели по раѓање се очекува да ја врати родилната тежина, сѐ шо е повеќе е супер.

На Bubce38 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.971
    Допаѓања:
    179.115
    Моето се роди 3.000 кг
    Не' испуштија со 2.850.
    Една недела подоцна имаше 3.060
    Следната недела ( вчера) 3.150.
    Значи ок сме:clap:

Тенкју:*

На brm_brm и IRBBB им се допаѓа ова.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.343
    Допаѓања:
    33.700
    Не океј, ами одлични. :sun:

16. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    1.508
    Може не е за тука , утре е строг пост, дали ќе постите сите кои сте на екслузивно доење?

17. M1234

M1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    828
    Строг пост не, планирам да постам, но јадење со зејтин

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.062
    Мајки 3ти скок во развој како прошол кај вас?
    Мојава е од денес 12та недела или 3ти скок, синојка на секој 2 саати ми стануваше а си спиеше убаво бебе 1 ќе станеше за јадење 2 пати вакцини кога прими само, еве ја за да поспие 2 саати од сабајле до сега 3 пати цицаше и сега поспа можеби поласаат и стана, не знам дали да препишам на скок или е нешто друго во прашање мада какаше 2 пати убаво гладна не е а и мочка..пишав во темата дкок во развој но никој не ми враќа беба не е спиена цел ден сега пред 20тина минути заспа се буди многу брзо и ако не е на цицка плаче ама ао солзи до зајдување не знам што да правам пробав секојдневните активности масажи,пеење,цртани,во раце шетање не помага ништо цица макс на 1 час не ми е јасно стварно дали и е малку млекото што е работа не знам. Искуства? Фала Ви

19. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    14.376
    Планирам да не јадам месо и производи од животинско потекло. Баш строг пост доилка не смее. А и црковно за доилките е дозволено да постат со јадење млечни производи.

На lovely91, nevermet18, sani99 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    1.508
    Значи може јогурт да пијам , така?