Од кога почнавте да давате сокче, на пример гледам од Хип има од 4 месеци, јаболко, крушка или пример да си и правам дома домашно
На бебе се дава само вода Нема потреба од сок, од една страна соковите се полни со празни шеќери од друга страна ќе направи проблем да нејќе вода да пие бебушко
Ќерка ми е 5++ почнавме со немлечна дохрана ама сок не планирам да и давам. Сметам дека е само празни калории. Си јаде кашичка, спремна дома, почна по неколку готки вода сега, цица, доволно и е.
Не давам. За нг во пакетчето сите му донесоа сокчиња, ја си ги пијам. Него сега почнав по некоја голтка вода да му давам или чајче, гледам заинтересиран е, сам си ја зема чашата. Страв ми е да давам сокови да не се научи само тоа да пие, па после да не сака вода.
Јас и давам чајче и си пие без гајле, сакав со домашно сокче чат по малку да почнам, рано е сеуште него сакам да слушнам што како ова педијатрите некако не ми се за верба
Бебе е 5+++.Вчера, денес на секое заспивање навидум пее, се успива а уствари 'ржи ама многу гласно дури и се напрега. И е се погласен и погласен. Мислам грло ќе го здоболи. До скокот ли е (кај и да е кај громчето ќе сме) или е нешто друго во прашање?
Мајки вода кога почнавте да давате? Јас мислам детево некогаш кемка од што е жеден. Му нудам града нејке, ќе му дадам чајче го пие со сласт ќе се напие 10-20мл и како прероден. На 15ти 3 месеца прави.
Со немлечна дохрана се почнува околу 6 месец или порано според проценка од педијатар, но не порано од 17 недела. Доколку не им веруваш на педијатрите отвори ги препораките на СЗО и ЕФСА, достапни се. 5+++ е и немам давано ни вода ни чаеви. Мајчиното млеко е 80% вода. Вода се дава откако ќе почнете со немлечна исхрана, до тогаш нема потреба, нека си цица бебуш. И јас мислам ова чаевите ви ги пијат дека се благи, простете ако грешам, само за такви имам чуено.
Ако е на доење не се препорачува ни вода ни чај. Се започнува со вода откако ќе се почне со дохрана најпрво после секој оброк.
Само на доење е. Му давав чајче за грчеви од хип од коморач тоа не е благ чај нема додавани шекери. Бекутан му давав исто му се смирува грчевите ама последниве две недели му се смирени па само од хип чај од коморач му варам. Да се разбереме не пие секој ден. И никогаш не испил повеќе од 50-60мл денот. Ама ми падна чудно кога е кемкав, а е најаден, ждригнат, преслечен значи се стокмен, града не сака ќе се смири од 10мл чај, па затоа мислам дека е жеден.
Јас не го ставам директно во седечка положба, туку кај мене во скут и сам си седнува. Вака почна околу 4 месец да се исправа, прво го враќав одма назад ама на контрола ортопедот ми рече да не му правам така, ако сам се исправи да го оставам да седи, тоа 5 месец негде. На под нема да го оставам директно да седи, ко ќе си седне сам тогаш.
И ја го ставам во скут, онака не. Еднаш го ставив да седи, не се навали,, не падна, седеше можеби 2 минути пред да го тргнам. А сам се крева цело време, пробува да седне. Матичниот ми рече рано е, а 5 мес има.
Браво, штом седел толку време значи ипак има некоја стабилност. Иначе најубаво ортопед ќе ти каже дали е спремен. Некои се на 5, некои не се на 7, нема правило. Мене ми рече Антоније оставај го слободно нека седи колку сака в скут/хранилка/количка, само немој доле зашто нема да се научи да лази туку ќе се влече со газот . Само што наполни 5 месеци ова.
Епа нејќе да ме прати на ортопед, вика следно на 10 мес. До тогаш детево ќе почне не да оди, туку да трча како шо е тргнал.
Вода се дава кога ќе се почне со немлечна дохрана на околу 6 месеци. Јас тогаш почнав ама еве ја скоро 8м по неколку голтки само после јадење пие.
Исто и мене ми кажа така. Не ја ставам и јас да седи сама. Ма да шо ќе ја ставам, како пластелин се витка
Majke malata e 6 meseci dva dena povrka kako mlaz bevme na lekar krvnata slika e dobra kako nekoe viruvce iskustva I prolivce ima